DANİMARKA BAŞBAKANI PEÇE YASAĞININ EĞİTİM KURUMLARINI DA KAPSAMASINI İSTİYOR
Başbakan Mette Frederiksen Perşembe günü yaptığı açıklamada, sosyal kontrol ve baskı endişelerini gerekçe göstererek 2018 peçe yasağını eğitim kurumlarını da kapsayacak şekilde genişletmek ve mescitleri kaldırmak istediğini belirtti.

05 Haziran 2025 Perşembe 18:32
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Perşembe günü yaptığı açıklamada, eğitimde dini sembol ve ritüelleri sınırlayan daha sıkı tedbirler alınması çağrısında bulunarak, bazı Müslüman kadınlar tarafından giyilen tam örtünme yasağının okul ve üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
Ülkede 2018 yılında kamuya açık alanlarda burka ve peçeye getirilen genel yasak, eğitim kurumlarına uygulanmadı.
Ancak aynı zamanda ülkenin Sosyal Demokrat Partisi'nin lideri olan Frederiksen, yasağın bu şekilde sınırlandırılmasının bir hata olduğunu belirterek bunu değiştirmek istiyor.
Frederiksen yerel medyaya verdiği demeçte, "Mevzuatta, Danimarka'daki eğitim kurumlarında Müslümanların sosyal kontrolüne ve kadınlara baskı yapılmasına izin veren boşluklar var. İnançlı bir insan olma ve dininizi uygulama hakkına sahipsiniz, ancak demokrasi önceliklidir," dedi.
Aralarında Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum kuruluşlarının (STK) da bulunduğu genel yasağa karşı çıkanlar, bunun kadınların istedikleri gibi giyinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. STK, 2018 yılında yaptığı açıklamada, "Tüm kadınlar istedikleri gibi giyinmekte ve kimliklerini ya da inançlarını ifade eden kıyafetler giymekte özgür olmalıdır," demişti.
Duyuru, bu yılın başlarında harekete geçme çağrısında bulunan Unutulan Kadın Mücadelesi Komisyonu'nun tavsiyelerine doğrudan bir yanıt niteliği taşıyor.
2022 yılında hükümet tarafından oluşturulan aynı komisyon, "azınlık kökenli kadınların diğer Danimarkalı kadınlarla aynı hak ve özgürlüklerden yararlanabilmesini" sağlamak amacıyla ilkokullarda başörtüsü takılmasına yasak getirilmesini önermişti.
Yasak önerisi o dönemde Danimarka'da tepkilere ve protestolara yol açmıştı. Plan 2023 yılında reddedildi.
Frederiksen ayrıca, birçok üniversite ve kolejde mescitlerin kurulmuş olmalarına itiraz ederek, bu mescitlerin eğitim kurumlarından kaldırılmasını istiyor.
Danimarka Başbakanı bu odaların kapsayıcılık yaratmak yerine "ayrımcılık ve baskı için zemin hazırladığına" inanıyor.
Frederiksen doğrudan bir yasaklama talep etmese de, Eğitim ve Çocuk Bakanı Mattias Tesfaye ve Yüksek Öğretim Bakanı Christina Egelund'un ortak bir çözüm bulmak için okullar ve üniversitelerle diyaloğa gireceğini ve "ibadet odalarının oraya ait olmadığını açıklığa kavuşturacağını" ifade etti.
Yerel basına yaptığı açıklamada, Danimarka toplumunun dini muhafazakârlık tarafından yönetilmesine izin veremeyeceğini söyleyen Frederiksen, "Dininize sahip olmakta serbestsiniz, ancak okuldayken, okulda olmak ve eğitime katılmak için oradasınız," dedi.
Erkek doğum kontrol hapı gerçek oluyor: Bilim dünyası 2027 için gün sayıyor!Hormon dengesini bozmadan sperm üretimini geçici olarak durduran yeni nesil erkek doğum kontrol yöntemleri klinik testlerde başarı sağlarken, hap ve jel implantların önümüzdeki yıllarda yaygın kullanıma girmesi bekleniyor.10 Şubat 2026 Salı 16:17YAŞAM
"Çalışanların sendikalara üye olması anayasal haktır”Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkan Arslan Bıçaklı, Ektam Kıbrıs Ltd çalışanlarının eylemelerine tam destek belirterek, çalışanların sendikalara üye olmasının anayasal hak olduğunu vurguladı.10 Şubat 2026 Salı 12:19EMEK
Epstein'in kendi DNA'sıyla "üstün insan ırkı" yaratma planı!New York Times’ın araştırmalarına göre Jeffrey Epstein, yıllar boyunca bilim ve iş dünyasındaki isimlere kendi DNA’sıyla “üstün bir nesil” yaratma fikrini anlattı; New Mexico’daki Zorro Ranch’i ise bu sapkın öjeni planının merkezi yapmayı hedefledi.10 Şubat 2026 Salı 12:16TEKNOLOJİ
Atkısız Çıkmayın, Boyun Sağlığınızdan OlmayınHer insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı boyun ağrısı, günlük yaşamı felç edebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabiliyor.10 Şubat 2026 Salı 11:43YAŞAM
Hür-İş Çalışma Bakanını istifaya çağırdı!İşte Hür-İş'ten yapılan açıklamanın tamamı;10 Şubat 2026 Salı 11:35KIBRIS
Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’dan Rekorlarla Döndü!Yakın Doğu Koleji öğrencisi Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’da düzenlenen Okul Sporları Yüzme Gençler A Türkiye Birinciliği Yarışmaları’nda iki kulvarda KKTC okul sporları uzun kulvar rekoru kırdı.10 Şubat 2026 Salı 11:29YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği: Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliği üç aydır olduğu gibi duruyorLefke Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliğinin üç aydır devam ettiğini belirterek, Lefke halkının artık laf değil, acil ve somut bir müdahale beklediğini kaydetti.10 Şubat 2026 Salı 11:23LEFKE
Lefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar BaşladıLefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar Başladı10 Şubat 2026 Salı 11:00LEFKOŞA
Hafta boyunca yer yer sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hafta boyunca bölgede yer yer sağanak yağış beklendiğini duyurdu.10 Şubat 2026 Salı 10:25HAVA DURUMU
Meclis, denetim göreviyle toplanacakCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da denetim göreviyle toplanacak.10 Şubat 2026 Salı 09:46KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.