DANİMARKA BAŞBAKANI PEÇE YASAĞININ EĞİTİM KURUMLARINI DA KAPSAMASINI İSTİYOR
Başbakan Mette Frederiksen Perşembe günü yaptığı açıklamada, sosyal kontrol ve baskı endişelerini gerekçe göstererek 2018 peçe yasağını eğitim kurumlarını da kapsayacak şekilde genişletmek ve mescitleri kaldırmak istediğini belirtti.

05 Haziran 2025 Perşembe 18:32
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Perşembe günü yaptığı açıklamada, eğitimde dini sembol ve ritüelleri sınırlayan daha sıkı tedbirler alınması çağrısında bulunarak, bazı Müslüman kadınlar tarafından giyilen tam örtünme yasağının okul ve üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
Ülkede 2018 yılında kamuya açık alanlarda burka ve peçeye getirilen genel yasak, eğitim kurumlarına uygulanmadı.
Ancak aynı zamanda ülkenin Sosyal Demokrat Partisi'nin lideri olan Frederiksen, yasağın bu şekilde sınırlandırılmasının bir hata olduğunu belirterek bunu değiştirmek istiyor.
Frederiksen yerel medyaya verdiği demeçte, "Mevzuatta, Danimarka'daki eğitim kurumlarında Müslümanların sosyal kontrolüne ve kadınlara baskı yapılmasına izin veren boşluklar var. İnançlı bir insan olma ve dininizi uygulama hakkına sahipsiniz, ancak demokrasi önceliklidir," dedi.
Aralarında Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum kuruluşlarının (STK) da bulunduğu genel yasağa karşı çıkanlar, bunun kadınların istedikleri gibi giyinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. STK, 2018 yılında yaptığı açıklamada, "Tüm kadınlar istedikleri gibi giyinmekte ve kimliklerini ya da inançlarını ifade eden kıyafetler giymekte özgür olmalıdır," demişti.
Duyuru, bu yılın başlarında harekete geçme çağrısında bulunan Unutulan Kadın Mücadelesi Komisyonu'nun tavsiyelerine doğrudan bir yanıt niteliği taşıyor.
2022 yılında hükümet tarafından oluşturulan aynı komisyon, "azınlık kökenli kadınların diğer Danimarkalı kadınlarla aynı hak ve özgürlüklerden yararlanabilmesini" sağlamak amacıyla ilkokullarda başörtüsü takılmasına yasak getirilmesini önermişti.
Yasak önerisi o dönemde Danimarka'da tepkilere ve protestolara yol açmıştı. Plan 2023 yılında reddedildi.
Frederiksen ayrıca, birçok üniversite ve kolejde mescitlerin kurulmuş olmalarına itiraz ederek, bu mescitlerin eğitim kurumlarından kaldırılmasını istiyor.
Danimarka Başbakanı bu odaların kapsayıcılık yaratmak yerine "ayrımcılık ve baskı için zemin hazırladığına" inanıyor.
Frederiksen doğrudan bir yasaklama talep etmese de, Eğitim ve Çocuk Bakanı Mattias Tesfaye ve Yüksek Öğretim Bakanı Christina Egelund'un ortak bir çözüm bulmak için okullar ve üniversitelerle diyaloğa gireceğini ve "ibadet odalarının oraya ait olmadığını açıklığa kavuşturacağını" ifade etti.
Yerel basına yaptığı açıklamada, Danimarka toplumunun dini muhafazakârlık tarafından yönetilmesine izin veremeyeceğini söyleyen Frederiksen, "Dininize sahip olmakta serbestsiniz, ancak okuldayken, okulda olmak ve eğitime katılmak için oradasınız," dedi.
TDP’de gözler 19 Ağustos’ta: 10 belediye için karar verilecekEkinci, TDP Parti Meclisi’nin 19 Ağustos’ta geriye kalan 10 belediyeye ilişkin kararını vereceğini açıkladı.11 Ağustos 2026 Salı 12:11KIBRIS
Yeniboğaziçi Pulya Festivali’nde, Arem & Armen sahne alacakElektronik müzik sanatçıları Arem & Armen, Yeniboğaziçi Pulya Festivali kapsamında müzikseverlerle buluşacak.11 Ağustos 2026 Salı 12:06KÜLTÜR/ SANAT
Ercan Havalimanı 7 ayda 3 milyon 378 bin 959 yolcu ağırladıErcan Havalimanı 2026’nın ilk yedi ayında 3 milyon 378 bin 959 yolcu ağırlarken, 22 bin 447 uçağa hizmet verdi.11 Ağustos 2026 Salı 12:05KIBRIS
Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasındaki savunma iş birliği programı yenilendiKıbrıs, Yunanistan ve Ürdün’ün, Üçlü Savunma İş Birliği Programı’nın yenilenmesine yönelik anlaşma imzaladığı bildirildi.11 Ağustos 2026 Salı 12:04GÜNEY KIBRIS
Ayşe Öztabay: Denetimsizliğin bedelini toplum ödememeli!TDP Girne İlçe Başkanı Ayşe Öztabay, son bir ayda basına yansıyan ve ikamet izinsiz olduğu sonradan tespit edilen en az 7 kişinin ağır adli olaylarla ilişkilendirildiğine dikkat çekerek, "Denetimsizliğin bedelini toplum ödememeli!" dedi.11 Ağustos 2026 Salı 12:02KIBRIS
Marketten meyve ve dondurma çaldı, tutuklandı!Gazimağusa’da bir marketten meyve ve dondurma çalan zanlı, tutuklandı.11 Ağustos 2026 Salı 09:49GAZİMAĞUSA
Güzelyurt'da yeni döneme doğru... Kansoy CTP'den Belediye başkan adayıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Aralık ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Güzelyurt Belediyesi için yarışacak adayını belirledi.11 Ağustos 2026 Salı 09:33GÜZELYURT
İngiltere'de bir radyo, yanlışlıkla Kral Charles'ın öldüğünü duyurduİngiltere'de yayın yapan Radio Caroline adlı radyo istasyonunun, İngiltere Kralı III. Charles'ın hayatını kaybettiğini yanlışlıkla duyurması nedeniyle yayın ilkelerini ihlal ettiği belirlendi.11 Ağustos 2026 Salı 09:10İNGİLTERE
Sigara fiyatlarına 10 TL zamSigara ve tütün ürünlerinin fiyatlarına zam geldi. Bazı sigara gruplarında artış 10 TL olurken, Terea fiyatları 135 TL'ye dayandı.11 Ağustos 2026 Salı 08:41KIBRIS
Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacakCuma günü rüzgârın zaman zaman kuvvetli esmesi bekleniyor.10 Ağustos 2026 Pazartesi 19:56KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.