CUMHURBAŞKANI TATAR’A TÜRK DÜNYASI YÜKSEK HİZMET ÖDÜLÜ VERİLDİ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Türk Dünyası Yüksek Hizmet Ödülü ve Türk Edebiyatı Vakfı Ahmet Kabaklı Ödülü takdim edildi.

04 Ağustos 2025 Pazartesi 14:10
Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde, Türk dünyasının kültürel bağlarını güçlendirmek ve ortak edebi mirası yaşatmak amacıyla “Türk Dünyası Lefkoşa Şiir Akşamları” isimli bir etkinlik düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, etkinlikte Türk halklarının ortak kültür mirası olan Dede Korkut’un anlatılarını, görsel ve yazılı belgelerle tanıtan, içerisinde Saba Jafari Kabaklı ve Oktay Öksüzoğlu’nun eserlerinin de yer aldığı “Türk Dünyası Dede Korkut Sergisi” açıldı.
Etkinlikte KKTC, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan Makedonya, Kosova, Başkurdistan, Tataristan ve Kerkük’ten şairler, kendi ülkelerinin diliyle şiir seslendirdi, ardından da Bünyamin Aksungur konseri yer aldı.
Kenan Çarboğa tarafından Cumhurbaşkanı Tatar’a Türk Dünyası Yüksek Hizmet Ödülü verildi. Türk Dünyası Yüksek Hizmet ödülünün Cumhurbaşkanı Tatar’a verilmesine, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Senatosu karar vermişti.
Türk Edebiyatı Vakfı Ahmet Kabaklı Ödülü ise Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı tarafından Tatar’a takdim edildi.
Türk dünyasından gelen şair ve yazarlar Cumhurbaşkanı Tatar’a, kendi ülkelerine özgü hediyeler takdim etti.
Cumhurbaşkanı Tatar da etkinlikte katılımcılara Türk Edebiyat Vakfı adına plaketlerini sundu.
-Tatar
Cumhurbaşkanı Tatar, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türk dünyasından şair, yazar ve sanatçıları KKTC’de görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
Türk dünyasının ortak duygu, kültür ve sanatını yansıtan serginin kendisini duygulandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Türk Devletler Teşkilatı’nın en güneydeki bağımsız bir Türk devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Türk Dünyası’na selam olsun” dedi.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’tan ayrılmasının ardından getirilen İngiliz İdaresi’nin zor şartlarında Kıbrıs Türkü’nün kendi kültürü ve sanatından kopmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs Türkü’nü yok edip Yunanistan’a bağlamak için gerçekleştirdiği saldırılara da direndiğini vurguladı.
Kültür, sanat, müzik ve edebiyatın, Kıbrıs Türküne direnişinde bir dayanak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde diline, dinine milli ve manevi değerlerine sahip çıktığını belirtti.
Günümüzde yaşayan nesillerin şanslı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle Türk dünyasıyla yakınlaşmanın arttığını kaydetti. Türk dünyasının 300 milyonluk nüfusunun olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yakınlaşma ve dil birliğinin kurulmasıyla bağların güçleneceğini ifade etti.
Devletin bağımsızlığının ve özgürlüğünün ifadesi olan Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Yerleşkesi ve Doğa Parkı'nın Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle yapıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanlığı'ndaki salonların halka açıldığını ve kültürel etkinliklerin yapıldığını belirtti.
Ülkedeki üniversitelerde de benzer olanakların bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede öğrenim gören ve ders veren Türk dünyasından gelen öğretmen ve öğrencilerin Kıbrıs Türküyle buluşmasının ülkeleri yakınlaştırdığını kaydetti.
Basın-Sen: Asgari ücrete artış yoksa özel sektör emekçisinin geliri daha da erir, Verilen mücadele tüm emekçiler içinBasın-Sen tarafından yapılan açıklamada, meselenin yalnızca kamu çalışanlarıyla sınırlı olmadığı ifade edilerek, hayat pahalılığı artışı uygulanmadığında asgari ücrete de artış yapılmayacağına dikkat çekildi.30 Mart 2026 Pazartesi 09:19KIBRIS
Hayat durdu! Sınavlar yapılmadı, Belediyelerde çalışanlar iş bıraktı!Hükümetin hayat pahalılığını dondurma kararı sonrası sendikalar bugün grevde. 3 noktada toplanacak sivil toplum örgütleri Meclis’e yürüyecek.30 Mart 2026 Pazartesi 09:16KIBRIS
Hava parçalı ve az bulutlu olacakMeteoroloji Dairesi'nin tahminine göre, bölgenin alçak basınç sistemi ile buna bağlı cephe sisteminin etkisi altında kalması bekleniyor.30 Mart 2026 Pazartesi 08:21HAVA DURUMU
Kuzey Kıbrıs'ta hayat duracak! Grev kaç gün sürecek? Sınavlar yapılabilecek mi? Sağlık hizmetleri duracak!Kuzey Kıbrıs'ta hayat duracak! Grev kaç gün sürecek? Sınavlar yapılabilecek mi? Sağlık hizmetleri duracak!29 Mart 2026 Pazar 21:00KIBRIS
Şap krizi hellimi vurduGüney Kıbrıs’ta şap hastalığı nedeniyle küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş, “Menşei İsmi Korumalı Ürün” hellimde zorunlu yüzde 51 süt oranının karşılanmasını riske attı. Üreticiler ise bu oranın yüzde 20’ye çekilerek güncellenmesini önerdi.29 Mart 2026 Pazar 15:10KIBRIS
Meclis Genel Kurulu toplanacakMeclis Başkanı Ziya Öztürkler başkanlığındaki 39’uncu birleşimin saat 10.00’da yapılması bekleniyor.29 Mart 2026 Pazar 14:35KIBRIS
Seçimsiz TDP Kurultayında PM'de görev alacaklar belirlendi, işte tam listeKurultayda TDP’nin yeni Parti Meclisi üyeleri de belirlendi.29 Mart 2026 Pazar 14:19KIBRIS
Washington Post- ABD, İran'da 'haftalarca' sürecek kara operasyonlarına hazırlanıyorWashington Post'a göre, Başkan Donald Trump henüz Savaş Bakanlığı'nın işgal planlarından hiçbirini onaylamadı.29 Mart 2026 Pazar 13:28ORTADOĞU
Çeler yeniden genel başkan seçildiToplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) 9. Olağan Kurultayı bugün The Paradise Park’ta yapıldı29 Mart 2026 Pazar 12:47KIBRIS
Girne-Tatlısu Anayolu’nda Trafik Kazası: 3 Yaralı29 Mart 2026 tarihinde saat 06.30 sıralarında, Girne-Tatlısu Anayolu’nun 15-16’ncı kilometreleri arasında meydana gelen trafik kazasında üç kişi yaralandı.29 Mart 2026 Pazar 12:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.