CUMHURBAŞKANI TATAR, İSTANBUL TİCARET ODASI YETKİLİLERİNİ KABUL ETTİ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve beraberindekileri kabul ederek görüştü.

26 Kasım 2021 Cuma 16:06
İTO’nun Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin önemli bir oranını temsil ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul Ticaret Odası’nın Kıbrıs Türk Ticaret Odası’yla istişare halinde olmasının ve iş birliği yapmasının önemine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Tatar, Anavatan Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisinde Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin kabul edilmesi mücadelesi verdiğini ifade ederek, egemen bir devlete sahip olan Kıbrıs Türkünün Türkiye’yle her zaman bağlarını güçlendireceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesinin ardından ortaya konan yeni siyasetle Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümün savunulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta 60 yıldan beridir iki ayrı devlet gerçeği olduğunu, yarım asırdır görüşülen federasyon tezinin artık rafa kalktığını belirtti.
Lozan Antlaşması’nın Kıbrıs’ı işaret eden maddelerinin, adanın olası statü değişikliğinde birinci söz hakkını Türkiye’ye verdiğini ifade eden Tatar, Osmanlı İmparatorluğu tarafından İngiltere’ye kiralanan Kıbrıs’ın devriyle ilgili yapılan antlaşmaya İngiltere’nin uymadığını, 1. Dünya Savaşı’nı bahane göstererek adayı gasp ettiğini söyledi.
1960 Antlaşmaları ile Kıbrıs’ta iki halkın varlığının ve egemenliğinin tescil edildiğini dile getiren Tatar, bu antlaşmayla bölgedeki Türk-Yunan dengesinin de gözetildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, dönemin Türkiye Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’ya da rahmet diledi.
“FEDERASYON BÜYÜK BİR OYUN”
Kıbrıs Türklerinin 2004 yılında Annan Planı’na evet demesine rağmen Rum tarafının tek yanlı ve hukuksuzca AB’ye alınmasının, Kıbrıs Türkünün aleyhine sonuç verdiğine vurgu yapan Tatar; federasyonun, Kıbrıslı Türkleri azınlığa düşürerek Türkiye’yi Adadan uzaklaştıracak büyük bir oyunun ürünü olduğunu ve birkaç anayasa değişikliğiyle federasyon kisvesi altında “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamının Rum tarafınca arzu edildiğini belirtti.
Tatar, Rum tarafının hayalinin halen Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak olduğu ve bu oyuna asla izin verilmeyeceğini kaydederek, Kıbrıs Türkünün devletine ve egemenliğine her daim sahip çıkacağını söyledi.
“KKTC’NİN HER ALANDA GELİŞİMİ SÜRECEK”
KKTC’nin her alanda gelişiminin süreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu bağlamda İTO yönetimi ve üyelerinin KKTC’yi ziyaret etmesinin ve yatırım olanaklarının masaya yatırılmasının oldukça değerli olduğunu ifade etti.
AYDAGİÇ
Şekib Avdagiç de yaptığı konuşmada, KKTC’nin 38’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, KKTC’de üretim ve ihracatın artmasına yönelik her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Avdagiç, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve tüm şehitleri rahmetle anarak, Türkiye’nin, KKTC’nin yanında olduğunu ifade etti.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.