CUMHURBAŞKANI TATAR: BİZİ ACIMASIZCA TOPLU MEZARLARA KOYACAKLARDI
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye tarafından 51 yıl önce yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ada'ya barış, huzur ve güven getirdiğini vurgulayarak, "(Rumlar) Bizi acımasızca toplu mezarlara koyacaklardı." ifadesini kullandı.

19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:24
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 51'inci yılı ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyle AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Tatar, o dönemde Yunanistan'da idarede olan cuntanın, Kıbrıs'ı kendilerine bağlayarak "Büyük Yunanistan" kurma, Doğu Akdeniz'i Yunan gölü yapma hayalleriyle Rumları kışkırttığına işaret ederek, "Kıbrıs'ta asıl işgalci olan Yunanistan'dır. 15 Temmuz 1974'te Yunanistan'ın komutan ve askerleri o dönemin Devlet Başkanı III. Makarios'a darbe düzenledi. Düşünebiliyor musunuz? Bir sonraki adım Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması ve Ada'daki Türklerin tamamen imha edilmesiydi." diye konuştu.
Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'nı yapmasını 1963'ten 1974'e kadar 11 sene beklediklerini dile getiren Tatar, harekat öncesinde Kıbrıs Türk halkının oldukça zorlu süreç geçirdiğini söyledi.
Tatar, Kıbrıs'ta Rumların Türklere yönelik saldırıları ve katliamlarının Birleşmiş Milletler (BM) ile İngilizler tarafından sadece seyredildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bizi acımasızca toplu mezarlara koyacaklardı. Zaten Kıbrıs Türkleri 1963'te soykırımdan geçti, 1974'te de soykırım olacaktı. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Bazıları abarttığımı düşünebilir fakat gerçek bu ki, Türkiye'nin gelmediği bir ihtimalde tümümüzü birkaç gecede toplu mezarlara koyacaklardı. O zaman böyle iletişim de yoktu. Anında olan şeylerin fotoğrafları dünyaya bugün olduğu gibi yayılmıyordu. O gün katledilsek bizler öldükten 3 gün sonra duyardı dünya. 1963'te çok insanımızı kaybettik dünya duymadan. BM sonradan geldi, İngilizler de iyi bir garantör değildi. Kıbrıs Türklerinin acımasızca katledilişini İngilizler üslerinden sessizce seyrettiler."
Tatar, 19 Temmuz 1974'te kendileri için belirsizliğin, 20 Temmuz 1974'te Mehmetçiğin Kıbrıs'a çıkarma yaparak mücahitlerle buluşmasıyla yerini sevince bıraktığını anlatarak, 51 yıl önce yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ada'ya barış, huzur ve güven getirdiğini söyledi.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın Kıbrıs Türkü'nün yeniden doğuşu olduğunu dile getiren Tatar, bugün KKTC'nin Mavi Vatan'da geleceğe emin ve istikrarlı adımlarla yürüdüğünü kaydetti.
- "İngilizlerin nüfus siyaseti, Kıbrıs'ı Rumlaştırmaya çalıştı"
Tatar, 1878 yılından itibaren İngilizlerin Ada'ya Yunanistan'dan ve başka ülkelerden Rumların gelişini teşvik ettiğine dikkati çekerek, "İngilizlerin nüfus siyaseti, Kıbrıs'ı Rumlaştırmaya çalıştı. Kıbrıs'tan Türkler göçerken Karadeniz'den Pontuslular bile buraya getirildi. Kıbrıs'ı Yunanlılar, Girit ve Rodos'tan sonra 13. ada olarak görüyorlardı. Bu nedenle nüfus stratejisi izleyerek Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak istiyorlardı." şeklinde konuştu.
Kıbrıs Türklerinin, Barış Harekatı ile Mehmetçik Ada'ya gelene kadar kadını ve erkeğiyle direniş ruhu içinde mücadele ettiğini vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türkünün direnişiyle "Büyük Yunanistan" idealinin gerçekleşmesini engellediğinin altını çizdi.
- "Ana vatanımız her daim yanımızda"
Kıbrıs Türklerinin bugün artık geleceğe hem güven hem de huzur içinde bakabildiğini dile getiren Tatar, ana vatan Türkiye'nin her daim yanlarında olduğunu söyledi.
Tatar, Türkiye'nin Kıbrıslı Türkler için hiçbir zaman fedakarlıktan vazgeçmediğini ifade ederek, Anadolu'dan denizin altından borularla Ada'ya getirilen su, Ercan Havalimanı ve gelecekte Türkiye'den kabloyla getirilecek elektrik hizmetinin kendileri için önemli olduğunu anlattı.
Kıbrıs'a her zaman destek veren Türk milletine teşekkür eden Tatar, 20 Temmuz 1974'te şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilere sağlıklı ömür diledi.
Tatar, 51'inci yıl dönümü kutlanan Kıbrıs Barış Harekatı'nın kararını alan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve emeği geçen diğer devlet adamlarına da rahmet diledi.
Basın-Sen: Asgari ücrete artış yoksa özel sektör emekçisinin geliri daha da erir, Verilen mücadele tüm emekçiler içinBasın-Sen tarafından yapılan açıklamada, meselenin yalnızca kamu çalışanlarıyla sınırlı olmadığı ifade edilerek, hayat pahalılığı artışı uygulanmadığında asgari ücrete de artış yapılmayacağına dikkat çekildi.30 Mart 2026 Pazartesi 09:19KIBRIS
Hayat durdu! Sınavlar yapılmadı, Belediyelerde çalışanlar iş bıraktı!Hükümetin hayat pahalılığını dondurma kararı sonrası sendikalar bugün grevde. 3 noktada toplanacak sivil toplum örgütleri Meclis’e yürüyecek.30 Mart 2026 Pazartesi 09:16KIBRIS
Hava parçalı ve az bulutlu olacakMeteoroloji Dairesi'nin tahminine göre, bölgenin alçak basınç sistemi ile buna bağlı cephe sisteminin etkisi altında kalması bekleniyor.30 Mart 2026 Pazartesi 08:21HAVA DURUMU
Kuzey Kıbrıs'ta hayat duracak! Grev kaç gün sürecek? Sınavlar yapılabilecek mi? Sağlık hizmetleri duracak!Kuzey Kıbrıs'ta hayat duracak! Grev kaç gün sürecek? Sınavlar yapılabilecek mi? Sağlık hizmetleri duracak!29 Mart 2026 Pazar 21:00KIBRIS
Şap krizi hellimi vurduGüney Kıbrıs’ta şap hastalığı nedeniyle küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş, “Menşei İsmi Korumalı Ürün” hellimde zorunlu yüzde 51 süt oranının karşılanmasını riske attı. Üreticiler ise bu oranın yüzde 20’ye çekilerek güncellenmesini önerdi.29 Mart 2026 Pazar 15:10KIBRIS
Meclis Genel Kurulu toplanacakMeclis Başkanı Ziya Öztürkler başkanlığındaki 39’uncu birleşimin saat 10.00’da yapılması bekleniyor.29 Mart 2026 Pazar 14:35KIBRIS
Seçimsiz TDP Kurultayında PM'de görev alacaklar belirlendi, işte tam listeKurultayda TDP’nin yeni Parti Meclisi üyeleri de belirlendi.29 Mart 2026 Pazar 14:19KIBRIS
Washington Post- ABD, İran'da 'haftalarca' sürecek kara operasyonlarına hazırlanıyorWashington Post'a göre, Başkan Donald Trump henüz Savaş Bakanlığı'nın işgal planlarından hiçbirini onaylamadı.29 Mart 2026 Pazar 13:28ORTADOĞU
Çeler yeniden genel başkan seçildiToplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) 9. Olağan Kurultayı bugün The Paradise Park’ta yapıldı29 Mart 2026 Pazar 12:47KIBRIS
Girne-Tatlısu Anayolu’nda Trafik Kazası: 3 Yaralı29 Mart 2026 tarihinde saat 06.30 sıralarında, Girne-Tatlısu Anayolu’nun 15-16’ncı kilometreleri arasında meydana gelen trafik kazasında üç kişi yaralandı.29 Mart 2026 Pazar 12:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.