COSTA MÜZAKERELER KONULARINDA VETOYU KALDIRMAK İSTİYOR: KIBRIS'TAN VETO!
Avrupa Konseyi Başkanı Costa müzakereler konularında vetoyu kaldırmak istiyor: Güney Kıbrıs'tan veto!

02 Kasım 2025 Pazar 13:27
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın aralık ayında yapılacak zirve toplantısında müzakere başlıklarının açılması konusundaki vetonun kaldırılmasının ele alınmasını sağlamaya çalıştığını kaydedildi.
Kathimerini gazetesi haberi “Antonio Costa Türkiye’nin İştahını Açıyor- Lefkoşa’dan Hayır” başlığıyla aktardı. Haberde Costa’nın sadece aday ülkelerin müzakere başlıklarının açılmasına ilişkin kararlar alınırken oybirliğinin kaldırılmasında ısrar etmediğini; konunun 18-19 Aralık tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilecek zirve toplantısında ele alınmasını da teşvik ettiği belirtildi.
Costa’nın hamlelerinin Ukrayna’nın katılım sürecine yönelik destek arayışı kapsamında olduğu söylense de bunların Türkiye’nin dikkatinden kaçmadığını savunan gazete, “elde ettiği bilgilere” dayanarak Türkiye’nin, 2018 yılının haziran ayından bu yana çıkmaza giren kendi Avrupa perspektifleriyle ilgili benzer kazançlar sağlamayı arzu ettiğini öne sürdü.
Haberde Costa’nın ofisinin müdürü Pedro Lourtie’nin üye devletlere, aralık ayındaki Avrupa Konseyi toplantısının aday ülkelerin müzakere başlıklarının açılmasına ilişkin kararlar alınması yöntemi konusunda bir tartışma gerçekleştirilmesi için en uygun zaman olduğunu bildirdiği de kaydedildi.
Aralık ayındaki zirvede aday ülkelerin yıllık ilerleme raporlarının da ortaya konacağını ifade eden gazete, Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde bunları yayınlayacağını ve bunların stratejik bir görüşme yapılmasına izin verdiğini belirtti.
Gazete Costa’nın bu çerçevede üye devletlerin veto hakkının kaldırılmasını öngördüğünü ve aday ülkelerin müzakere başlıklarının açılmasıyla ilgili kararların, oybirliğiyle değil nitelikli çoğunluk sistemiyle alınmasını tercih ettiğini anımsattı.
“Yabancı diplomatlara” dayanarak Costa’nın hamlelerinin Ukrayna’nın katılım müzakerelerinin ileriye götürülmesini engelleyen Macararistan’ın by-pass edilmesini amaçladığını kaydeden gazete, kararlar alınması yöntemindeki olası bir değişikliğin Türkiye’nin katılım sürecinde de etkili olacağına işaret etti.
Öte yandan Costa’nın attığı adımların Türkiye’nin “iştahını kabarttığını” ve Türkiye’nin durumdan fayda sağlamayı istediğini öne süren gazete, AB kaynaklarının gazeteye Ankara’nın, Costa’nın önerileriyle ilgili mesele konusunda hali hazırda bilgilendirme istediğini söylediklerini iletti.
Rum kesiminin ise Costa’nın önerisi konusunda sesini yükseltmediğini kaydeden gazete, geçen yaz konu gündeme geldiğinde Rum kesiminin, her türlü değişiklik girişimine karşı olduğunu ortaya koyduğunu anımsattı.
Haberde Hollanda’nın birkaç ay önce konuyla ilgili olarak talep ettiği Avrupa Konseyi Hukuk Dairesinin uzman görüşünün, kararlar alınması sisteminde değişiklik yapılmasının üye devletlerin oybirliğiyle onayını gerektirdiği yönünde olduğunu da ekledi.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.