COPERNİCUS UYARIYOR: 2024'ÜN ARDINDAN KÜRESEL ISINMADA YENİ REKORLAR KAPIDA
Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sisteminin İklim Değişikliği Direktörü Carlo Buontempo, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olmasının ardından gelecek dönemde yeni sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirterek, hazırlıklı olma çağrısı yaptı.

08 Ocak 2025 Çarşamba 18:12
Copernicus verilerine göre, 2024 "en sıcak yıl" olarak kayıtlara geçti, ortalama küresel sıcaklık artışı ilk kez Paris İklim Anlaşmasındaki 1,5 derece seviyesine ulaştı.
Kuruluşun İklim Değişikliği Direktörü Carlo Buontempo, son verileri değerlendirdi.
Buontempo, "Karşı karşıya olduğumuz temel tehdit, şu anda deneyimlediğimiz iklimin, büyüdüğümüz iklimden, babalarımızın, büyük ebeveynlerimizin ve eski nesillerin ikliminden tamamen farklı olmasıdır. Bu nedenle tüm toplumun temelde farklı bir iklime uyum sağlaması gerekiyor." dedi.
Bu durumun doğal sistemlerin tüm alanlarını etkilediğini vurgulayan Buontempo, "Su döngüsünde değişiklikler görüyoruz. Tarımda değişiklikler görüyoruz. Kendi sağlığımızda değişiklikler görüyoruz, Avrupa'da son 20 yılda ısıyla ilişkili ölüm oranı yüzde 30 arttı. Bu değişimin büyüklüğünü ne kadar erken kavrar, iklim hakkında sahip olduğumuz bilgiyi, verileri, iç görüyü kullanmaya başlarsak, o kadar iyi hazırlıklı oluruz ve bu değişimle başa çıkabiliriz." diye konuştu.
"Yeni rekorlar görmemiz kaçınılmaz"
Buontempo, 2025 ile ilgili öngörüsünü, "2025, 2024 kadar sıcak olmayabilir çünkü geçen yılın başında El Nino iklim sisteminin ısınmasında rol oynamıştı. O etki 2025'te olmayacak. Henüz bilmiyoruz. Kesin olan şey, ortalama olarak önümüzdeki yıllarda sıcaklık artmaya devam edecek. Yani yeni rekorlar görmemiz kaçınılmaz. Önümüzdeki yıllarda yeni 'en sıcak ay'lar, yeni 'en sıcak yıl'lar görmemiz kaçınılmaz." sözleriyle ifade etti.
2025 yazında veya kışında muhtemel aşırı doğa olaylarına ilişkin ise Buontempo, "Bir sonraki sel veya sıcak hava dalgasının ne zaman, nerede olacağını tahmin edemeyiz ancak belirli bir olayın meydana gelme olasılığının nasıl artacağı konusunda bir tahminde bulunabiliriz." dedi.
"Hazırlıklı olmalıyız"
Buontempo, sözlerine şöyle devam etti:
"Bariz bir örnek sıcak hava dalgası. Rekor kıran sıcaklıklara tanık olduk, küresel yüzeyin inanılmaz büyük bir kısmı aşırı sıcak hava dalgaları yaşıyor. Bunun olması kaçınılmaz. Bir sonraki sıcak hava dalgasının ne zaman ve nerede olacağını bilmiyoruz. Ancak hazırlıklı olmalıyız. Dünyanın bazı bölgelerini vuracak ve geçmişte gördüklerimizden daha yoğun, ortalama olarak daha uzun olacak."
Bir diğer örneğin de su buharındaki artış olduğunu ifade eden Buontempo, "Sıcaklık artıkça atmosferdeki su buharı artar. Su buharı arttıkça belli başlı aşırı doğa olayları gözlenir, özellikle de sel. Bu tür olaylar çok yoğun yağışlarla bağlantılı olup, kısa bir zaman dilimi içerisinde çok fazla yağış meydana geldiğinden, bu tür olayların daha da yoğunlaşma olasılığı yüksektir." diye konuştu.
"Toplumun tamamının üstlenmesi gereken bir değişim"
İklim değişikliğiyle mücadelede hane halklarının alabileceği tedbirler konusunda ise Buontempo, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu, evlerimizin yalıtımından, sıcaklıklarla başa çıkma alışkanlıklarımızı değiştirme şeklimizden, alışverişe gittiğimiz saatten, okullarımızı açtığımız saate, tatillerimizde kişisel tercihlerimize, ne yediğimize, nasıl seyahat ettiğimize kadar toplumun tamamının üstlenmesi gereken bir değişim. Bundan neredeyse tam bir yıl önce, 2023'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını söylüyorduk. Şimdi ise yeni bir rekorla bir yıl sonrasındayız. 2024 ilk kez, sanayi öncesi dönem sıcaklıklarına göre 1,5 derecelik artışı geçen bir yıl oldu. Bu aynı eşik olmasa da Paris İklim Anlaşmasında belirtilen sayının aynısı. Bence bu psikolojik açıdan oldukça önemli"
Epic Games 1000 kişiyi kovacak: Fortnite eskisi kadar popüler değilmişFortnite oyununun geliştiricisi Epic Games ‘ilgi azaldı’ diye en az 1000 çalışanını kovacağını duyurdu.25 Mart 2026 Çarşamba 14:24TEKNOLOJİ
Makina Mühendisleri Odası, traktör kullanımında alınması gereken tedbirlere dikkat çektiKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO), traktör kullanımında bazı tedbirler alınması gerektiğini belirtti25 Mart 2026 Çarşamba 12:31KIBRIS
Erdoğan: Hürmüz'ün kapanması küresel ekonomiyi türbülansa soktuHürmüz Boğazı'nın kapanmasının küresel ekonomide ciddi türbülans yarattığını belirten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, petrol fiyatlarının kısa sürede yüzde 40 arttığını söyledi.25 Mart 2026 Çarşamba 12:25TÜRKİYE
"Guterres Barış Planı" HazırlığıBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Kıbrıs sorununa yönelik yeni bir barış planı hazırlığı içerisinde olduğu yönündeki gelişmeler gündemdeki yerini koruyor25 Mart 2026 Çarşamba 12:06KIBRIS SORUNU
Atamalar devam ediyorMustafa Yaver Bakanlık Müdürü Oldu25 Mart 2026 Çarşamba 11:40KIBRIS
“Mekanın Ruhu” Sergisi, GÜNSEL Sanat Müzesi’nde Açılacak!Ödüllü 21 akademisyen sanatçının 50 eserini buluşturan “Mekanın Ruhu” sergisi, 26 Mart Perşembe günü saat 16.00’da Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova tarafından GÜNSEL Sanat Müzesi Sergi Salonu’nda açılacak.25 Mart 2026 Çarşamba 11:38YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Küçük: İnanmadığım hiçbir şeye imza atmam…Ulusal Birlik Partisi milletvekili Küçük, özellikle yasa metnindeki “muğlaklık” vurgusuyla dikkat çekti.25 Mart 2026 Çarşamba 11:34KIBRIS
İran'dan Trump'a yanıt: Müzakere edecek konumda değilsinizABD'nin 15 maddelik ateşkes planını reddeden İran, Washington'un müzakere edecek konumda olmadığını söyledi.25 Mart 2026 Çarşamba 11:22ORTADOĞU
İran: ABD-İsrail'in İran'a saldırılarına katılmayan ve desteklemeyen ülkeler Hürmüz Boğazı'ndan geçebilirİran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İran'ın ABD-İsrail saldırılarının ardından geçişleri kısıtladığı Hürmüz Boğazı'ndaki duruma ilişkin açıklama yayımladı:25 Mart 2026 Çarşamba 11:20ORTADOĞU
Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta'ya 375 milyon dolar cezaABD’de Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’ya çocukları tehlikeye attığı gerekçesiyle 375 milyon dolar (yaklaşık 16,6 milyar lira) ceza kesildi.25 Mart 2026 Çarşamba 11:19TEKNOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.