ÇOCUKLAR İNSANLARDAN ÇOK ROBOTLARA GÜVENİYOR
Yaşları 3 ila 6 arasında değişen 111 çocuğun katıldığı bir çalışmada, çocukların robotlara daha çok inandığı ve robotlar hata yaptığında kabullenmeyi tercih ettiklerini gösterdi.

05 Haziran 2024 Çarşamba 22:56
Çok fazla yeni bilginin edinildiği çocukluk döneminde aynı zamanda gerçek ve sahte arasında ayrım yapmak da öğreniliyor. Bilim insanları bu yaşlarda farklı kaynaklardan gelen çelişkili bilgilerin nasıl algılandığını incelemek adına 111 çocukla bir deney yürüttü.
Yaşları 3'le 6 arasında değişen çocuklar önce insan ve robotların çeşitli nesneleri etiketlediği videolar izledi. Bu videolar çocukların tanıdığı eşyaları içerirken bir taraf sürekli doğru, diğer taraf da sürekli yanlış isimlendirme yapıyordu.
Daha sonra çocuklar aynı insan veya robotların, tanımadıkları nesneleri etiketlediği videolar izledi. Bunun üzerine çocuklara hangi etiketteki tanımın doğru olduğu soruldu.
Beklendiği gibi çocuklar, testin ilk aşamasında sürekli doğru isimlendirme yapan taraflara güvenerek onları seçti. Ancak hem insan hem de robotun güvenilir olduğu durumlarda, çocuklar bilmedikleri nesnelerle ilgili robotların tanımını daha çok tercih etti.
Özellikle küçük çocuklarda böyle bir eğilim görülürken, daha büyük yaştakilerin tercihi, özellikle insanların güvenilir olduğu durumlarda daha çok insandan yanaydı.
"Güven kazanan robotlar, çocukların gözdesi oldu"
Son olarak çocuklara kiminle arkadaşlık kurmak ve sırlarını paylaşmak istediklerinin yanı sıra öğretmen tercihleri soruldu. Burada da çocuklar büyük ölçüde robotları tercih etti. Özellikle ilk aşamada doğru etiketleriyle güven kazanan robotlar, çocukların gözdesi oldu.
Computers in Human Behavior adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma genel olarak çocukların robotlara daha çok güvendiğine işaret etse de çalışma bazı kısıtlamalara sahip.
Örneğin çocukların robotları neden tercih ettiği bilinmiyor. Bu durum robotların yeni ve ilginç gelmesinden kaynaklanabilir. Araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:
Robotun tercih edilmesini sağlayan şeyin tam ne olduğu hâlâ ucu açık bir soru.
"Yüz yüze yapıldığında farklı sonuçlar elde edilebilir"
Ayrıca deneyin video üzerinden yürütülmesi çocukların robotlarla kurduğu ilişkinin doğasını anlama önünde engel teşkil ediyor. Aynı çalışmanın yüz yüze yapıldığı bir durumda farklı sonuçlar elde edilmesi muhtemel ve geçen yıl aralıkta yayımlanan bir çalışma da bunu destekliyor.
Yakın bir yaş grubuyla yine nesneleri etiketleme üzerinden yüz yüze yürütülen bu araştırmada çocuklar, iki tarafın da doğru tanımlama yaptığı durumda insan ve robotlara benzer seviyede güvenmişti. Ayrıca daha küçük çocukların hatalı robotlara, hatalı insanlardan daha az güvendiği kaydedilmişti.
Gelişim dönemindeki çocuklar internette çok fazla bilgiye maruz kalırken, bunlar her zaman doğru olmuyor. Bu nedenle çocukların hangi kaynaklara neden güvendiği üzerine yapılan araştırmalar önem arz ediyor.
Güney Kıbrıs'ta elektrik, akaryakıt ve gıdada vergi indirimi kararıHükümet, vergi indirimlerinden maaş desteklerine kadar uzanan 200 milyon euroluk sekiz önlem açıkladı.26 Mart 2026 Perşembe 13:55GÜNEY KIBRIS
UIluçay GMB Başkanlığına yeniden adayGazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, düzenlediği basın toplantısında Gazimağusa Belediye Başkanlığı için yeniden aday olacağını açıkladı.26 Mart 2026 Perşembe 13:53GAZİMAĞUSA
En çok işlenen suç: "Sürat", trafikte 378 Sürücü Rapor EdildiPolis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen denetimlerde yüzlerce trafik ihlali tespit edildi.26 Mart 2026 Perşembe 13:47KIBRIS
Arıklı: Altuğra ve Tosunoğlu Meclis'e gelmiyor, Hükümet 27'ye düştü!Erhan Arıklı, şu anda iki milletvekilinin (İzlem Gürçağ Altuğra-Hasan Tosunoğlu) Meclis oturumlarına katılmadığını aktararak, hükümetin 27’ye düştüğünü söyledi.26 Mart 2026 Perşembe 13:46KIBRIS
Erhürman, Girne halkıyla buluştuCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Girne ziyareti kapsamında, Girne Çarşamba Pazarı ve Beycanlar Çarşısı’nı ziyaret etti.26 Mart 2026 Perşembe 13:35GİRNE
Erhürman: Öğrenciler akademik başarı yanında kültür, sanat ve spora da odaklanmalıGirne 23 Nisan İlkokulu öğrencilerinin katıldığı Cumhurbaşkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Cumhurbaşkanlığı Özel Sanat Danışmanı, Piyanist Rüya Taner tarafından gerçekleştirilen “Rüya ile Gerçek” etkinliğine katıldı.26 Mart 2026 Perşembe 13:34KIBRIS
Lefkoşa Çevre Yolu’nda Uyuşturucu Testi: Tır Sürücüsü TutuklandıLefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nda sağ şerit üzerinde duran bir tırın kontrol edilmesi sırasında sürücünün şüpheli hareketleri polisi harekete geçirdi26 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Pazar günü köprü genişletme çalışması yapılacakLefkoşa Türk Belediyesi (LTB), pazar günü Atatürk Öğretmen Akademisi karşısında yaya güvenliğini arttırmak amacıyla köprü genişletme çalışması yapılacağını duyurdu.26 Mart 2026 Perşembe 13:07LEFKOŞA
Meta ve YouTube, 'bağımlılık yapmak'tan suçlu bulundu!Meta ve YouTube, ABD’de genç bir kadını çocukluk döneminde sosyal medya bağımlılığına sürüklediği gerekçesiyle suçlu bulundu.26 Mart 2026 Perşembe 12:10TEKNOLOJİ
Karadeniz’de Türk tankerinde patlama | Bakan Uraloğlu: Kasıtlı olarak hedef alındı, insansız deniz aracı olabilirKaradeniz’de Türk tankerinde patlama | Bakan Uraloğlu: Kasıtlı olarak hedef alındı, insansız deniz aracı olabilir26 Mart 2026 Perşembe 12:08TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.