ÇİPRAS’IN KİTABINDA CRANS MONTANA DETAYLARI: “GİTMEMİ ANASTASİADİS ENGELLEDİ” İDDİASI
Yunanistan’ın Eski Başbakanı Aleksis Çipras’ın “İthaki” isimli kitabında Kıbrıs sorunu ve Crans Montana müzakerelerine değindiği, eski Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise dün konuya ilişkin bir açıklama yaptığı bildirildi.

25 Kasım 2025 Salı 18:41
Fileleftheros ve diğer gazeteler, eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın “İthaki” isimli kitabını yayınlandığını, kitabın bir bölümünde Çipras’ın Kıbrıs sorunu ve Crans Montana konferansına neden katılmadığına değindiğini yazdılar.
Haber göre Çipras kitabında, “SİRİZA” hükümetinin o dönemde, Kıbrıs sorununun iç konularına karışmama ve sadece güvenlik başlığıyla ilgilenme kararı aldığını ifade etti.
Çipras, Türk askerinin çekilmesi ve Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’yi ilgilendiren garantörlük konusuna müdahil olma kararını aldıklarını belirtirken Kıbrıs Rum tarafıyla ise, müzakerelerin olumlu sonuçlanacağına dair ciddi göstergeler bulunmadan kendisinin sürece müdahil olmaması yönünde ortak tez oluşturduklarını vurguladı.
Müzakerelerde, kendisinin de Cenevre’ye gitmesine olanak tanıyacak, özellikle de güvenlik ve garantiler konularında ilerleme sağlanmasını sabırsızlıkla beklediğini savunan Çipras, Crans Montana’da BM Genel Sekreteri’nin “Guterres Çerçevesini” sunmasının Yunan ve Kıbrıs Rum tarafının önemli bir başarısı olduğunu, bu çerçevenin adil ve kalıcı bir çözümün temelini oluşturabileceğini iddia etti.
Çipras, buna karşın “Türk tarafının 6 Temmuz akşamı gerçekleştirilen yemekte, çerçeveyi müzakere temeli olarak kabul etmeme şeklinde ortaya koyduğu uzlaşmaz tutumunun, kendisinin ve Türkiye Başbakanının konferansa katılmasına olanak tanımadığını ve müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olduğunu” öne sürdü.
Habere göre Çipras kitabının devamında şu ifadeler yer verdi:
“Müzakerelerde olumlu bir parlama gerçekleştiği o anda, Türk Dışişleri Bakanı’nın BM Genel Sekreteri’ne garantiler konusunda söyledikleri bana iletilince Nikos Anastasiadis’le önemli bir görüşme gerçekleştirdim. Anastasiadis’e, olumlu bir beklenti olması durumunda yapacağım konusunda uzlaştığımız şekilde İsviçre’ye gitme niyetimi dile getirdim. Ancak O çok temkinliydi. Türk tarafının blöf yaptığına inanıyordu ve benim çok temkinli iyimserliğime katılmıyordu. Belki de iyi gitmediğini ve hayal kırıklığı içerisinde olduğunu söylediği iç meselelerle ilişkin müzakerelerden de etkilenmişti. Her halükarda, İsviçre’ye gitmeme ilişkin olumsuz tutumu, Türk Dışişleri Bakanı’nın BM Genel Sekreteri’ne garantilerin kaldırılmasına ilişkin verdiği mesajın aslı olup olmadığını veya Türk tarafının bir blöfü mü olduğunu başbakanlar düzeyinde araştırmamıza imkan tanımadı."
Çipras, Türk tarafının, askerin çekilme takvimini görüşmekteki uzlaşmazlığı ve garantilerin kaldırılmasının görüşme konusu olmasını açıkça kabul etmemesinin konferansın başarısızlığına neden olduğunu öne sürdü.
Gazete haberinin devamında ise eski Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Çipras’ın kitabında yer alan ifadelere yönelik dün yaptığı açıklamaya yer verdi.
Anastasiadis, Çipras’ın kitabında Crans Montana’ya ilişkin anlatımlarının bugüne kadar Türk anlatımlarını benimseyenleri yalanladığını iddia etti.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Çözüme Bir Nefes Kala – A. Çipras’ın ‘İthaki’ Kitabı Dün Çıktı”.
Haravgi: “Çipras’ın Crans Montana’ya İlişkin İfadelerine Anastasiadis’in Tepkisi”.
Politis: “Çipras Crans Montana İçin: Anastasiadis Gitmemi Engelledi”.
Erhürman: Gelin yedi güven yaratıcı önleme odaklanalımErhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olan görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Rum Yönetimi'nin son toplantıda masaya getirdiği yeni öneriler olduğunu hatırlatarak bunun odağı dağıtabileceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:42KIBRIS SORUNU
Arıklı hükümetten neden çekildiklerini açıkladı: Partimizin iradesi yok sayıldıArıklı ayrıca, UBP ve DP’nin YDP’nin yükselişinden rahatsız olduğunu öne sürdü.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:22KIBRIS
Tufan Erhürman, Antonio Guterres ile görüştü: Güven yaratıcı önlemler gündemdeydiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, New York’ta BM Genel Sekreteri António Guterres ile görüştü. Olumlu havada gerçekleştiği belirtilen görüşmede güven yaratıcı önlemler ile güncel ve bölgesel gelişmeler ele alındı.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:20KIBRIS
Eurostat’a göre Güney Kıbrıs’ta sera gazı salınımındaki artış yüzde 67,1Eurostat, 1990-2004 döneminde sera gazı salınımının AB’nin tamamında yüzde 34,9 düşerken, Güney Kıbrıs’ta yüzde 67,1 arttığını saptadı.26 Eylül 2026 Cumartesi 16:02KIBRIS
Filo faciasında acılı ailelerden Girne Limanı’nda “Adalet istiyoruz” çağrısıFilo faciasının ardından kayıp yakınlarının bekleyişi sürerken, acılı aileler Girne Turizm Limanı’na hayatını kaybeden ve kayıp yakınlarının fotoğraflarını astı.26 Eylül 2026 Cumartesi 15:03GİRNE
Avrupa Konseyi’nden Kıbrıs’a resmi uyarıAvrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’a ve bazı AB üyelerine yeni AB yönergelerini uygulamada “geciktikleri ve başarısız” oldukları gerekçesiyle resmi uyarı gönderdiği bildirildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 14:58GÜNEY KIBRIS
20 yıllık Mağusalı Esnaf koyu MTG'ci Şifa Çika TDP'den Milletvekili adayı!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci, “İyi Gelecek’in ayak sesleri…” sloganıyla yaptığı aday tanıtımlarına Mağusa'nın tanınmış esnafı Şifa Çıka ile devam etti;26 Eylül 2026 Cumartesi 14:53KIBRIS
Hava sıcaklığı düşüyor: Yarın ve pazartesi sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının düşeceğini, yarın doğu kesimlerde kısa süreli hafif yağış, pazartesi günü ise yer yer sağanak beklendiğini açıkladı. Rüzgarın pazartesi günü yer yer fırtınamsı esmesi öngörülüyor.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:32HAVA DURUMU
TDP Maraş Örgütü açıldı: Çeler’den birlik ve mücadele mesajıAçılışta konuşan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, yaklaşan seçim sürecine ilişkin birlik ve beraberlik mesajı verirken, TDP’nin örgütlü yapısıyla sahada çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:22GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 360 sürücü rapor edildi, 21 araç trafikten men edildiPolis Genel Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği denetimlerde 3 bin 726 araç sürücüsü kontrol edilirken, 360 sürücü çeşitli trafik suçlarından rapor edildi, 21 araç ise trafikten men edildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 11:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.