ÇİN'DEN TRUMP'IN BRICS TEHDİDİNE TEPKİ: 'DOLAR HEGEMONYASINI KULLANIYOR'
İlk başta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı genişleyerek İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de kapsamıştı.

03 Aralık 2024 Salı 13:47
İlk başta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı genişleyerek İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de kapsamıştı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 47. başkanı olarak seçilen Donald Trump'ın BRICS ülkelerinin rezerv para birimi olarak ABD dolarını kullanma taahhüdünde bulunmalarını istemesi Çin'in tepkisini çekti.
Trump, cumartesi günü, doları terk etmeye kalkışmaları halinde bu ülkelere yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını söylemişti.
Kendi sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi lider, "BRICS Ülkeleri'nin dolardan uzaklaşmaya çalışırken bizim kenarda durup izlememiz fikri BİTTİ," diye yazmıştı.
Çin ise ABD'yi küresel ekonomiyi istikrarsızlaştırmak ve doların hakimiyetini jeopolitik bir silah olarak kullanmakla suçluyor.
Çin'in ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, Newsweek'e verdiği röportajda, "ABD, uzun zamandır krizleri yönlendirmek, ABD'deki enflasyonu dünyanın diğer bölgelerine yaymak ve bunu uluslararası ekonomik ve finansal istikrara zarar veren, uluslararası düzeni bozan jeopolitik bir araç haline getirmek için doların hegemonyasını kullanıyor," dedi.
Pengyu, BRICS'in ekonomik iş birliğini ve "daha kapsayıcı ve adil" bir finansal sistemi teşvik etmeye devam edeceğini ekledi.
İlk başta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı genişleyerek İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de kapsamıştı.
BRICS ülkelerinden yetkililer, geçen ay gerçekleşen 2024 BRICS Zirvesi de dahil olmak üzere son yıllardaki toplantılarda uluslararası ticarette dolardan uzaklaşmayı tartışmıştı.
Fikir, ABD'nin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya büyük ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladığı 2022'de ivme kazanmıştı.
Trump'ın açıklaması, Cumhuriyetçi lierin ABD'ye gelen yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle Meksika ve Kanada'ya yüzde 25, Çin'e ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirme planlarını duyurmasının ardından gelmişti.
Cumhuriyetçi lider, platformunda, "Bu ülkelerden, yeni bir BRICS para birimi yaratmayacaklarına ve güçlü ABD dolarının yerini alacak başka bir para birimini desteklemeyeceklerine dair bir taahhüt bekliyoruz. Aksi takdirde yüzde 100 gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacaklar ve muhteşem ABD ekonomisine satış yapmaktan vazgeçmeyi bekleyecekler," ifadelerini kullanmıştı.
Sendikalar bugün genel grevdeHükümetin yasa gücünde kararnameyle hayat pahalılığı ödeneği düzenlemesine karşı grev ve eylem başlatan kamuda örgütlü sendikalar, bugün genel grevde olacak.06 Nisan 2026 Pazartesi 11:13KIBRIS
Erhürman ve Hristodulidis bir araya geliyorBirleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre görüşme, saat 16.30’da ara bölgedeki BM Misyon Şefi’nin konutunda gerçekleşecek.06 Nisan 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS SORUNU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?06 Nisan 2026 Pazartesi 08:29KIBRIS
İsrail'in Ben Gurion Havalimanı bir paketten çıkan zehirli duman nedeniyle tahliye edildiİsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı, kargo ile sipariş edilen bir maddeden duman çıkması nedeniyle tahliye edildi.05 Nisan 2026 Pazar 19:14ORTADOĞU
Vücut kokunuzu değiştiren yiyeceklerVücudumuz ısındığında daha fazla terlediğimizi biliyoruz. Bu vücudumuzun serin kalmak için geliştirdiği bir yöntem.05 Nisan 2026 Pazar 15:59YAŞAM
Uluslararası Mağusa Film Festivali için 100’ün üstünde ülkeden başvuru yapıldıGazimağusa Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Mağusa Film Festivali, dün Bandabuliya’da düzenlenen tanıtım etkinliğiyle kamuoyuna duyuruldu.05 Nisan 2026 Pazar 15:03KIBRIS
Bu 6 diyet efsanesine inanmayın!İnanmamanız gereken altı diyet efsanesi05 Nisan 2026 Pazar 14:53YAŞAM
‘Sığıntılar’ İskele’de SahnelendiTek perdelik oyun İskele AKM’yi dolduran tiyatro severler tarafından ilgiyle izlendi.05 Nisan 2026 Pazar 14:48KÜLTÜR/ SANAT
Meclis hayat pahalılığı yasa tasarısını görüşecekMeclis Genel Kurulu, 2026 yılı hayat pahalılığı ödeneği ve 11 yasa tasarısını ele almak üzere saat 10.00’da toplanacak. Söz konusu yasal düzenlemelerin gündeme alınması üzerine geçen pazartesi, sendikalar, ülke genelinde grev ve eylem gerçekleştirecek.05 Nisan 2026 Pazar 14:45KIBRIS
Ülke genelinde yağış etkili oldu: En fazla yağmur Sandallar’a düştüMeteoroloji Dairesi’ne göre son 24 saatte en fazla yağış metrekareye 21 kilogramla Sandallar’da ölçüldü. Kalkanlı ve Yeşilırmak da en çok yağış alan bölgeler arasında yer aldı.05 Nisan 2026 Pazar 13:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.