ÇİN DÜNYANIN EN GÜÇLÜ DENİZ SİLAHINI DENEDİ
ABD istihbarat servisine göre Çin, bu ay başında dünyanın en güçlü deniz silahını denedi.

01 Şubat 2019 Cuma 15:09
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbarat servisine göre Çin, 2019'un ilk günlerinde dünyanın en güçlü deniz silahını denedi.
ABD basının ulaştığı rapora göre, bu silahın 2025 yılına kadar Çin ordusunun savaş silahı envanterine girmesi bekleniyor.

Uzmanlarına göre Çin’in denediği elektro manyetik enerjiyle çalışan silahın, saniyede 2.5 kilometre hıza kadar 200 kilometre ötedeki bir hedefi vurma yeteneği bulunuyor.
ÇİN'İN GİZLİ CEPHANELİĞİ

Çin, hem silah hem de uzay-havacılık teknolojilerinde dünyanın süper gücü olma amacını 21inci yüzyılda gerçeğe dönüştürmek istiyor. İşte Çin'in yüksek teknolojili silahları...
ÇİN’DEN ABD’YE KARŞI 9 MİLYAR DOLARLIK HAMLE

Çin ordusunun ABD Hava Kuvvetleri tarafından üretilen GPS’in yerine milli teknolojiyi kullanması için 9 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Sistemin 2020’de devreye girmesi ile birlikte Çin GPS kullanımına son verecek.
ÇİN'DEN 'HAYALET UÇAK' İLE GÖZDAĞI (F-35'E KARŞI GELİŞTİRİLDİ)

Çin Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’nin havalandırdığı J 20 hayalet uçağı ülkede gerçekleştirilen havacılık fuarı kapsamında hünerlerini sergiledi.

Çin’in en büyük havacılık fuarında sergilediği yeni savaş uçakları, ABD ile ticaret savaşlarının kontrolden çıkarak sıcak savaşa dönüşme ihtimaline karşı bir önlem olarak yorumlandı.

Zira ülke medyasında yer alan bilgilere göre, F-35'lere rakip olarak geliştirilen 'hayalet uçak' gösteri uçuşu sırasında tam techizatlı uçtu.

Söz konusu havacılık fuarında ağır ulaştırma uçağı Y-20, KJ-500 erken uyarı uçağı, GJ-2 insansız hava aracı ve J-10B savaş uçağı da sergileniyor.

Çin devlet medya kuruluşunun aktardığına göre fuarda Çin Havacılık ve Bilim Bölümü’nün geliştirdiği CH-10 drone’u havacılık fuarında ilk kez gösterilen hava araçlarından biri oldu.
ÇİN 'UÇAN KALAŞNİKOF'U GÖRÜCÜYE ÇIKARDI

Çin Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (CASC) tarafından geliştirilen CH-7 görücüye çıktı.
Silah olarak AK-47'ye ev sahipliği yapan drone'a 'uçan Kalaşnikof' lakabı takıldı.

CH-7 10 metre uzunluğunda ve 22 metrelik bir kanat açıklığına sahip.
Drone 10-13 kilometrelik bir irtifada 15 saat boyunca havada kalabiliyor.

Çin kuantum radarı ürettiğini açıkladı.
Günümüzde kullanılan radarlara kıyasla oldukça gelişmiş özellikleri bulunan cihaz henüz prototip aşamasında.

ABD basınında yer alan haberlerde bu cihazın ABD uçaklarına karşı kullanılabileceği yorumları yer aldı.
Aynı haberlerde cihazın F-35 ve F-22'lerin tespitinde kullanılabileceği belirtildi.

Kuantum radarının F-35'leri 100 kilometre öteden tespit edebileceği ve takip edebileceği bilgisine yer verildi.
Çin söz konusu projenin startını 2016 yılında vermişti.

Çok yüksek hıza ulaşmasını sağlayan bir motoru olduğu düşünülen Dark Sword, Çin’in kıyılarından karşısında yer alan gerilimli Sarı Çin Denizi’ni gözlem altına alabilir. Dark Sword projesi belirsizlik içinde olsa da, Çin UAV planlarında oldukça ciddi. Asya’nın devi, yazın kıyı şeridinde 11 tane UAV üssü kuracağını açıklamıştı.
PTERODACTYL I

Çin’in insansız hava aracı geliştirmek konusunda ne kadar ciddi olduğunu anlamak için Pterodactyl I güzel bir örnek oluşturuyor. Hakkında detaylı bilgi bulunmayan bir diğer silah olan Pterodactyl I, Batılı analistler tarafından orta irtifada uçan, uzun süreli gözlem yapabilen ve saldırı düzenleyebilen bir UAV olarak düşünülüyor.

Çin’in ‘Soaring Dragon’ adındaki bir diğer insansız hava aracı, ABD’nin sahip olduğu RQ-4 Global Hawk hava aracın büyük benzerlik gösteriyor. Batılı analistler, Soaring Dragon’un ise denizlerde uzun süreli gözlemleme yapmak için tasarlandığını tahmin ediyor.
J-20 HAYALET UÇAĞI

Çin’in yerel üretim olan J-20 hayalet uçağı, geçtiğimiz yıl ilk test uçuşlarına başlamış ve internete birçok defa fotoğrafları sızmıştı. Çin’in 2017’den sonra hizmete girmesi beklenen uçağı, radar sinyallerinin yönünü değiştiren bir zırha ve gövdesinin içinde yer alan bomba yuvalarına sahip.

J-20’nin motorunun Rusya’dan yardım alınarak geliştirildiği düşünülürken, hakkında fazla bilgi bulunmayan bir diğer savaş uçağı daha mevcut. Bu da, uçak gemilerinde kalkış ve iniş gerçekleştirebilen J-31.
DF-21D BALİSTİK FÜZESİ

Bulunduğu konuma sabitlenmiş olan balistik füzeler düşman kuvvetleri tarafından yok edilmeleri kolay olan hedefler. Ancak Çin’in mobil DF-21D balistik füzesi bu sınıfa girmiyor.

Atmosferin Uzay sınırına geldikten sonra yere saatte 4800 km’lik bir hızla inen DF-21D, hedefi yaklaşık 600 kg’lık patlayıcıyla vuruyor.
DF-21D BALİSTİK FÜZESİ

ABD savunma analistleri, gemi avcısı füzeyi ‘taşıyıcı katil’ olarak adlandırdı.
SHENLONG ‘UZAY UÇAĞI’

Tiengong-1 uzay üssünün inşasına devam eden Çin, aynı zamanda Ay’a insanlı görev gerçekleştirmek için de çalışmalarına devam ediyor. 2007’de yaptığı gövde gösterisinde, Uzay’a füze gönderen ve devre dışı kalmış atmosfer gözlemleme uydularını imha eden Çin, böylece yaklaşık 40 bin parçalık bir uzay çöplüğüne de neden oldu.

Çin’in bugün üzerinde çalıştığı bilinmeyen Uzay projesi ise Shenlong yani ‘Kutsal Ejder.’ ABD’nin süper gizli görevler yürüten insansız uzay aracı X-37B’nin farklı bir versiyonu olarak görülen Kutsal Ejder’in, silah taşıma kapasitesinin bulunacağı ve Dünya’nın yörüngesinde iletişim, navigasyon ve gözlemleme görevleri yürüteceği düşünülüyor.
DARK SWORD DRONE

Çin’in 2006 yılında tasarımına başladığı Dark Sword insansız hava aracı (UAV), o yıldan bu yana kamuoyunun adını duymadığı bir proje. O kadar gizli tutuluyor ki, Batılı mühendisler projenin hala devam edip etmediği konusunda bilgi sahibi değil.

Askeri harcamalara son yıllarda ciddi kaynak ayıran Çin üçüncü uçak gemisi için düğmeye bastı.
iki buçuk yılda inşa edilmesi beklenen geminin Çin Donanması'nın 'elektromanyetik kalkış sistemi'ne ev sahipliği yapan ilk gemisi olacağı bilgisine yer verildi.
ÇİN 13 YILLIK PROJEYİ BİTİRDİ (NEW YORK'UN 5 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE)

Çin, donanmasında yer alan denizaltılarla iletişim kurmak amacıyla New York şehrinin neredeyse 5 katı büyüklüğünde bir arsa üzerine dev bir deneysel radyo anteni kurdu.

Söz konusu sistemin kurulması (Kablosuz Elektromanyetik Yöntem - WEM) 13 yıl sürdü.
Sistem ile toprağa radyo sinyalleri göndererek Dünya'nın sinyalleri yansıtması sağlanıyor.

Çin,söz konusu sistem sayesinde denizaltıları ile yüzeye çıkarmadan 100 metre derinlikte iletişim kurabilecek.

Çin'in sır gibi sakladığı hava aracından ilk kare yayınlandı.
Casus drone tek seferde 40 saat havada kalabiliyor ve yaklaşık 10 bin feet yükseklikte uçup bilgi toplayabiliyor.
SKY HAWK isimli aracın kanat genişliği 18 metre, ağırlığı ise 400 kilo.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.