ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ TÜZÜĞÜ YASAL AÇIDAN SORUNLU VE TEKNİK AÇIDAN YETERSİZ
Sulak alanlarla ilgili hazırlanmış ve alanların sınırlarını rantcılara çıkar sağlayacak şekilde manipüle eden tüzüğün geri çekileceği duyumunu aldık.

10 Ekim 2018 Çarşamba 17:33
Sulak alanlarla ilgili hazırlanmış ve alanların sınırlarını rantcılara çıkar sağlayacak şekilde manipüle eden tüzüğün geri çekileceği duyumunu aldık. Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın birçok tüzüğü alelacele, danışma toplantıları yapılmadan, halkın ve ilgili paydaşların görüşleri dikkate almadan hazırladığını fark ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de Çevresel Gürültü Tüzüğü’dür ve bu tüzükle ilgili durumun halk sağlığı açısından çok daha vahim olduğunu rahatlıkla iddia edebiliriz.
Çevre Mühendisleri Odası Tüzük ile ilgili 2 kez yazılı olarak görüş vermesine rağmen, görüşler ilgili Bakanlık ve Daire tarafından şu ana kadar dikkate alınmadı. En son Başbakanlığa ilettiğimiz yazıya Daire tarafından verilen cevap da teknik açıdan yetersiz ve ciddiyetten uzak bir nitelikteydi.
Yaptığımız itirazları aşağıdaki biçimde özetleyebiliriz. Ağustos ayında yayınlanmış Tüzük;
- – 18/2012 Çevre Yasası’na aykırıdır. Çevre Yasasının 56. Maddesi açıkça kişilerin huzurunu ve sağlığını bozacak gürültü yapmak yasaktır şeklinde hüküm koymasına rağmen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çevresel gürültü seviyesinin 40 dB aşmaması gerektiği görüşü ortadayken yapılan tüzük en hassas bölgelerde yani hastanelerin bulunduğu bölgelerde dahi ortalama sınırı 55 dB olarak koymuştur. Dünya Sağlık Örgütü ise 50 dB şiddetindeki süreklilik arz eden bir gürültünün sağlık sorunlarına neden olabileceğini rapor etmektedir.
- – 55/1989 sayılı imar yasasına aykırıdır. Tüzük Çevre Koruma Dairesi’ne hassasiyet alanlarını belirleme yani imarla ilgili kararlar alma hakkını vermektedir. Bu durum İmar Yasasında açıkça planlama makamı olarak belirlenmiş olan Şehir Planlama Dairesi’yle yetki çatışması yaratıldığı anlamına gelmektedir. Ayrıca 27-2013 sayılı İyi İdare Yasası Madde 11’e göre çevre ve imarla ilgili konularda, ilgili bölgede ikamet eden özel kişilerin tamamına açık danışma toplantıları düzenlenmeden idari işlem yapılamaz ibaresi mevcuttur.
- – Teknik açıdan yetersizdir ve vatandaşları korumamaktadır;
- – Tüzükte arka plan gürültüsü tanımı olmasına rağmen, gürültü kaynağı açıkken arka plan gürültü değeriyle kıyas sınır değerlerinin verilmediği görülmektedir.
- – Tüzükte düşük frekanslı sesler (bas veya darbe nitelikli sesler) için sınır değerler konmadığı görünmektedir. Ortalama frekansta (dBA) limit değerleri geçmeyen bir ses kirliği, düşük frekanslarda (dBC) insan sağlığını olumsuz etkileyecek değerleri aşabilir fakat bu konuda tüzükte hiçbir tedbir alınmamıştır.
- – Tüzük hassas bölgelerde disko veya konser gibi faaliyetlerin hafta içi 03.00, hafta sonu ise 04.00’e kadar sürmesine izin vermektedir. Karışık kullanım olarak tanımlanmış Hassasiyet seviyesi III’te ise açık alanda hafta içi veya hafta sonu olmasına bakılmaksızın saat 04.00’e kadar müzik izni verilebilmesine olanak sağlanmıştır. Bunların hiçbiri halk sağlığı açısından kabul edilebilir değildir.
Bakanlığın, vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin ve Odamızın itirazlarına kulak tıkaması bizleri endişelenmektedir. Bugün Başbakanlık’ta ilgili paydaşlarla yapılan toplantının bir dönüm noktası olacağını ümit ediyoruz. Talep ettiğimiz değişiklikler tüzüğe yansımadığı takdirde, vatandaşlar gürültü kirliliğinin olumsuz etkilerinden kısa zamanda çok daha fazla etkilenecektir.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.