CEMAL KAŞIKÇI'NIN OĞULLARINDAN SUUDİ ARABİSTAN'A ÇAĞRI: BABAMIZIN CESEDİNİ VERİN
2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğulları Salah ve Abdullah, Amerikan CNN televizyonu ekranlarından yaptıkları duygusal bir çağrıyla babalarının cesedinin aileye teslim edilmesini istedi

05 Kasım 2018 Pazartesi 14:45
Babalarını "cesur ve cömert" bir insan olarak tanımlayan 35 yaşındaki Salah ve 33 yaşındaki Abdullah Kaşıkçı, ailenin; onun kayboluşu ve ölümü sürecinde haftalarda süren bir belirsizlik ve endişe yaşadığını anlattı.
Abdullah Kaşıkçı, 'Umarım babam çok acı çekmemiştir. Çabuk ölmüştür ya da huzurlu ölmüştür" dedi.
Salah Kaşıkçı ise "Şu anda tek isteğimiz onu Medine'deki El Baki Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanında toprağa vermek. Suudi yetkililere de bunu söyledim ve bir an önce gerçekleşmesini umuyorum" diye konuştu.
Kaşıkçı'nın Riyad'dan gelen bir tim tarafından öldürüldüğünü söyleyen Türkiye yetkilileri, cesedin bulunması için soruşturmayı sürdürüyor.
Geçen hafta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklamayla Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluğa girer girmez boğularak öldürüldüğünü, daha sonra cesedinin parçalanarak yok edildiğini bildirmişti.
Amerikan Washington Post gazetesinin yaptığı araştırmada ise Kaşıkçı'nın cansız bedeninin asitte eritilerek yok edildiği teorisi üzerinde duruluyor.
Suudi kraliyet sarayına yakın kaynaklar ise cesedin nerede olduğuna dair hiçbir bilgileri olmadığını söylüyor.
Suudi Arabistan yetkililerinin, üçüncü evliliğini yapmaya hazırlanan ve bunun için gereken belgelerini almaya İstanbul'daki konsolosluğa giren ve bir daha çıkmayan Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklamarı ise zaman içinde sürekli değişti.
Suudiler önce Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığını ve nerede olduğu hakkında hiçbir fikirleri olmadığını söylediler. Daha sonra çoğu Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yakın çevresinden bir grup güvenlik mensubunun kendi başlarına bir operasyon düzenlediklerini belirttiler.
Riyad halen Kral ve Veliaht Prens'in bu olaydan kesinlikle haberdar olmadığında ısrarlı.
'Bizi en çok sahte haberler rahatsız ediyor'
Fakat Kaşıkçı'nın iki oğlu, iki kızı ve anneleri, kendilerini en çok Kaşıkçı'nın ölümünden bu yana ortaya atılan yalanların ve sahte haberlerin rahatsız ettiğini söyledi.
Abdullah ve Salah Kaşıkçı babalarının uluslararası kamuoyunda yanlış anlaşıldığını ve politik duruşunun da siyasi sebeplerle kasden yanlış yansıtıldığınını vurguladı.
Salah Kaşıkçı, "Cemal ılımlı bir insandı. Herkesin sevdiği biriydi. Herkesle ortak değerleri ve ayrı düşündüğü şeyler vardı" diyor ve onu "samimi, mutlu bir insan ve müthiş bir baba" olarak tanımladı.
Salah, "Kamuoyu önemli ama benim endişen babamın fazlasıyla politikleştirilmesi. İnsanlar bizi gerçekten uzaklaştırabilecek analizler ortaya atıyor" dedi.
Müslüman Kardeşler sempatizanı mıydı?
Amerikan Washington Post ve New York Times gazetelerinin haberlerine göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu danışmanı Jared Kushner ve Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile yaptığı telefon konuşmalarında Kaşıkçı'dan "Müslüman Kardeşler sempatizanı" ve "tehlikeli bir İslamcı" olarak bahsedilmişti.
Müslüman Kardeşler, Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu bir çok Arap ülkesinde rejime yönelik bir tehdit olarak görülüyor ve "terör örgütü" olarak kabul ediliyor. Fakat bu tanımlama ABD ve AB ülkelerinde kabul görmüş değil.
Abdullah Kaşıkçı babasının Müslüman Kardeşler mensubu ya da sempatizanı olduğu iddiasıyla ilgili olarak "İnsanlar doğru dürüst araştırma yapmadan, onun yazdıklarını okuyup derinlemesine anlamadan etiketi yapıştırıyor. Bu kolaylarına geliyor" dedi.
'Kraliyete inanırdı'
Salah ise babasının "ülkesini seven, ülkesine ve potansiyellerine inanan, o ülkede yaşayanlarla ortak değerlere sahip, ılımlı bir adam" olarak hatırlanması gerektiğini düşünüyor:
"Cemal hiç bir zaman bir muhalif değildi. Kraliyete inanırdı. Ülkenin bütünlüğünü kraliyete borçlu olduğunu düşünürde. Ve ülkenin şu anda geçirdiği değişime de inanıyordu."
Babasının bir gazeteci olarak çok başarılı olduğunu ve Suudi Arabistan'a gittiğinde "bir rock yıldızı gibi" karşılandığını söyleyen Salah, "Herkes tarafından sevilen, tanınan biriydi. Bunu medyada, gazetelerde pek görmüyorsunuz" diye konuştu.
'Biz de sizin kadar biliyoruz'
Kaşıkçı'nın büyük oğlu olarak Suudi hükümetinin asıl muhatap olarak gördüğü ve geniş Kaşıkçı ailesinin temsilcisi konumundaki Salah, babasının akıbetiyle ilgili haberleri medya haberlerinden öğrendiklerini söyledi:
"Kaynaklarımız sizinkinden farklı değil. Tam bir sır perdesi. Bu omuzlarımıza büyük bir ağırlık yüklüyor. Herkes bizim bir şeyler bildiğimizi düşünüyor ama ne yazık ki bilmiyoruz."
Kaşıkçı'nın Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan küçük oğlu Abdullah aynı zamanda Cemal Kaşıkçı'yı en son gören çocuğu. Babasının Türkiye'ye gittiğini duyunca onunla ve nişanlısı Hatice Cengiz ile buluşmak üzere Türkiye'ye gitmiş. CNN'e, babasının bu ilişki içinde ne kadar mutlu olduğunu gördüğünü şu sözlerle anlattı:
"Mutluydu. Onu görmek için güzel bir fırsat olmuştu. İstanbul'da beraber gezdik, güzel zaman geçirdik."
Cinayetten sonra babasının ABD'de Virginia'daki evine ilk giren de Abdullah olmuş. Babasının yatağının başucuna üç torununun fotoğraflarını koyduğunu gördüğünde çok etkilendiğini, ailesinin babası için ne kadar önemli olduğunu anladığını söylüyor.
Kaşıkçı kardeşler, babalarının çocuklarına ve torunlarına daha yakın olabilmek için Washington'dan ayrılarak Türkiye'ye göçmeyi planladığını da anlattı.
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.