ÇELEPİS: “KIBRIS SORUNUNDAKİ DURUM OLDUKÇA ENDİŞE VERİCİ”
AKEL’in Kıbrıs Sorunu Ofisi Başkanı Tumazos Çelepis, dün Rum basınında yer alan demecinde, Kıbrıs sorunundaki durumun oldukça endişe verici olduğunu söyledi.

04 Kasım 2018 Pazar 14:10
AKEL’in Kıbrıs Sorunu Ofisi Başkanı Tumazos Çelepis, dün Rum basınında yer alan demecinde, Kıbrıs sorunundaki durumun oldukça endişe verici olduğunu söyledi.
Alithia gazetesinde yer alan demecinde, iki kesimli iki toplumlu federasyondan farklı bir çözümün ilk kez bu kadar yoğun şekilde tartışılmakta olduğunu dile getiren Çelepis, AKEL’in daima federasyon çözümü hedefinin terk edilmesi durumunda, tek devlet çözümüne gidilemeyeceğini ve bölünmenin meşru hale geleceğini savunduğunu söyledi.
Crans - Montana’daki başarısızlığın akabinde yaşanan gelişmelerin, tam olarak bunu doğruladığını savunan Çelepis, ilk kez başka seçeneklerin tartışılmakta olduğuna işaret etti.
Crans - Montana’da gerçekten ne olduğu konusunda, iki taban tabana zıt anlatım bulunduğunu ifade eden Çelepis, bunlardan birincisinin; Rum Başkanlığı’nın anlatımı olduğunu ve buna göre, “başarısızlığın Ankara’nın garanti ve müdahale haklarının devam etmesi, Türk Ordusu’nun daimi kalışı ve askeri üsle ilgili ısrarlarından kaynaklandığını” öne sürdü.
Çelepis, BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne yönelik raporlarında da kayda geçen anlatımına göre ise; “üç garantör ülkenin de güvenlik ve garantiler konusunda olumlu bir tutumları olduğu, fakat iki liderin sorumluluğa sahip olduğunu ve tarihi bir fırsatın kaybedildiğini” ileri sürdü.
Öte yandan, kendisinin de bu görüşmeler sırasında Crans - Montana’da bulunduğunu anımsatan Çelepis, “Türk tarafının bu müzakerelerdeki tutumunun oldukça yapıcı olduğunu” vurguladı.
Kendisinin de orada olmasından dolayı, gerçekten ne olduğu konusunda bir resme sahip olduğunu belirten Çelepis, fakat bunların artık geçmişte kaldığını ve ileriye bakılması gerektiğini söyledi.
Mevcut durumun (statüko) değişmeden kalamayacağını, fakat bunun kendi aleyhlerine olacak şekilde değişmekte olduğunu kaydeden Çelepis, ileriye gidilmesinin tek yolunun, iki tarafın da BM Genel Sekreteri’nin de vurguladığı üzere, anlamı olacak şekilde müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etmeleri olduğuna işaret etti.
Bunu ise; “müzakerenin Crans - Montana’da kaldığı yerden devam etmesi” şeklinde izah eden Çelepis, müzakerelerin şu ana kadar yeniden başlamamasının, tarafların yaptıkları açıklamalara rağmen, BM Genel Sekreteri’nin, henüz tarafların kendi önerdiği şekilde süreçte ilerlemeye hazır oldukları konusunda ikna olmadığını teyit ettiğini ifade etti.
Alithia muhabirinin sorusu üzerine, “Sizinle, Kıbrıslı Rumların federasyon veya taksim şeklinde iki temel seçeneği bulunduğu konusunda hem fikirim” ifadesini kullanan Çelepis, bunun şimdi her zamankinden daha haklı bir değerlendirme gibi göründüğünü sözlerine ekledi.
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacakBaşbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacak05 Aralık 2025 Cuma 13:10KIBRIS
Basketbol U16 liglerinde heyecan sürüyorKKTC Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen U16 liglerine oynanan iki karşılaşma ile devam edildi.05 Aralık 2025 Cuma 13:03BASKETBOL
KTMMOB, 65. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlediKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) 65 yaşında… KTMMOB’nin kuruluşunun 65. yılı nedeniyle Lefkoşa’da resepsiyon düzenlendi.05 Aralık 2025 Cuma 12:33KIBRIS
Tıp-İş tüm kamu sağlık birimlerinde “imza atmama eylemi” başlatıyorHekimler Sendikası, kamu sağlık sistemindeki “liyakatsiz atama” ve “keyfi görevlendirme” iddialarına tepki olarak hafta başından itibaren tüm sağlık birimlerinde imza atmama eylemi başlatacağını duyurdu05 Aralık 2025 Cuma 12:31KIBRIS
Erhürman Holguin'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ı kabul etti.05 Aralık 2025 Cuma 12:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.