BÜTÇE YASA TASARI KOMİTESİ TOPLANTILARINI SÜRDÜRDÜ
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili görüşmelerini 51 milyon 415 bin 200 bin TL’lik Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesiyle sürdürüyor.

21 Kasım 2015 Cumartesi 11:56
EVREN: “ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, yeni kurulan bakanlığın 7 daireden oluştuğunu belirterek, 2015’e nazaran 2016 bütçesinin küçültüldüğünü gördüklerini, bunun bazı sıkıntılar getireceğini, ancak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
DİNÇYÜREK: “VERİM DÜŞECEK”
DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, bakanlığın 4 aylık performansı için olumlu konuşamayacağını söyledi. Dinçyürek, hükümetlerin ülkeye en iyi şekilde hizmet etmek için kurulduğunu varsaydıklarını belirterek, bakanlık dağılımlarına bakınca çevre konusunda verimliliğin düşeceğinin görüldüğünü savundu.
Bayındırlık, çevre ve kültürün birarada olduğu başka bir ülke olmadığı görüşünü ifade eden Dinçyürek, “Bu bakanlık kurulurken mantığın topluma daha iyi hizmet olduğunu herhalde biri bize anlatamaz” dedi.
Dinçyürek, “bugüne dek birlikte çalışmamış, farklı binalarda yer alan dairelerin bir anda takım oluşturup çalışmasını beklemenin abesle iştigal olduğu” görüşünü ifade etti.
Hakan Dinçyürek, “Bu bakanlığın ülkeye hizmet için, organizasyon, teşkilat anlamında doğru kurgulanmadığının sonucu ortadadır” dedi.
“KALİTELİ YAKITA GEÇİŞ ISRARIM DİRENÇLE KARŞILAŞTI”
Kendi bakanlığı döneminde enerji üreten tesislerde kaliteli yakıta geçiş için ısrar ettiğini ve Bakanlar Kurulu’na önerge götürdüğünü,ancak dirençle karşılaştığını anlatan Dinçyürek, KIB-TEK’in elektrik üretim maliyetini artıracağı argümanı olduğu için buna karşı çıktığını belirtti.
DP-G Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, kaliteli yakıta geçilince değil zam indirim yapılması gerektiğini defalarca izah ettiğini, ancak KIB-TEK’in “hükümetin önüne öcü korkusu serdiğini” ve başka gerekçeler de öne sürdüğünü, böylece önergesinin reddedildiğini, bakanlığının yetkisini kullanarak yakıt girişini denetleyeceğini söyleyince yüzde 1 kükürt içeren daha çevreci yakıta geçilmesi kararı alındığını anlattı.
Kaliteli yakıta geçiş kararının uygulanması için KIB-TEK’e altı aylık geçiş süreci verdiklerini belirten Dinçyürek, KIB-TEK’in 2015 yılı için talep ettiği 50 milyon TL’yi de 115 milyona çıkardıklarını kaydetti.
Dinçyürek, hükümet değişir değişmez KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun “Teknecik’e filtre takmayacağız” diye açıklama yaptığını; kendisinin bunu asla kabul edemeyeceğini ifade etti. Dinçyürek, KIB-TEK’in Bakanlar Kurulu’na bu konuda taahhütte bulunmuşken bu tavrının doğru olmadığını anlattı.
“FARK 5 DOLAR”
Dünya petrol fiyatlarının düşüş eğiliminin sürdüğünü kaydeden Hakan Dinçyürek, bir ton yüzde 3.5 kükürt içeren yakıt ile yüzde 1 kükürt içeren yakıt arasındaki fiyat farkının sadece 5 dolar olduğunu ifade etti ve “Bu mu bizim insanımıza verdiğimiz değer?” diye sordu.
Bakan Kutlu Evren’in çevreyle ilgili önergelerde daha hassas olmasını isteyen Dinçyürek, AKSA’daki verilerin online olarak Çevre Dairesi’nce görüldüğü halde bu konuda spekülasyonlar yapılmasına izin verildiğini savundu. Eğer ölçümlere göre sorun varsa bunun da halka şeffaf olarak açıklanmasını isteyen Hakan Dinçyürek, “AKSA’daki filtre çalışmıyorsa bakanlık bunu çalıştıracak, çalışıyorsa açıklayacak. Biz verimli şekilde çalışmasını ve kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.
KIB-TEK’in 2 jeneratörü ÇED raporu olmadan devreye koyduğunu, bu konuda Çevre Dairesi’ni defalarca göreve davet ettiğini belirten Dinçyürek, filtre, jeneratörün verimliliği gündeme gelmesin diye ÇED raporu alınmadığını savundu.
“Sürdürülebilir bir çevre gündemden düştü mü?” diye soran Hakan Dinçyürek, “Adına reform hükümeti diyen hükümet, kaliteli yakıta geçiş kararını askıya aldı. Bu İyi İdare Yasası’na da aykırıdır. Kimsenin insan sağlığıyla oynama hakkı yoktur. Bu dünyaya, insanlığa karşı da bir suçtur” dedi.
“EURODİZELE GEÇİLMELİ”
Eurodizel ile mazot konusundaki devlet politikasını eleştiren Dinçyürek, vergiler yüzünden vatandaşın kötü yakıt kullanmaya teşvik edildiğini, oysa artık mazot ithalatına son verilmesi gerektiğini anlattı.
Hakan Dinçyürek, çiftçiler için renkli Eurodizel uygulamasına geçilmesi gerektiğini de ifade ederek, insan sağlığını koruyan, devlete zararı olmayan bu uygulamaya niçin geçilmediğini sorgularken ortada bir akıl tutulması olduğunu gördüğünü söyledi.
“SERHATKÖY VE MEVLEVİ’DE YENİ VAHŞİ DEPOLAMA ALANLARI OLUŞTU”
Vahşi depolama alanlarının kapatılacağı vaadine işaret eden Hakan Dinçyürek, Serhatköy ve Mevlevi’de yeni ve vahşi depolama alanları oluşturulduğunu; oysa yapılan anlaşmaya göre çöplerin Güngör’e taşınması gerektiğini belirterek, bu konuda önlem alınmasını istedi.
Hakan Dinçyürek, özel çevre koruma bölgelerinin korunması için kendi giderinin kendi içinde finanse edilmesi amacıyla kendi bakanlığı döneminde hazırladıkları taslağın sonuçlandırılmasını talep etti.
Devletin kaçak elektrik çektiğini savunan ve eleştirilerde bulunan Dinçyürek, bakanlığı göreve çağırdı.
Beşparmak Dağları’nın mahvedildiğine işaret eden Dinçyürek, gelecekte güneyde yapılacak yol ve limanlar için de bu dağın mı patlatılacağını sordu.
Dinçyürek, bu hafta Bakanlar Kurulu’ndan geçen tüzükle yeni taş ocaklarının düzenlendiğini belirterek, kendi bakanlığı dönemindeki düzenlemelerden geri adım atıldığını savundu ve tüzüğü eleştirdi.
Kendisi bakanlığa geldiğinde taş ocakları konusunda objektif görünen sübjektif kriterler bulduklarını ve düzenlemeler yaptıklarını anlatan Dinçyürek, işletme için 13 tane olmazsa olmaz kriter koyduklarını kaydederek, bunlarla ilgili bilgi verdi.
Hakan Dinçyürek, “Taş ocakları sadece maden mühendislerinin insafına bırakılamaz. Çevre Koruma Dairesi ve Çevre Bakanlığı’nın mutlaka sürecin içinde yer alması lazım. Çevrenin korunması ve geleceğe düzgün bir çevre bırakılması amacıyla bu tüzükte gerekli yeri almalısınız. Lütfen bu tüzükle ilgili itirazlarınızı koyun” dedi.
Ülkede 59 taş ocağı bulunduğunu, ama özelde çalışan maden mühendisinin bir elin parmaklarını geçmediğini ifade eden Dinçyürek, Bakanlar Kurulu’ndan geçen tüzüğün objektiflikten uzak olduğu görüşünü dile getirdi ve birkaç kişiye rant sağlama adına yapılmışsa bundan üzüntü duyduğunu söyledi.
Dinçyürek, Türkiye ile imzalanan Orman Eylem Planı’nın gerisinde kalındığını, bunun hızlandırılması gerektiğini belirterek, bu gerilemenin yıllar içinde oluştuğunu kaydetti. Çam kese böceğiyle mücadelede entegre sistemin sürüp sürmediğini soran Dinçyürek, yapılanlar hakkında bilgi istedi.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.