BRİTANYA VATANDAŞLARINA AB'YE GİRİŞ VİZESİ GELİYOR
Avrupa’ya seyahat edecek Britanyalılar, daha güvenli bir Avrupa için önümüzdeki yazdan itibaren 7 Euro’luk vizeye ihtiyaç duyacak.

21 Ağustos 2024 Çarşamba 08:17
Avrupa’ya seyahat edecek Britanyalılar, daha güvenli bir Avrupa için önümüzdeki yazdan itibaren 7 Euro’luk vizeye ihtiyaç duyacak.
Avrupa Birliği sınırlarını daha güvenli hale getirmek ve giriş çıkışları kontrol etmek amacıyla iki yeni uygulamayı hayata geçirecek. Bu da AB dışında kalan Birleşik Krallık vatandaşlarına vize muafiyeti için 7 Euro’luk başvuru zorunluluğu getirecek.
Brüksel’de ki yetkililer, önümüzdeki yaz Avrupa’ya seyahat edecek İngilizlerin 7 Euro’luk vize muafiyeti için başvurmaları gerekeceğini doğruladı.
AB içişlerinden sorumlu komisyon üyesi Ylva Johansson, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi’nin (ETIAS) ilkbaharda faaliyete geçeceğini söyledi.
Bloğu ziyaret eden yolcuların seyahatten önce ABD’deki Esta’ya benzer bir feragat başvurusunda bulunmaları gerekecek. Bu muafiyet üç yıl boyunca ya da pasaportunuzun süresi dolana kadar (hangisi önceyse) geçerli olacak.
The Times’ta yer alan habere göre, Johansson, 10 Kasım’da yürürlüğe girecek olan AB Giriş/Çıkış Sistemi’nin (EES) lansmanı öncesinde konuştu.
Terör tehditleri karşısında AB sınırlarını daha güvenli hale getirmek üzere tasarlanan bu iki yeni uygulama birlikte seyahatleri önemli ölçüde daha bürokratik hale getirecek.
EES kapsamında, AB pasaportu olmayan tüm yolcuların bloğa varışlarında parmak izlerinin kaydedilmesi ve fotoğraflarının çekilmesi gerekecek. Daha sonraki her ziyarette de kontrol edilecekler. Uzmanların tahminlerine göre bu işlem, şu anki 45 saniyeye kıyasla yolcu başına iki ila üç dakika işlem süresi ekleyecek.
Johansson sistemin yaygınlaştırılmasında görev alan personele hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Üye devletlerle, sizlerle ve farklı paydaşlarla yürüttüğüm yoğun diyalogların ardından EES’nin 10 Kasım’da faaliyete geçmesine karar verdim.”
ETIAS’ın ise altı ay sonra faaliyete geçeceğini teyit etti. Bu, Britanyalıların AB’yi ziyaret etmek için gelecek yıl Mayıs ayındaki yarıyıl tatilinden önce izin almaları gerekebileceği ve kesinlikle yaza kadar buna ihtiyaç duyacakları anlamına geliyor.
Yolcular online olarak ya da bir mobil uygulama aracılığıyla başvuruda bulunacak ve AB’nin sınır ve güvenlik bilgi sistemleriyle karşılaştırılacak. Çoğu başvuru dakikalar içerisinde onaylanacak, ancak bu süre 72 saate kadar uzayabilir. En karmaşık başvuru sahiplerine ise 30 gün süre tanınacak. 18 ila 70 yaş arasındaki yolcular için 7 € (yaklaşık 6 £) tutacak. Bu yaşlardan daha genç veya daha yaşlı kişiler için ücretsiz olacak.
Tatil şirketleri ve havayolları, insanların hazırlıklı olmayacağı ve uçuşlara kabul edilmeyeceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. Sektörden üst düzey bir kaynak şunları söyledi:
“Önce bu sonbaharda bazı yolculuklara büyük bir karmaşıklık katacak olan EES var. Altı ay sonra da ETIAS geliyor. Birçok açıdan bu daha büyük bir engel çünkü insanların önceden başvurması gerekecek. Bu olmadan gelirseniz, ABD’de olduğu gibi, içeri alınmayacaksınız. Bunun insanları zor durumda bırakacağından eminim.”
Havayolu şirketlerinin ABD’deki Esta’ya benzer bir şekilde kalkıştan önce yolcuların geçerli bir ETIAS’a sahip olup olmadıklarını kontrol etmelerinin gerekip gerekmeyeceği netleşmedi. Johansson, geçen yıl 700 milyondan fazla turistin Avrupa’ya seyahat ettiğini ve EES ve ETIAS sistemleri sayesinde 450 milyon Avrupalının “daha güvenli uyuyacağını” söyledi.
Johansson sözlerine şöyle devam etti:
“EES ile Schengen bölgesine kimin yabancı pasaportla girdiğini tam olarak bileceğiz. İnsanların çok uzun süre kalıp kalmadıklarını bileceğiz ve düzensiz göçle mücadele edeceğiz. Giriş/Çıkış Sistemi ise biyometrik tanımlama, fotoğraf ve parmak izi sayesinde suçluların, teröristlerin ya da Rus casusların sahte pasaport kullanmasını zorlaştıracak.
Avrupa Komisyonu, EES’in tüm ulusal ve Avrupa sistemlerini birbirine bağlayan “dünyanın en gelişmiş sınır yönetim sistemi” olacağını söyledi. EES sistemi on yıl önce, Birleşik Krallık AB üyesiyken kabul edilmişti. O dönemde İngiliz pasaportu sahipleri ek kontrollere tabi tutulmuyordu.
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacakBaşbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacak05 Aralık 2025 Cuma 13:10KIBRIS
Basketbol U16 liglerinde heyecan sürüyorKKTC Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen U16 liglerine oynanan iki karşılaşma ile devam edildi.05 Aralık 2025 Cuma 13:03BASKETBOL
KTMMOB, 65. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlediKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) 65 yaşında… KTMMOB’nin kuruluşunun 65. yılı nedeniyle Lefkoşa’da resepsiyon düzenlendi.05 Aralık 2025 Cuma 12:33KIBRIS
Tıp-İş tüm kamu sağlık birimlerinde “imza atmama eylemi” başlatıyorHekimler Sendikası, kamu sağlık sistemindeki “liyakatsiz atama” ve “keyfi görevlendirme” iddialarına tepki olarak hafta başından itibaren tüm sağlık birimlerinde imza atmama eylemi başlatacağını duyurdu05 Aralık 2025 Cuma 12:31KIBRIS
Erhürman Holguin'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ı kabul etti.05 Aralık 2025 Cuma 12:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.