BOLTON: "HİÇBİR BAŞKANIN TRUMP'IN 'HALKBANK' KONUSUNDA ERDOĞAN'A SÖYLEDİĞİ GİBİ SÖZLER SARF ETTİĞİNİ DUYMADIM"
Bolton: "Hiçbir başkanın Trump'ın 'Halkbank' konusunda Erdoğan'a söylediği gibi sözler sarf ettiğini duymadım"

22 Haziran 2020 Pazartesi 09:16
ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Başkan Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Halkbank ile ilgili dava süreci hakkında sarf ettiği sözlerin yargıya müdahale niteliği taşıdığını düşündüğünü ve daha önce hiçbir başkanın böyle konuştuğunu duymadığını söyledi.
ABD basınında yer alan haberlere göre, Bolton, Salı günü piyasaya çıkacak olan "The Room Where It Happened" (Olayın Olduğu Oda) başlıklı kitabında Trump'ın "sevdiği diktatörleri kayırdığını" öne sürdü.
Bolton, kitabıyla ilgili ilk mülakatı da ABC News'a verdi. Mülakatın Halkbank ile ilgili olan kısmı tamamının yayınlanmasından önce ABC News'un internet sitesinde paylaşıldı.
Bolton, Halkbank davası ile ilgili sorulan soruya yanıt olarak, Trump ile Erdoğan arasındaki görüşmelerde bu konunun birkaç kez ele alındığını söyledi.
Bolton, "Erdoğan'ın aslında istediği Halkbank üzerindeki baskıyı hafifletecek bir anlaşmanın sağlanmasıydı. Halkbank, İran yaptırımlarıyla ilgili ABD'nin yasalarını ihlal etti… Halkbank'ın New York Güney Bölgesi Savcılığı tarafından herhangi bir Amerikan bankasından daha katı bir muameleye tabi tutulduğunu düşünmüyorum" dedi.
ABD basınında çıkan haberlere göre Bolton, kitabında yer verdiği, Trump'ın Erdoğan'a "kendi adamlarını içeri soktuğunda bu işi halledeceğini" söylediği iddiasını mülakatta da yineledi.
Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, "Bir keresinde Başkan, Erdoğan'a 'New York'taki savcılar (Eski ABD Başkanı Barack) Obama'nın adamları, kendi adamlarımı içeri sokana kadar bekle, sonra bu işi hallederiz' dedi. Adalet Bakanlığı kökenli birisi olarak, daha önce hiçbir başkanın böyle bir şey söylediğini duymadığımı düşündüm" diye konuştu.
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'yi destekleyen, muhafazakar kesimin dış politika konusundaki en önemli isimlerinden biri olan Bolton, Nisan 2018 ile Eylül 2019 arasında Trump yönetiminde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinde bulundu.
Cumhuriyetçi başkanlar döneminde önemli görevlerde bulunan Bolton, geçmişte ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve Adalet Bakan Yardımcılığı pozisyonlarında da görev yapmıştı.
"TÜRKLER MAKUL BİR ANLAŞMAYA YANAŞMADI"
Bolton, sonunda Adalet Bakanı William Barr'ın Halkbank'ın "hak ettiği şekilde" yargılanmasını sağladığını ifade etti.
Bolton, "Çünkü Türkler hiçbir makul anlaşmaya yanaşmadı. Sonunda da işler olması gerektiği gibi oldu. Ancak bu durum şimdilik geçerli. İşlerin başka türlü gitmesine çok yaklaşılmıştı. Bu çok rahatsız edici bir durum" dedi.
ABD basınında daha önce çıkan haberlerde, Trump'ın Halkbank'a dava açılmasını engelleyecek bir anlaşma sağlanması için Barr ile Hazine Bakanı Steve Mnuchin'i görevlendirdiği öne sürülmüştü.
Halkbank hakkında, ABD'nin nükleer faaliyetleri nedeniyle İran'a uyguladığı yaptırımları deldiği gerekçesiyle ABD'de soruşturma açılmıştı. ABD Adalet Bakanlığı, Ekim 2019'da Halkbank hakkında bir iddianame hazırlayarak dava sürecini başlattı. New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank'ın İran'a yasa dışı yollardan 20 milyar aktarmakla suçlanıyor.
İran yaptırımlarının delinmesi ile ilgili olarak daha önce de ABD'de eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla yargılanmış ve 32 ay hapis cezasına çarptırılmış, Atilla, tutuklu geçirdiği sürenin düşürülmesiyle Temmuz 2019'da serbest bırakılmıştı. Görülen o davada, Halkbank'a kurumsal olarak herhangi bir suçlama yöneltilmemişti.
Halkbank, kendisine yöneltilen iddiaların tamamını reddediyor. ABD'deki yargı süreci ise halen devam ediyor.
"YASALARIN UYGULANMASI SİYASİ AMAÇ TAŞIMAMALI"
Bolton, konuyla ilgili tüm ayrıntılara hakim olmadığını ancak Trump'ın yaklaşımının yargıya müdahale olduğunu düşündüğünü söyledi.
ABD başkanlarının yasaların uygulanması alanında geniş yetkileri olduğunu belirten Bolton, yasaların "dürüst bir şekilde uygulanmasını" da Adalet Bakanı üzerinden yapması gerektiğini aktardı.
Bolton, "Ancak yasaların dürüst bir şekilde uygulanması, bu uygulamanın siyasi amaçlar taşımaması anlamına geliyor. Ve Halkbank'ı bir rüşvet fonu gibi kullanan Erdoğan ve ailesine, ileride Trump'ın ya da ülkenin başka türlü bir muamele görmesi karşılığında verilen umut beni çok ama çok rahatsız etti" diye konuştu.
Yarın sağanak, pazar fırtına bekleniyorMeteoroloji Dairesi, yarın öğleye kadar yer yer sağanak , pazar günü de yer yer fırtına beklendiğini duyurdu.06 Kasım 2026 Cuma 15:00HAVA DURUMU
Gemi kazasında yakınlarını kaybeden ailelerden çağrı: İntikam değil, adalet istiyoruzGirne açıklarında batan Filo Jet gemisinde yakınlarını kaybeden aileler, Girne Mahkemesi önünde kazada hayatını kaybeden 28 kişi için adalet taleplerini yineledi.06 Kasım 2026 Cuma 13:51KIBRIS
4 yeni geçiş noktasının açılması gündemde4 yeni geçiş noktasında uzlaşıya yaklaşıldı06 Kasım 2026 Cuma 09:50KIBRIS SORUNU
Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, bugün KKTC’ye geliyorTürkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) çalışma ziyaretinde bulunacak.06 Kasım 2026 Cuma 09:48KIBRIS
Lapta, İskele ve Karpaz’da elektrik kesintisi yapılacakKıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), Lapta, İskele ve Karpaz bölgelerinde bugün elektrik kesintileri yaşanacağını açıkladı.06 Kasım 2026 Cuma 09:47KIBRIS
Sermet Nereli'ye İskele'de Mitingde sürpriz doğum günü kutlamasıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), İskele Belediye Başkan Adayı Sermet Nereli ve belediye meclis üyesi adaylarını bu akşam Osman Ağa Kültür Evi'nde düzenlenen etkinlikle tanıttı.06 Kasım 2026 Cuma 09:46İSKELE
Üstel istedi Futbolun masterleri İskele'ye geldi...KKTC Başbakanı Ünal Üstel, İskele Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Türk futbolunun dört büyük kulübü Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un efsane futbolcularını bir araya getiren özel gösteri maçını izledi.06 Kasım 2026 Cuma 09:44İSKELE
Erhürman, 17’nci Boğaziçi Zirvesi’ne katılmak için adadan ayrılacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 17’nci Boğaziçi Zirvesi’ne katılarak açılış konuşması yapacak.04 Kasım 2026 Çarşamba 10:59KIBRIS
Üstel: Arıklı’nın görevden alınması siyasi değil, gemi faciasındaki tutumuyla ilgiliydiBaşbakan Ünal Üstel, Filo Jet faciasının ardından Erhan Arıklı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevinden alınmasının siyasi bir karar olmadığını belirtti.04 Kasım 2026 Çarşamba 10:28KIBRIS
Kişi: CTP hem genel hem de yerel seçimlerde güçlü bir şekilde iktidara gelecekCTP Genel Sekreteri Mehmet Kale Kişi toplumda güçlü bir değişim iradesi bulunduğunu belirterek, "CTP hem genel hem de yerel seçimlerde güçlü bir şekilde iktidara gelecek" dedi.04 Kasım 2026 Çarşamba 10:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.