BOĞAZİÇİ DİRENİŞİ ŞEHİTLERİ ANILDI VE ŞEHİTLER ANITI TÖRENLE AÇILDI
1964-1974 yılları arasında şehit olan 8 Boğaziçi Şehit’i bugün Yeniboğaziçi’nde düzenlenen törenle açıldı ayrıca isimlerine yapılan Şehitler Anıt’ı törenle açıldı.

15 Şubat 2019 Cuma 13:50
1964-1974 yılları arasında şehit olan 8 Boğaziçi Şehit’i bugün Yeniboğaziçi’nde düzenlenen törenle açıldı ayrıca isimlerine yapılan Şehitler Anıt’ı törenle açıldı.
Boğaziçi Şehitleri’nden Bekir Ethem, Doğan Ahmet Haşim, Fahri Ahmet Hüdaverdi, Hüseyin Hamza, Hüseyin Mevlit, İbrahim Ali,Mehmet Salih Şakir ve Mustafa Hüseyin Muharrem bugün düzenlenen törenle anılırken, adlarına yaptırılan Şehitler Anıtı’da törenle açıldı.
Törene;Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Gazimağusa Polis Müdürü Ömer Tazeoğlu,bölge belediye başkanları, dernek kurum kuruluş yetkilileri ile askeri ve sivil halk katıldı.
Anıt’ın açılışının gerçekleştirilmesinin ardından tören, Saygı duruşu, Saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti daha sonra ise Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar gün dolayısıyla bir konuşma yaptı.
Zurnacılar konuşmasında Boğaziçi- Geçitkale çarpışmalarının Kıbrıs gelişmelerine yeni bir yön vermesi bakımından büyük önem taşıdığını anımsatarak, 15 Kasım 1967’de Boğaziçi-Geçitkale-Ötüken ve Alaminyo mücahitlerinin direniş ve savunmalarına karşın üstün güçlerle Grivas komutasında yapılan saldırılar sonucunda 24 şehit ve birçok yaralı vererek köyleri Yunan kuvvetleri tarafından işgal edildiğini anlattı.
Zurnacılar, Kıbrıs Türkü’nün milli davasında bir dönüm noktası teşkil eden Geçitkale-Boğaziçi ve diğer köylerin mücahit halkının göstermiş oldukları atalara özgü birlik,beraberlik ve mukavemetçilik ruhunun takdir edilecek düzeyde olduğunu belirterek, tüm şehitleri saygı ve rahmetle andı.
Törende daha sonra şehitler hakkında bilgi sunuldu ve Yazar-Siyasetçi-Devlet adamı İsmail Bozkurt da gün dolayısıyla bir konuşma yaptı.
Bozkurt anıtın bugüne dek yapılmamasının çok büyük bir eksiklik olduğuna vurgu yaparak, geç de olsa anıtın bölgeye kazandırılmasına katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.
İsmail Bozkurt Boğaziçi Direnişi hakkında bilgi vererek sürdürdüğü konuşmasında, köyde yapılan saldırıların sayısının henüz net olarak bilinmediğini ancak 15 Kasım 1967’de gerçekleştirilen ve adlarına anıt yapılan 8 şehidin Yunan hükumetinin oy birliğiyle aldığı bir kararla yapıldığını ifade etti ve bu nedenle Boğaziçi Direnişinin gerek Kıbrıs tarihi gerek Yunan tarihi gerek se Dünya Tarihi için büyük önem taşıdığını kaydetti.
Törende daha sonra Yeniboğaziçi Camii imamı İsmail Taşçı tarafından şehitler için dua okundu,Mustafa Tazeoğlu ‘Boğaziçi Direnişi’ adlı şiiri seslendirdi ve Yeniboğaziçi İlkokulu öğrencilerinden Ayşe Akbelli ve Süheyla Harmancıoğlu şiirler okuyarak tören sona erdi.
Altın fiyatlarında sert düşüş: Gramı 6 bin 177 liradan işlem görüyorAltının gramı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 6 bin 177 liradan işlem görüyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:39KIBRIS
Dolardan yeni rekor!Dolar rekor tazeledi02 Şubat 2026 Pazartesi 10:16KIBRIS
Yeni haftada hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi’nin son tahminlerine göre, 31 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında bölge, alçak basınç sistemi ile üst atmosferdeki soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:03HAVA DURUMU
Bir sonraki randevu ayın sonuna!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Rum Lider Nikos Hristodulidis baş başa görüşecek02 Şubat 2026 Pazartesi 10:02KIBRIS
İskele-Geçitkale yolunda ölümlü kazaİskele-Geçitkale yolunda ölümlü kaza meydana geldi.02 Şubat 2026 Pazartesi 09:54KIBRIS
İspanya'da kaybolan kedi, dört ayda 250 kilometre yürüyüp Fransa'daki sahibine ulaştıİspanya seyahati sırasında sahiplerini kaybeden ‘Filou’ adlı bir kedi, onlara yeniden ulaşmak için yaklaşık 250 kilometre yol kat etti.01 Şubat 2026 Pazar 22:09YAŞAM
James Webb kanıtladı: Kara delikler yıldızsız doğabiliyorEvrenin ilk dev kara deliklerinin ölmekte olan yıldızlardan değil, devasa gaz bulutlarının doğrudan çökmesiyle oluştuğu kanıtlandı. Bu keşif gökbilimde bir devrim niteliği taşıyor.01 Şubat 2026 Pazar 21:39TEKNOLOJİ
İlk Ay uzay istasyonu kurulacakNASA’nın Artemis programı, Ay'ı daha önce hiç olmadığı kadar derinlemesine incelemek amacıyla ilk Ay uzay istasyonunu kurmayı hedefliyor. Bu girişim aynı zamanda Mars keşifleri için bir basamak görevi görecek.01 Şubat 2026 Pazar 19:54TEKNOLOJİ
“Cumhurbaşkanlığı seçiminde kurduğumuz kardeşlik cephesi daha güçlü olacak”CTP, Korkuteli bölge halkıyla bir araya geldi01 Şubat 2026 Pazar 18:57KIBRIS
Asfaltlama DuyurusuLefkoşa Türk Belediyesi’nin şehrin genelinde başlattığı asfaltlama çalışmaları Göçmenköy bölgesi ile devam ediyor. 01 Şubat 2026 Pazar 18:52KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.