BM ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇECEK

09 Mayıs 2015 Cumartesi 13:14
BM’nin, iki taraf arasında anlaşma sağlanması için hareket etmeyi amaçladığı Kıbrıs sorunundaki sahne ve çerçevenin netleşmek üzere olduğu belirtildi.
Fileleftheros gazetesi, “Süreç İçin Masayı Döşüyor-11 Şubat ve Görüş Birlikleri Zemininde Müzakere” başlıklarıyla verdiği haberinde, son 24 saatte ortaya konan çeşitli düşüncelerin, BM’nin, Ankara’nın da olur görüşünü teminat altına almasıyla, niyetinin, yılsonuna kadar bir sonuca varılması amacıyla, tüm sürecin 11 Şubat anlaşması ve müzakerelere ara verilmesine kadar olan dönemde sağlanan görüş birlikleri parametreleri içerisinde hareket etmesi olduğunu yazdı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide himayesinde bir araya gelecekleri akşam yemeğinde, müzakerelerin prosedürel konuları üzerinde anlaşmaya varılmasının beklendiğini yazan gazete, Eide’nin dün Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı “sürecin yapısını ele aldıkları” şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.
Politis gazetesi “Eide, Akıncı ve Kasulidis ile Yeni Turun Yapısını Görüştü” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Ankara’da TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi konusunda bilgilendirilmesiyle, cesaretlenmiş kalmaya devam ettiğini yazdı.
Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ikinci kez görüştüğünü yazan gazete, görüşme konusunun, Eide’nin pazartesi akşamı liderler onuruna vereceği sosyal içerikli-öze ilişkin akşam yemeği hazırlığı olduğunu da belirtti.
Liderler arasındaki yemekte Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de yer alacağını belirten gazete, yemek saatinin, dün UNFICYP tarafından açıklandığına da dikkati çekti.
Gazete Eide’nin, dün daha sonra Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile de bir araya geldiğini, her iki yetkilinin sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesaplarından fotoğraf yayımladığını yazdı.
Habere göre Kasulidis, yapıcı bir görüşmeden bahsederken Eide, sürecin yapısına ilişkin görüş alış verişinde bulunulduğunu ifade etti.
Alithia gazetesi “Yemekte Sürecin Yapısı” başlıklı haberinde, müzakerelerin yapılış şekline yönelik açıklamaların, iki toplum lideri arasında pazartesi akşamı gerçekleştirilecek yemekten sonra açıklanmasının beklendiğini yazdı.
ANASTASİADİS BUGÜN BAN’I GÖRECEK
Alithia gazetesi, Polonya’dan, Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının 70'inci yıldönümü nedeniyle dün Moskova’ya geçen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya geleceğini yazdı.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün akşam, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinpinig ile Kıbrıs sorunu ve ikili ilişkileri görüşmesinin beklendiğini yazan gazete, Anastasiadis’in bugün ise sadece Kıbrıs sorununun ele alınacağı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir görüşme yapacağını belirtti.
Habere göre Anastasiadis yarın sabah ise Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile bir araya gelecek.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, gazeteye yaptığı açıklamada Anastasiadis’in Polonya ziyareti konusunda bilgi verdi.
Hristodulidis, Anastasiadis’in Polonya’da, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması perspektifi ile AB’nin bu konuda oynayabileceği rolü ele aldığını ifade etti.
Anastasiadis’in, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Kolinda Grabar Kitaroviç ile de bir araya geldiğini, Kıbrıs sorununun yanı sıra ikili ilişkileri ele aldığını belirten Hristodulidis, Anastasiadis’in, Ukrayna krizini ele aldığı Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir görüşme yaptığını ifade etti.
Politis gazetesine göre II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70. yıldönümü anma etkinliklerinde konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, savaşın başladığı şehir olan Gdansk’ın tarihi önemine vurgu yaparak Avrupa’nın haritasını değiştiren dayanışma hareketinin buradan başladığını ifade etti.
OMİRU’DAN AVRUPA’YA YÖNELİK ÇAĞRI
Fileleftheros gazetesi, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıs sorununda bir çözüme özlü şekilde katkı koyması için Avrupa’ya çağrıda bulundu.
Avrupa Günü nedeniyle, Güney Kıbrıs’ta görev yapan yabancı diplomatlar onuruna yemek veren Omiru, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Avrupalı ortaklarından, daha çok destek beklediklerini ifade ederken, AB’ye aday ülke olan Türkiye’nin de AB yükümlülüklerine uyması için Türkiye’ye baskı yapılmasını istedi.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.