BATILI DİPLOMAT: "(KIBRIS MÜZAKERELERİ) TÜRK TARAFI UCU AÇIK BİR GÖRÜŞME İSTEMİYOR"
Batılı bir diplomat Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerin tekrar gündeme gelmesi konusunda "Türk tarafı ucu açık bir görüşme istemiyor." ifadesini kullandı.

25 Ekim 2018 Perşembe 19:45
Batılı bir diplomat Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerin tekrar gündeme gelmesi konusunda "Türk tarafı ucu açık bir görüşme istemiyor." ifadesini kullandı.
Batılı diplomat, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un BM Güvenlik Konseyine sunduğu rapora ilişkin, "Jane'in sunduğu Kıbrıs raporu beklediğimizden daha olumluydu." şeklinde konuştu.
"SUUDİLERİN AÇIKLAMALARI GERÇEKÇİ VE İNANDIRICI GELMEDİ"
Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey bir yetkili de, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili Suudi Arabistan'ın yaptığı açıklamaların gerçekçi ve inandırıcı olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Üst düzey AB yetkilisi, Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi, Türkiye-AB ilişkileri, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla Suriye krizine ilişkin bir grup gazeteciye açıklama yaptı.
AB yetkilisi, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceklerini belirterek, söz konusu cinayeti işleyenlerin yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.
Yetkili, "Olayın İstanbul'da meydana gelmesi endişe verici. Hala kafamızda soru işaretleri var. Kaşıkçı ne yaptı ki öldürüldü?" ifadelerini kullandı.
Türk yetkililerin süreci iyi yönettiğinin altını çizen AB yetkilisi, "Türkiye, Suudi Arabistan'a güçlü baskı uyguladı." dedi.
Suudi Arabistan'ın, Kaşıkçı'nın arbede sırasında öldüğünü açıklandığını hatırlatan yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Delillere bakmak gerekiyor. Suudilerin Kaşıkçı olayına ilişkin yaptığı açıklamalar inandırıcı ve gerçekçi gelmedi. Bir sonraki adım, Kaşıkçı'nın cesedinin bulunması. Ceset yoksa Suudilerin sözlerine inanmamız zor olacak. Somut bir adım atmak için ceset bulunmasa da başka deliller yeterli olabilir. Şu an soruşturmanın sonuçlarının ortaya çıkmasını bekliyoruz. Gerçekleri bulmak için çalışıyoruz."
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Üst düzey AB yetkilisi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçen ağustosta düzenlediği Reform Eylem Grubu Toplantısı'na atıfta bulunarak, Türkiye'nin bu toplantıda belirlediği adımların, AB'nin tavsiyelerine yakın olduğunu dile getirdi.
Yetkili, "Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve terörizmle mücadele yasası gibi konularda atacağı adımları bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın katılımının önemli bir mesaj verdiğine işaret eden yetkili, bir sonraki toplantının aralıkta yapılacağını söyledi.
Üst düzey yetkili, Türkiye ile Birlik arasında yüksek düzeyli diyalogların tekrar başladığına dikkati çekerek, "Kasım ayının sonunda, Türkiye ve AB arasında yüksek düzeyli bir dizi toplantı yapılacak. Bu toplantılarda, enerji, ekonomi ve ulaştırma konuları ele alınacak." dedi.
Yetkili, "Özellikle vize serbestisi, terörle mücadele ve mültecilerle ilgili konularda teknik düzeyde görüşmeler devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Vize serbestisinden bağımsız olarak gazeteci, öğrenci ve iş adamlarına yönelik vize kolaylığının olup olmayacağı sorusu üzerine yetkili, "Erasmus’a giden öğrencilerden, vizelerini zamanında alamama gibi şikayetler geliyor. Bu konu, tek taraflı bir konu fakat henüz bir görüşme yok." şeklinde konuştu.
"SURİYE'DEKİ KRİZİ SONLANDIRACAK HERHANGİ BİR TOPLANTIYI DESTEKLERİZ"
AB yetkilisi, 27 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek Suriye Konulu Dörtlü Zirve'ye ilişkin de "Biz, Suriye'deki kötü durumu sona erdirecek herhangi bir toplantıyı destekleriz. Şu an en önemli görevimiz, Suriye'deki bu durumu sona erdirmek." dedi.
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ateşkesin korunması konusunda varılan mutabakata ilişkin yetkili, "İdlib'de şu an iki problem mevcut. Birincisi insani kriz ki bu şu an çözüldü. Diğer problem ise Suriye'nin diğer bölgelerinden İdlib'e getirilen radikal grupların nereye gideceği." diye konuştu.
Yetkili, Suriye'nin yeniden yapılandırılması konusuna yönelik, "Rejimin elini güçlendirebileceği endişesi taşıyoruz. Bu konu da zaten o aşamada değiliz." ifadelerini kullandı. Yetkili, Suriye genelinde henüz istikrar sağlanamaması nedeniyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönme zamanının henüz gelmediği görüşünde olduğunu belirtti.
"ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARINA KARŞIYIZ"
Yetkili ayrıca ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına ilişkin, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına karşıyız. AB şirketlerini bu yaptırımlardan korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Konuya ilişkin Türkiye ile de yakın temaslarımız sürüyor." dedi.
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
Erhürman'dan Karma Oyu Kaldıran Düzenlemeye VETO!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, karma oyu kaldıran Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası’nda yapılan yeni düzenlemeyi Meclis’e iade etti.17 Eylül 2026 Perşembe 13:09KIBRIS
Taçoy'dan akaryakıta zam savunmasıTaçoy: Akaryakıt düzenlemesi kar amaçlı değil, tedarikin devamını sağlamak adına yapıldı17 Eylül 2026 Perşembe 13:01KIBRIS
DAÜ-SEN: Üniversiteler Siyasi Hesaplarla YönetilemezSayın Şemi Bora, siyasi talepler doğrultusunda yapılmak istenen münhal ve istihdamlara ve DAÜ'nün değerli gayrimenkulleriyle ilgili olası tasarruflara engel olan bir VYK Başkanı olarak mı görülmektedir?17 Eylül 2026 Perşembe 12:26KIBRIS
DP, 9 belediyede kendi adayını çıkaracak!Demokrat Parti’nin (DP) Lefkoşa, Girne, Tatlısu, Çatalköy–Esentepe, Erenköy–Karpaz, Değirmenlik–Akıncılar, Geçitkale–Serdarlı, Mesarya ve Yeniboğaziçi belediyelerinde kendi adaylarıyla seçime gireceği bildirildi.17 Eylül 2026 Perşembe 12:23KIBRIS
DAÜ'de Kriz üzerine Kriz! Rektörlük Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı!Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yönetim ve mali yapıya ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı. DAÜ Rektörlüğü Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılması gereken toplantı yapılamadı.17 Eylül 2026 Perşembe 12:16KIBRIS
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.