BATI ŞERİA: İSRAİL'İN 'FİLİSTİN DEVLETİ FİKRİNİ GÖMECEK' PLANI NEDİR, TEPKİLER NE OLDU?
İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria arasında kalan bir alana 3400 konut yapılmasını öngören bir yerleşim planını hayata geçireceğini duyurdu.

16 Ağustos 2025 Cumartesi 14:06
14 Ağustos'ta yerleşimleri destekleyen bir etkinlikte konuşan aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezazel Smotrich, Batı Şeria'da gerçekleşecek projenin "Filistin devleti fikrini gömeceğini" söyledi.
E1 adlı parselde gerçekleştirilmesi planlanan yerleşim planı, Kudüs ve Maale Adumim yerleşiminin birleştirilmesini öngörüyor.
Smotrich, projenin hayata geçmesinin "Filistin devleti fikrini ortadan kaldıracağını "çünkü artık [resmen] tanıyacak hiçbir şey ve kimse kalmayacağını" söyledi.
Smotrich bu sözleriyle, Gazze'de ateşkes ilan edilmemesi durumunda Eylül'de düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'i resmen tanıyacaklarını duyuran bir dizi Batı ülkesini hedef aldı.
İsrail merkezli yerleşim karşıtı "Peace Now" (Şimdi Barış) STK'ya göre Batış Şeria ve Doğu Kudüs'te 160 yerleşimde yaklaşık 700 bin İsrailli yerleşimci yaşıyor.
Peace Now, E1 yerleşimi projesi için 20 Ağustos'ta İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı bir teknik komitede oturum yapılacağını duyurdu. Grup, bakanlığın projeye itirazların tamamını reddettiğini vurguladı.
Bürokratik sürecin tamamlanmasının ardından altyapı inşaatının birkaç ay içinde, konut yapımlarınınsa yaklaşık bir yıl içinde başlaması bekleniyor.
1967'den bu yana İsrail işgali altında olan Batı Şeria'da yaklaşık 3 milyon Filistinli yaşıyor.
Bölgedeki İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka aykırı.
E1 parselinde planlanan 3400 konutun inşa edilmesi halinde Filistinlilerin devlet kurma ihtimali fiilen engellenmiş olacak.
Bu parsel, Kudüs'ün güneyi ve kuzeyinde kalan bölgeleri birbirinden ayıracak ve Filistinlilerin yaşadığı Ramallah, Doğu Kudüs ve Beytüllahim'in birbirine bağlanmasını engelleyecek.
Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırmasından bu yana Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddeti ve devlet baskısı büyük oranda arttı. İsrailli makamlar, bu baskıyı meşru güvenlik önlemleri olarak gerekçelendiriyor.
'Soykırım, yerinden etme ve ilhak suçlarının uzantısı'
İsrail'in E1 yerleşimi projesine yeşil ışık yakmasına Türkiye dahil birçok ülkeden tepki geldi.
Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklamayla planın onaylanmasını kınadı.
"Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ü fiilen birbirinden ayıracak olan bu adım, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe saymakta; Filistin Devleti'nin toprak bütünlüğünü, iki devletli çözüm zeminini ve kalıcı barış umutlarını hedef almaktadır" denildi.
,
Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı planın "soykırım, yerinden etme ve ilhak suçlarının uzantısı" olduğunu söyledi.
İsrail, bu suçlamaları uzun süredir reddediyor. Ancak İsrail'deki insan hakları örgütleri dahil dünya çapında birçok hak savunucusu İsrail'in Gazze'de faaliyetlerinin Filistinlilere karşı soykırım niteliğinde olduğunu savunuyor.
Konuyla ilgili Güney Afrika tarafından açılan ve Türkiye'nin de taraf olduğu bir dava Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) görülüyor.
Hamlenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "istikrarlı bir Batı Şeria İsrail'i güvende tutar ve mevcut [ABD] yönetimin bölgede barış sağlama hedefi ile uyumludur" denildi.
BM ve Avrupa Birliği (AB) ise İsrail'e yerleşimi inşa etmeme çağrısı yaptı.
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, İsrailli makamların E1 yerleşimini hayata geçirme planının iki devletli çözüme zarar verdiğini ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric da bu hamlenin "uygulanabilir ve kesintisiz bir Filistin Devleti ihtimalinin altını büyük ölçüde oyacağı" uyarısında bulundu.
Dujarric, Guterres'in İsrail'e tüm yerleşim faaliyetlerini derhal durdurma çağrısı yaptığını ve konuyla ilgili Uluslararası Adalet Divanı'nın Temmuz 2024 tarihli kararını hatırlattığını aktardı.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Londra'nın yerleşim projesine karşı çıktığını ve derhal durdurulması gerektiğini söyledi.
Almanya da İsrail'in E1 parseline yerleşim yapma planını "güçlü biçimde reddettiğini" açıkladı ve İsrail'e Batı Şeria'da yerleşim inşa etmeyi derhal durdurma çağrısı yaptı.
İsrail merkezli Peace Now grubu, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini "iki devletli çözüm ihtimalini engellemek" ve "Batı Şeria'nın ilhakını derinleştirmek"le suçladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bugün bu çatışmayı çözmenin ve Hamas'ı yenmenin tek yolunun İsrail'in yanında bir Filistin Devleti kurmak olduğu herkes için açıktır.
"İsrail hükümeti, durdurmaya çalışmak yerine hepimizi katliama mahkum etmektedir."
Erkek doğum kontrol hapı gerçek oluyor: Bilim dünyası 2027 için gün sayıyor!Hormon dengesini bozmadan sperm üretimini geçici olarak durduran yeni nesil erkek doğum kontrol yöntemleri klinik testlerde başarı sağlarken, hap ve jel implantların önümüzdeki yıllarda yaygın kullanıma girmesi bekleniyor.10 Şubat 2026 Salı 16:17YAŞAM
"Çalışanların sendikalara üye olması anayasal haktır”Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkan Arslan Bıçaklı, Ektam Kıbrıs Ltd çalışanlarının eylemelerine tam destek belirterek, çalışanların sendikalara üye olmasının anayasal hak olduğunu vurguladı.10 Şubat 2026 Salı 12:19EMEK
Epstein'in kendi DNA'sıyla "üstün insan ırkı" yaratma planı!New York Times’ın araştırmalarına göre Jeffrey Epstein, yıllar boyunca bilim ve iş dünyasındaki isimlere kendi DNA’sıyla “üstün bir nesil” yaratma fikrini anlattı; New Mexico’daki Zorro Ranch’i ise bu sapkın öjeni planının merkezi yapmayı hedefledi.10 Şubat 2026 Salı 12:16TEKNOLOJİ
Atkısız Çıkmayın, Boyun Sağlığınızdan OlmayınHer insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı boyun ağrısı, günlük yaşamı felç edebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabiliyor.10 Şubat 2026 Salı 11:43YAŞAM
Hür-İş Çalışma Bakanını istifaya çağırdı!İşte Hür-İş'ten yapılan açıklamanın tamamı;10 Şubat 2026 Salı 11:35KIBRIS
Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’dan Rekorlarla Döndü!Yakın Doğu Koleji öğrencisi Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’da düzenlenen Okul Sporları Yüzme Gençler A Türkiye Birinciliği Yarışmaları’nda iki kulvarda KKTC okul sporları uzun kulvar rekoru kırdı.10 Şubat 2026 Salı 11:29YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği: Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliği üç aydır olduğu gibi duruyorLefke Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliğinin üç aydır devam ettiğini belirterek, Lefke halkının artık laf değil, acil ve somut bir müdahale beklediğini kaydetti.10 Şubat 2026 Salı 11:23LEFKE
Lefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar BaşladıLefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar Başladı10 Şubat 2026 Salı 11:00LEFKOŞA
Hafta boyunca yer yer sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hafta boyunca bölgede yer yer sağanak yağış beklendiğini duyurdu.10 Şubat 2026 Salı 10:25HAVA DURUMU
Meclis, denetim göreviyle toplanacakCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da denetim göreviyle toplanacak.10 Şubat 2026 Salı 09:46KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.