“BASINDA ETİK VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ”

15 Kasım 2014 Cumartesi 13:21
Kıbrıs Türk Basın Konseyi ile Türk Basın Konseyi dün Girne’de “Basında etik ve basın özgürlüğü” konulu panel düzenledi.
Merit Park Otel’de saat 15:30’da yer alan panelin açılış konuşmalarını, Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, Türk Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal gerçekleştirdi.
Panelde, Türk Basın Konseyi 2’inci Başkanı, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Önok “Basın Hukuku”, Yüksek Mahkeme eski Başkanı Taner Erginel “Yargılama Sürecinde Sanıkların Tutuklu Kalması” ve gazeteci-yazar Osman Güvenir “Basın Özgürlüğü” konulu sunum yaptı.
AKER
Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, KKTC basınını irdelediği konuşmasında, baskı bulunmadığını ve basının özgür olduğunu söyledi.
“Allaha çok şükür burada kimse söylediği ifade, yaptığı program veya yazısından dolayı mahkum ve tehdit edilmiyor, işinden atılmıyor çünkü KKTC’de her türlü fikri dile getiren bir medya var” diyen Aker, özellikle yazılı basında hemen hemen her türlü fikrin rahatça ifade edilebildiğini söyledi.
Demokratik ülkelerde özgür bir basın olmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Şule Aker, sözkonusu ülkelerde politik kesimler olan hükümet ile muhalefet kanadını denetleyecek basın ve sivil toplum kuruluşları bulunduğunu belirtti.
Politik kesimlerin üzerinde basın ile sivil toplum örgüt kontrolü, eleştirisi bulunmadığı takdirde, bu kesimlerin her şeyi kolay ve rahatça yapabileceklerini kaydeden Aker, bu kapsamda demokrasilerde basın ile basın özgürlüğünün büyük önemi bulunduğunu vurguladı.
Medyaya da sorumluluk düştüğünü ifade eden Şule Aker, bu kapsamda televizyon ve radyo gibi geniş kitlelere hitap eden yayın kuruluşlarından yapılan yayınların kültürü oluşturduğu konusunun altını çizdi.
Sorumsuz veya medya etiği dışında davranan medya mensuplarının toplumun kültürüne, hatta geleceğine karşı suç işlediklerini belirten Aker, bu kapsamda medya mensuplarının bilinçli olmaları gerektiğini kaydetti.
TÜRENÇ
Türk Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise basın etiği ve özgürlüğü konulu paneli gerçekleştirmek için geldikleri Kuzey Kıbrıs’ta meslektaşlarıyla biraraya gelmenin yanı sıra Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını dile getirdi.
KKTC medyasının özgürlük konusunda Türkiye’ye göre biraz daha şanslı olduğunu ifade eden Türenç, basın özgürlüğü konusunda KKTC’nin Türkiye’nin çok çok üzerinde, dünya genelinde 94’üncü sırada, Türkiye’nin ise 154’üncü sırada bulunduğunu kaydetti.
“Türkiye’nin 154’üncü sırada bulunmasını kabul edemiyoruz. Çok daha iyisine layık olduğumuzu ve ve hak ettiğimizi biliyoruz” diyen Türenç, bu çerçevede bugünün gündem maddesinin ilk sırasına basın özgürlüğü koymak istediğini belirtti.
Pınar Türenç, Türkiye’deki gazetecilerin çalışma koşullarının giderek zorlaştığını, sansür ile oto sansür kıskacı altında büyük sıkıntı içinde olduğunu söyledi.
“Türkiye’de yaklaşık 15 televizyon ile gazete, devletin birçok resepsiyon ve toplantılarını izlememek üzere yasaklı” olduğunu ileri süren Pınar Türenç, Türk basınının sansür ve oto sansürün kıskacı altında bulunduğunu savundu.
Türkye’de ifade ile düşünce özgürlüğünden de söz edilemeyeceğini söyleyen Türenç, konuşmasının sonunda KKTC’deki basın özgürlüğüne imrendiğini belirtti.
CEMAL
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal da yaptığı konuşmada, Türk Basın Konseyi mensuplarını Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ülkede görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, değerli fikir insanlarının kutlamalara renk katacağını kaydetti.
Kıbrıs adasına bütün olarak bakıldığında basın özgürlüğü konusunda Kıbrıslı Türklerin, Rumlardan epey ileri düzeyde bulunduğu ifade eden Cemal, Türk Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in yaptığı konuşmada çizdiği karamsar tablonun kendilerini deriden yaraladığını belirtti.
Yaklaşık 1 milyon nüfusu bulunan Rum kesiminde günlük 5-6 gazete yayınlanırken, KKTC’de teknoloji altyapısı yüksek 15 tabloid türü gazete basıldığına işaret etti.
Basın özgürlüğü konusunda gazetelerde yelpazenin tüm kanatlarını kapsayan fikir, düşünce ve yazıların yayınlandığını ifade eden Cemal, özgür basının insanlara rahat nefes aldıran özgür medyanın aynı zamanda gündemi de belirlediğini vurguladı.
Bu durumun siyasilerin hayata geçirmek istediği bazı projelerin hayata geçmesini de önleyebildiğini belirten Akay Cemal, gelişmelerin bu tür şekil almasına ülke ölçeğinin de sözkonusu olabileceğini kaydetti.
Akay Cemal, ülkenin birtakım sorunları olmasına rağmen KKTC’de çok seslilik ve basın özgürlüğüne önem verildiği vurguladı.
[review]

[review]
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.