“BASINDA ETİK VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ”

15 Kasım 2014 Cumartesi 13:21
Kıbrıs Türk Basın Konseyi ile Türk Basın Konseyi dün Girne’de “Basında etik ve basın özgürlüğü” konulu panel düzenledi.
Merit Park Otel’de saat 15:30’da yer alan panelin açılış konuşmalarını, Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, Türk Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal gerçekleştirdi.
Panelde, Türk Basın Konseyi 2’inci Başkanı, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Önok “Basın Hukuku”, Yüksek Mahkeme eski Başkanı Taner Erginel “Yargılama Sürecinde Sanıkların Tutuklu Kalması” ve gazeteci-yazar Osman Güvenir “Basın Özgürlüğü” konulu sunum yaptı.
AKER
Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, KKTC basınını irdelediği konuşmasında, baskı bulunmadığını ve basının özgür olduğunu söyledi.
“Allaha çok şükür burada kimse söylediği ifade, yaptığı program veya yazısından dolayı mahkum ve tehdit edilmiyor, işinden atılmıyor çünkü KKTC’de her türlü fikri dile getiren bir medya var” diyen Aker, özellikle yazılı basında hemen hemen her türlü fikrin rahatça ifade edilebildiğini söyledi.
Demokratik ülkelerde özgür bir basın olmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Şule Aker, sözkonusu ülkelerde politik kesimler olan hükümet ile muhalefet kanadını denetleyecek basın ve sivil toplum kuruluşları bulunduğunu belirtti.
Politik kesimlerin üzerinde basın ile sivil toplum örgüt kontrolü, eleştirisi bulunmadığı takdirde, bu kesimlerin her şeyi kolay ve rahatça yapabileceklerini kaydeden Aker, bu kapsamda demokrasilerde basın ile basın özgürlüğünün büyük önemi bulunduğunu vurguladı.
Medyaya da sorumluluk düştüğünü ifade eden Şule Aker, bu kapsamda televizyon ve radyo gibi geniş kitlelere hitap eden yayın kuruluşlarından yapılan yayınların kültürü oluşturduğu konusunun altını çizdi.
Sorumsuz veya medya etiği dışında davranan medya mensuplarının toplumun kültürüne, hatta geleceğine karşı suç işlediklerini belirten Aker, bu kapsamda medya mensuplarının bilinçli olmaları gerektiğini kaydetti.
TÜRENÇ
Türk Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise basın etiği ve özgürlüğü konulu paneli gerçekleştirmek için geldikleri Kuzey Kıbrıs’ta meslektaşlarıyla biraraya gelmenin yanı sıra Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını dile getirdi.
KKTC medyasının özgürlük konusunda Türkiye’ye göre biraz daha şanslı olduğunu ifade eden Türenç, basın özgürlüğü konusunda KKTC’nin Türkiye’nin çok çok üzerinde, dünya genelinde 94’üncü sırada, Türkiye’nin ise 154’üncü sırada bulunduğunu kaydetti.
“Türkiye’nin 154’üncü sırada bulunmasını kabul edemiyoruz. Çok daha iyisine layık olduğumuzu ve ve hak ettiğimizi biliyoruz” diyen Türenç, bu çerçevede bugünün gündem maddesinin ilk sırasına basın özgürlüğü koymak istediğini belirtti.
Pınar Türenç, Türkiye’deki gazetecilerin çalışma koşullarının giderek zorlaştığını, sansür ile oto sansür kıskacı altında büyük sıkıntı içinde olduğunu söyledi.
“Türkiye’de yaklaşık 15 televizyon ile gazete, devletin birçok resepsiyon ve toplantılarını izlememek üzere yasaklı” olduğunu ileri süren Pınar Türenç, Türk basınının sansür ve oto sansürün kıskacı altında bulunduğunu savundu.
Türkye’de ifade ile düşünce özgürlüğünden de söz edilemeyeceğini söyleyen Türenç, konuşmasının sonunda KKTC’deki basın özgürlüğüne imrendiğini belirtti.
CEMAL
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal da yaptığı konuşmada, Türk Basın Konseyi mensuplarını Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ülkede görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, değerli fikir insanlarının kutlamalara renk katacağını kaydetti.
Kıbrıs adasına bütün olarak bakıldığında basın özgürlüğü konusunda Kıbrıslı Türklerin, Rumlardan epey ileri düzeyde bulunduğu ifade eden Cemal, Türk Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in yaptığı konuşmada çizdiği karamsar tablonun kendilerini deriden yaraladığını belirtti.
Yaklaşık 1 milyon nüfusu bulunan Rum kesiminde günlük 5-6 gazete yayınlanırken, KKTC’de teknoloji altyapısı yüksek 15 tabloid türü gazete basıldığına işaret etti.
Basın özgürlüğü konusunda gazetelerde yelpazenin tüm kanatlarını kapsayan fikir, düşünce ve yazıların yayınlandığını ifade eden Cemal, özgür basının insanlara rahat nefes aldıran özgür medyanın aynı zamanda gündemi de belirlediğini vurguladı.
Bu durumun siyasilerin hayata geçirmek istediği bazı projelerin hayata geçmesini de önleyebildiğini belirten Akay Cemal, gelişmelerin bu tür şekil almasına ülke ölçeğinin de sözkonusu olabileceğini kaydetti.
Akay Cemal, ülkenin birtakım sorunları olmasına rağmen KKTC’de çok seslilik ve basın özgürlüğüne önem verildiği vurguladı.
[review]

[review]
Erhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriği kabul ettiErhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriği kabul etti20 Mart 2026 Cuma 12:58KIBRIS
Basketbol Federasyon Kupası’nda Kuralar Çekildi: İlk Maçlar 23 Mart’ta Başlıyor2025 Yılı Federasyon kupasını finalde Gönyeli Koop Bank ile oynayan Caesar Larnaka Gençler Birliği SK kazanmıştı.20 Mart 2026 Cuma 12:51BASKETBOL
Türkiye balistik füzelere karşı nasıl korunuyor?İran'dan Türkiye'ye atılan üç füze NATO sistemleri tarafından düşürüldü. Türkiye balistik füzelere karşı kendisini nasıl savunabilir? Malatya'daki Kürecik üssü neden kritik? S-400'ler neden kullanılamıyor?20 Mart 2026 Cuma 12:43TÜRKİYE
Etkili Yağış BekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün, 12.00-17.00 saatleri arasında “etkili yağış” beklendiğini belirterek yetkilileri ve vatandaşları uyardı.20 Mart 2026 Cuma 12:26HAVA DURUMU
YDÜ Kampüsünde yayalara çarptılar!Kaza sonucu yaralanan her iki yaya, kaldırıldıkları Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavilerinin ardından acil serviste müşahede altına alınmıştır. Soruşturma devam ediyor.20 Mart 2026 Cuma 12:21YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Paşaköy Vadili yolunda trafik kazasıPaşaköy Vadili yolunda trafik kazası20 Mart 2026 Cuma 12:20KIBRIS
Alkollü sürücü kaza yaptıKazada yaralanan olmazken, PA 511 plakalı araç sürücüsü Hasan AKÇAM aleyhinde alkollü araç kullanıp trafik kazasına sebep olmak suçlarından yasal işlem başlatılmıştır. Soruşturma devam ediyor.20 Mart 2026 Cuma 12:19KIBRIS
Tabanca gösterdi şiddet tehtidinde bulunduGazimağusa’da çıkan tartışma kavgaya dönüştü; bir şahıs tabanca göstererek tehdit etti, 3 kişi tutuklandı.20 Mart 2026 Cuma 12:07GAZİMAĞUSA
İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü öldüİran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini, ABD ve İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti.20 Mart 2026 Cuma 11:46ORTADOĞU
Kıbrıs'taki İngiliz üsleri kapanacak mı?Kıbrıs'ta İngiliz üslerine yönelik tepkiler, Rum lider Nikos Hristodulidis üzerindeki baskıyı artırıyor. Hristodulidis, Ortadoğu krizi sonrası üslerin statüsü ve geleceğini İngiltere ile konuşmak istediğini söyledi.20 Mart 2026 Cuma 11:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.