BARIŞ EĞİTİMİ BAŞLIYOR
Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak iki liderin dün gerçekleşen toplantısının ardından yapılan açıklamada, “Eğitim” konusunda bir teknik komitenin kurulması yönünde mutabakata varıldığı açıklandı.

26 Kasım 2015 Perşembe 10:40
Kıbrıs’ta kalıcı ve sürdürebilir bir barış ortamı yaratabilmenin en gerekli unsurlardan biri olan barış kültürünü oluşturabilmek için oldukça önemli bir adım olan bu gelişme artık, Kıbrıs’ta ırkçılı, tek yanlı milliyetçi tarih anlatımı, ayrımcılık, önyargı ve yabancı düşmanlığı gibi unsurların eğitim müfredatlarından kaldırılması anlamına geliyor.
Rum Lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede gerçekleştirdiği toplantının ardından basına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, dünkü toplantıda eğitim konusunda teknik komite kurulmasıyla ilgili olarak da bilgiler verdi.
Basına yaptığı açıklamada ortaklaşa Eğitim Komitesi kurulmasına karar verdiklerini kaydeden Akıncı, “Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta barış kültürüne olan ihtiyacı göz önünde bulundurarak, ortak bir eğitim komitesi kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi.
Bir süre önce Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere karşı gösterilen rahatsızlık ve ırkçı taşkınlıkların bu noktaya getirdiğini kaydeden Akıncı, gelecek kuşakların barış ve hoşgörü kültürüyle yetiştirilmesi ve bu eğitimin ailenin yanı sıra eğitim kurumlarında verilmesi gerektiğini belirtti.
“AMAÇ BARIŞ KÜLTÜRÜNÜ YARATMA”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eğitim Komitesi’nin nasıl çalışacağına ilişkin soruyu yanıtında ise amacın, iki tarafın eğitim sistemindeki herkesin ilişki ve bağlantı içinde olması ve barış kültürünü yaratması olduğunu söyledi.
Akıncı, “Yaşanan olaylar böyle bir komite kurulmasına neden oldu.. Biz bunu uzun süreden beridir istiyorduk.. Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir” dedi.
KOMİTE NE YAPACAK
Buna göre komite gerek Kıbrıs gerekse dış ülkelerde yapılan araştırma ve uygulamaları gözden geçirecek ve bunların çatışma dönüşümü, barış, uzlaşı, önyargıların giderilmesi, ayrımcılık, ırkçık, yabancı düşmanlığı ve aşırılıkların giderilmesine nasıl katkı yapabileceği konusunda yeni araştırmalar yapacak.
Komite ayrıca, her iki eğitim sistemine bağlı bulunan okullarda bazı güven yaratıcı önlemlerin nasıl hayata geçirileceğini araştırıp, her iki toplumdan öğrenci ve öğretmenlerin iletişimi ve işbirliğini teşvik etmeyi öngörüyor.
Adadaki her iki eğitim sistemi arasında koordinasyon sağlanması adına en iyi hareket planının hangisi olduğu konusunda tavsiyede de bulunacak Komite, bu şekilde kalıcı, yaşayabilir ve işlevsel iki toplumlu iki kesimli federasyona katkı yapmaya çalışacak.
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.