BARBARLIK MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR
Kıbrıs'a Kıbrıslı Türklere yönelik Kanlı Noel saldırıları sırasında Türk Alayı'nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ve üç çocuğunun öldürüldüğü ev, tarihe ışık tutmak amacıyla 58 yıldır Barbarlık Müzesi olarak hizmet veriyor.

18 Temmuz 2024 Perşembe 13:51
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2 yıl önce restore edilip çevre düzenlemesi yapılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'daki müzede, 24 Aralık 1963'teki Kanlı Noel saldırılarında Rum çetelerince evlerinin banyo küvetinde öldürülen askeri doktor Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi Mürüvvet ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan'ın kişisel eşyaları, kronoloji duvarı, fotoğraflar, sesli oda ve hafıza havuzu yer alıyor.
"Kumsal Katliamı" veya "Banyo Katliamı" olarak bilinen saldırının mermi izlerini halen duvarlarında taşıyan ve 1966 yılında açılan Barbarlık Müzesi, 1963'ten 1974'e kadar Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı zulmün simgesi kabul ediliyor.
Rum çeteleri tarafından anne ve çocukların katledildiği küvet, kanlı bornozlar ve diğer kişisel eşyalar Barbarlık Müzesi'nde sergilenerek Kıbrıs Türklerinin yaşadıkları acılar, somut kanıtlarla gelecek nesillere aktarılıyor.
Müzede yer alan panoda 1963-1968 yıllarında Rum saldırıları sonucunda şehit olanların adlarının yazılı olduğu bir liste bulunurken hafıza havuzundaki o döneme ait fotoğraflar, ziyaretçilere geçmişe tanık olmaları imkanını veriyor.
- "Müzede yansıtılanlardan çok fazlasını yaşadık"
Rauf Denktaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yurdagül Atun, Barbarlık Müzesi'nin Kıbrıs'ta Türklerin yaşadığı acıları dünyaya duyurmak bakımından bir sembol olduğunu belirterek "Müzede yansıtılanlardan çok fazlasını yaşadık. Burada yansıtılanlar Kıbrıs'ta 1963-1974 yılları arasında yaşadıklarımızın binde biri desek, yeridir." ifadelerini kullandı.
Rumların 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak için basamak olarak gördüklerini söyleyen Atun, 1963'ten itibaren uygulamaya koydukları Akritas Planı ile Türklere yönelik toplu katliam ve soykırım eylemlerine giriştiklerini söyledi.
Barbarlık Müzesi'nde sergilenen eşyaların bir dönemi hatırlatma işlevi gördüğünü anlatan Atun, "Barbarlık Müzesi bizim 1974 öncesi yaşadıklarımızın küçük bir kesitidir." dedi.
- "Hafıza havuzunda 2 bin bilgi ve fotoğraf var"
Barbarlık Müzesi ile ilgili AA muhabirine bilgi veren müze görevlisi Hülya Özkartal da müzenin hafta içi 8.30-15.00 saatlerinde açık olduğunu belirterek ziyaretçilerin, kronoloji odasında bulunan elektronik rehberden faydalanabileceklerini kaydetti.
Özkartal, Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi Mürüvvet ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan'ın eşyalarının müzede sergilendiğini anlatarak içeride bulunan sesli rehberden ziyaretçilerin müze ve o dönemin olaylarına ait birçok bilgiyi dinleyebileceklerini kaydetti.
Müzenin ücretsiz olduğunu belirten Özkartal, "Hafıza havuzunda 2 bin bilgi ve fotoğraf var. O dönemde yerli ve yabancı basında çıkan yazılarda bunların içinde. Ayrıca müzeyi ziyaret eden herkes 14 dakikalık bir belgeseli izleyerek geçmişle ilgili daha fazla bilgi edinebilir." dedi.
DEV-İŞ: Ektam emekçilerinin mücadelesi 9’uncu gününde; mücadelemiz onurumuzdur, geleceğimizdirDevrimci İşçi Sendikaları Federasyonu, 6 Şubat’ta Ektam Kıbrıs Ltd. emekçilerinin başlattığı mücadelenin 9’uncu gününde olduğunu duyurdu.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:55KIBRIS
İskele’de uyuşturucu operasyonu: 53 gram madde ele geçirildiLong Beach Çemberi’nde düzenlenen operasyonda bir araçta yaklaşık 53 gram uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile yüklü miktarda nakit para ele geçirildi. Polis, 29 yaşındaki bir kişinin tutuklandığını ve soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:53KIBRIS
Reuters: ABD, Suriye’de Kürtlere "özerklik" istiyorWashington’ın, Şam yönetiminden Kürtlere “merkezi otoriteyi sarsmayacak bir özerklik” tanıması için baskı yaptığı iddia edildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:52ORTADOĞU
Boğazköy’de iki araç çarpıştı: Araç bahçe duvarında durabildiBoğazköy'de bugün öğlen saatlerinde meydana gelen ve iki aracın karıştığı trafik kazasında, araçlardan biri evin bahçe duvarına çarparak durabildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:51KIBRIS
Pazar ve pazartesi sıcaklık 25 dereceye kadar yükselecekÜlkede, yarın ile gelecek hafta salı ve çarşamba günleri yağmur ve fırtına bekleniyor. Pazar ve pazartesi sıcaklık 25 dereceye kadar yükselecek.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:52HAVA DURUMU
Her 10 Kişiden 7’si Sigarayı Bırakmak İstiyor!Sigara tüm organlarda kalıcı hasar bırakıyor14 Şubat 2026 Cumartesi 10:48GENEL SAĞLIK
Gemikonağı’nda alkollü sürücü kazaya karıştıKaza sonucu yaralanan olmazken, NA 013 plakalı araç sürücüsü Jehat Çetin aleyhinde, alkollü içki tesiri altında araç kullanıp trafik kazası yapmak suçlarından yasal işlem başlatıldı.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:45KIBRIS
GİKAD, İŞAD, GİAD ve TÜRKONFED’den Erhürman’a ziyaretKıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD), Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) ve TÜRKONFED heyeti, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ı ziyaret etti.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:38KIBRIS
3 üründe limit üstü bitki koruması tespit edildiİthal ürünlerden alınan 34 numunenin 33’ünün temiz çıktığı, REE Ticaret’e ait Granny elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiği ve söz konusu ürünün menşeine iade edildiği bildirildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:10KIBRIS
KŞK'da 43 gündür maaşlar ödenmedi... Grev başlıyor...KTAMS ve KİEF Başkanı Güven Bengihan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Kayıp Şahıslar Komitesi’nde görev yaşan 52 çalışanın 43 gündür maaşlarını alamadığını belirterek, 16 Şubat'ta tam gün grev yapılacağını açıkladı.13 Şubat 2026 Cuma 23:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.