BAKANLIK SINIRÜSTÜ GÖLETİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ

16 Nisan 2015 Perşembe 15:23
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Su İşleri Dairesi Müdürlüğü, Sınırüstü Göleti ile ilgili bazı basın-yayın organlarında çıkan haberler üzerine açıklama yayınladı.
Sınırüstü Göleti’nde Boğaziçi'nde mevcut yeraltı suyunu besleme amaçlı 9 adet kuyu bulunduğu kaydedilen açıklamada, İskele, Boğaziçi, Aygün, Kuzucuk,Ötüken, Akova,Yıldırım, Alaniçi, Atlılar, Muratağa ve Sandallar yerleşim birimlerine su sağlayan kuyuların yanında Salamis Oteli’nin kuyusu ve özel sulama kuyularının da söz konusu göletten sağlanan suyla beslendiği belirtildi.
Açıklamada, Su işleri Dairesi’nin Kasım 2014- Şubat 2015 tarihleri arasında başlattığı çalışmayla, göletteki kuyuların aktif olarak çalıştırıldığı ve bu kapsamda yaklaşık 18 bin TL harcandığı kaydedildi. Son günlerde yağışların artması nedeniyle ara verilen pompalama işleminin bugün itibariyle yeniden başladığı ifade edildi.
Açıklamada, “Bilinmesini isteriz ki, bizler için suyun her damlası çok önemlidir ve bu önem çerçevesinde en doğru ve akılcı yöntemlerle vatandaşımızın suyu huzur içerisinde kullanmasını sağlamak da başlıca görevimizdir” ifadesine yer verildi. (TAK)
Öncesinde neler söylenmişti?
MHA Haber ajansından geçtiğimiz günlerde aktarılan haber şöyle:
İskele ilçesine bağlı Sınırüstünde bulunan baraj içerisindeki sular 5 aydır buharlaşarak yok oluyor.
Sınırüstü Bölgesi ve 13 köy dahil olmak üzere yıllardır bu havzada toplanan suların kordineli bir şekilde yeniden yeraltı sularını beslemek amacıyla, burada toplanan suyu yine bu bölgede bulunan bölgelere 1974‘ten bu güne kadar burada bulunan su motoru sayesinde burada biriken sular çok daha verimli kullanılması açısından çeşitli bölgelere pompalanıp oradaki yer altı kaynaklarını beslemekteydi. Fakat 5 aydır su motorlarının çalışması için gerekli olan mazot parası devlet tarafında karşılanamadığı için barajda biriken su göz göre göre buharlaşıp uçuyor.
Bölge halkından edinilen bilgiye göre devlet mazot parasını ödemediği için barajdaki su motorlarının çalışmıyor ve rezervde biriken sular kullanılamıyor.
Sınırüstü barajından; İskele, Sınırüstü, Aygün, Kuzucuk , Ötüken, Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Atlılar, Muratağa, Sandallar, Akova, Yıldırım, Alaniçi gibi yaklaşık 13 köyün yeraltı kaynakları besleniyordu.
Sınırüstü Göleti'nde bulunan su motorlarının çalışması için gerekli olan mazotun devlet tarafından 5 aydır alınamadığı için bu göletten faydalanan 13 köyü ve o bölgedeki vatandaşlar şu an itibarıyle yaz ayında büyük bir su sıkıntısı yaşayacaklari ortadadır.
Bölge halkı Köprülü Göleti için Avrupa Birliği ile Kuşkor’un işbirliğinde kuş gözlem evleri yapılarak Köprülü bölgesine turist çekmeyi hedefleyen projenin Sınırüstü’ndeki baraj içinde yapılmasını istiyor.
Bölgede yaşayan vatandaşlardan alınan bilgiye göre geçen yıllarda da İskele Kaymakamlığı’ndan yardım istediklerini Sınırüstü ve Köprülü barajına maliyet keşfinin çıkılması için yazı yazıldığını, barajdan daha ekonomik bir şekilde faydalanabilmek için devlete yetkililer tarafından projeler sunulduğunu bildiklerini dile getiren bölge sakinleri, baraja motorlarına elektrik bağlayarak burdaki dizel motorları işleten işçilerin ek mesai ücretlerinden ve mazot parasından tasarruf edilebileceğini ifade edip, barajda bulunan suyu daha hızlı yer altına aktarabilmek için elektrikli dalgıç motor konulmasını önerdiklerini ancak bunu 40 yıldır başaramadıklarını söyleyen bölge halkı tüm gelmiş geçmiş hükümetlerin suçlu olduğunu zaten sadece oy zamanı hatırlandıklarını da dile getirdiler.
Elektirik projesinin bir çok kez projelendirildiğini, ancak hiç bir ilerleme kaydedilmediğini belirten bir yetkili ise,7 yıl önce ilk kez elektirik projesi için maliyetin 58.000TL olarak hesaplanmış olduğunu, Fakat bu projenin hayata geçmediğini bir sonraki projenin ise 4 yıl önce yeniden projelendirildiğinde ise, elektrik maliyetinin 38.000TL’ye düştüğü görülmesine rağmen yine herhengi somut bir adım atılmadığını söyleyen yetkili su motorlarına getirilecek olan elektirik projesi için takriben 25.000 tl olduğunu sözlerine ekledi.
Barajda bulunan dizel su motorlarının aylık 5.000 TL mazot parası olduğunu, bunun da sadece yılda takriben 50.000TL mazot parasına denk geldiğini söyleyen yetkili, 5 günde bir de hem yağ hemde yağı filtresinın değiştirilmesi gerektiğini dile getiren bir yetkili, yani proje gerçekleştiği taktirde hem su buharlaşıp gitmeyecek hemde devlet bu işten çok karlı çıkacaktır dedi.
Bu projeyi bir rapor haline getirerek ilgililere iletildiğini ifade eden yetkili bugüne kadar ise proje ile ilgili hiç bir cevap da alamadıklarını söyledi. (MHA)
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
Gazze'nin Refah Sınır Kapısı yeniden açıldıGazze ile Mısır arasındaki önemli sınır kapısı Refah, bugün resmen yeniden açıldı. İnsani yardımların Gazze'ye geçişi planlanıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:51ORTADOĞU
Basketbol U14 Karmalarımız Türkiye’deBasketbol Federasyonu’na bağlı Levent U 14 kızlar ve U 14 erkekler karmalarımız, Türkiye Basketbol Federasyonu U 14 Bölge Şampiyonası’nda mücadelelerine başlıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 14:00BASKETBOL
Mehmetali Güröz: Hayat pahalılığı ödenmezse 11 Şubat’tan itibaren süresiz greve gideceğizKoopbank iştiraklerinde çalışanların maaşlarına Toplu İş Sözleşmesi gereği yansıtılması gereken yüzde 21,66’lık hayat pahalılığı oranının ödenmedi02 Şubat 2026 Pazartesi 13:56KIBRIS
Yeşil Barış Hareketi: İskele’de denize sıfır 21 dönüm orman rant uğruna yok ediliyorİskele’de denize sıfır 21 dönümlük orman alanının imar planına aykırı şekilde kiralandığını, planlama onayı ve inşaat ruhsatı verilmesine rağmen ağaç kesiminin yasak olduğu sahada yaklaşık 10 dönümlük ormanın tamamen söküldüğünü ifade etti.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:54İSKELE
Girne-Tatlısu anayolunda takla atan araç sürücüsü yaralandıGirne-Tatlısu Anayolu’nda dikkatsiz seyreden bir aracın kavşakta başka bir araçla çarpışması sonucu LJ 328 plakalı araç takla attı; sürücü Kemal Numan Mehmet, kaburga kırığıyla hastanede müşahede altına alındı.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:52KIBRIS
Girne’de 1 yaşındaki bebek yaşamını yitirdi!Girne’de mikrosefali hastası olan 1 yaşındaki Nafi Kocaman, ikametgâhlarında yaşamını yitirmiş halde bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 12:52KIBRIS
Zeki Çeler: Dokunulmazlık zırhının arkasına saklanmayın; sandığı kurun, yargının yolunu açınTDP Genel Başkanı Zeki Çeler, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yargı kurumlarının son birkaç yıl içinde iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis’e yazı gönderdiğini, ancak her iki talebin de geri çevrildiğini belirtti02 Şubat 2026 Pazartesi 12:47KIBRIS
Türkiye'de 15 yaşından küçük çocuklar sosyal paylaşım sitelerine giremeyecekÇocukların dijital dünyada güvenliğini sağlamak için sosyal ağ sağlayıcılarının daha etkin önlemler almasının gerekliliği vurgulanan sunumda, çocukların dijital bağımlılıklardan korunması gerektiği belirtildi.02 Şubat 2026 Pazartesi 11:43TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.