BAĞIMSIZLIK YOLU, MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ YARGIYA TAŞIDI
Bağımsızlık Yolu, Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanlığı’na seçilme sürecinin hukuka uygunluğunu sorgulamak amacıyla Yargıtay nezdinde "Quo Warranto" davası açtığını duyurdu. Açıklama, Genel Sekreter Umut Ersoy ve avukat Serkan Mesutoğlu tarafından yapıldı.

13 Kasım 2024 Çarşamba 12:55
Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanlığı’na seçilme sürecinin hukuka uygun şekilde yapılıp yapılmadığıyla ilgili hukuksal değerlendirme talebiyle Yargıtay nezdinde "Quo Warranto" davası açtığını duyuran Bağımsızlık Yolu adına açıklamayı, Genel Sekreter Umut Ersoy yaptı. Avukat Serkan Mesutoğlu da dava hakkında bilgi verdi.
ERSOY: BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN HALKIN GERÇEK SORUNLARININ KONUŞULABİLMESİ, BUNLARA ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİDİR
İlk sözü alan Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Umut Ersoy, bir ayı aşkın süredir Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili siyasi kriz yaşandığını kaydederek, “Bağımsızlık Yolu, bu krizin ve yaşanan sürecin halkın sorunlarından tamamen kopuk olduğunu, rejim siyasetinin kendi gündeminde boğulduğunu ilk günden bu yana defalarca dile getirdi” dedi.
Bu konuda siyasal analizler, eylemler ortaya koyduklarını, bütün olarak gördükleri mücadele kapsamında bugün de hukuk yoluna başvurduklarını ifade eden Umut Ersoy, Yargıtay nezdinde açacakları Quo Warranto davasının hukuk tarihinde bir ilk olacağını kaydetti.
“Bizim için önemli olan halkın gerçek sorunlarının konuşulabilmesi, bunlara çözümler üretilmesidir” diye konuşan Ersoy, hukuksal bir yorumla sürecin tamamlanabileceğine inanç belirtti.
MESUTOĞLU: KIBRISLI TÜRKLERİN YARGISAL TARİHİNDE BİR İLK OLAN BU DAVA ÖNCÜ BİR DAVADIR
Bağımsızlık Yolu’nu davada temsil edecek Avukat Serkan Mesutoğlu, Meclis Başkanlığı seçiminin siyasi boyutu olduğu kadar hukuksal boyutu olduğunu da kaydederek, tarafların hukuksal boyutta uzlaşamadığı için siyasi uzlaşıya da varamadığını belirtti.
Bunun Anayasa Mahkemesi’nde açılmış bir dava olmayacağını, yargıtay nezdinde Quo Warranto başvurusuyla hukuksal bir süreç başlatılacağını belirten Mesutoğlu, Quo Warranto’nun "atanmak ya da seçilmek suretiyle bir makama gelen kişinin atanma veyahut seçilme sürecinin hukuka uygun şekilde yürütülüp yürütülmediğinin denetlenmesiyle ilgili olduğunu" belirtti.
Mesutoğlu, mahkemenin Meclis Başkanlığı seçiminin hukuka aykırı şekilde yürütüldüğüne kanaat getirmesi halinde Meclis Başkanlığı makamının hukuksal olarak boş ilan edebileceğini de aktararak, Bağımsızlık Yolu’nun talebinin de bu yönde olduğunu söyledi.
Quo Warranto davasının Kıbrıslı Türklerin yargısal tarihinde bir ilk olacağını da belirterek “Bu öncü bir davadır” diyen Serkan Mesutoğlu, sonuç ne çıkarsa çıksın bu davanın gelecekte yasamanın kendi içinde yaptığı, hukuka aykırı olduğu düşünülen, mevzuatların spesifik çare üretmediği durumlarda alternatif bir yol olarak kullanılabileceğini dile getirdi.
Mesutoğlu, ilerleyen günlerde dava süreciyle ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaşacaklarını da belirtti.
Açıklamaların ardından dava, Yüksek Mahkeme Mukayyitliği'nde dosyalandı.
Merit Lefkoşa’ya Uluslararası ÖdülMerit Lefkoşa Hotel & Casino, 2025 yılında Wingie Enuygun tarafından misafir memnuniyeti, hizmet kalitesi ve operasyonel başarı kriterleri doğrultusunda “Signature Choice” ödülüne layık görüldü.01 Nisan 2026 Çarşamba 12:23KIBRIS
Mahkeme’den Rum İçişleri’ne Kıbrıslı Türklerin vatandaşlık başvurularını bekletme eleştirisiRum İdare Mahkemesi, Kıbrıslı Türk çocuğun vatandaşlık başvurusuna yıllarca yanıt verilmemesini “görev ihmali” sayarak, Rum İçişleri Bakanlığı’nın sunduğu gerekçeyi geçersiz buldu.01 Nisan 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
Erhürman: Üstel! Kötü bir Nisan 1 şakası gibi!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel’in “ciddiyet” ve “hukukun üstünlüğü” çağrısına sosyal medya üzerinden yanıt vererek, açıklamayı “kötü bir 1 Nisan şakası” olarak nitelendirdi.01 Nisan 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Sendikalardan ortak basın açıklaması"Yasa, hukuk, etik tanımaz ve toplumsal meşruluğunu yitirmiş UBP-DP-YDP hükümeti Meclis genel kurulunu açtığı ilk gün genel grev ve eylemler kaldığı yerden devam edecektir."01 Nisan 2026 Çarşamba 10:50KIBRIS
KKTC'deki "Tüp Bebek" merkezleri dünya basınındaKıbrıs'taki kliniklerde yanlış sperm ve yumurtalardan çocuğu olanlar anlatıyor: 'Danimarka'dan geldi sandık'01 Nisan 2026 Çarşamba 09:17KIBRIS
Trafikte 1 haftada 3 ölümlü kaza!3 kişi öldü, 21 kişi yaralandı01 Nisan 2026 Çarşamba 09:15KIBRIS
LAÜ Dijital Oyun Tasarımı öğrencileri, VAULT JAM yarışmasında birincilik elde ettiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı programı öğrencileri, VAULT JAM oyun yarışmasında birinci oldu.01 Nisan 2026 Çarşamba 09:13LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
Meclis açıldığı gün grevler devam edecekMeclis açıldığı gün genel grev ve eylem devam edecek01 Nisan 2026 Çarşamba 09:08KIBRIS
Hava nasıl olacak?Yarına kadar hava yağmurlu01 Nisan 2026 Çarşamba 09:03KIBRIS
Döviz güne nasıl başladı?Kurlarda son durum ne?01 Nisan 2026 Çarşamba 09:02KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.