AVRUPA MERKEZ BANKASI BU HAFTA FAİZ ORANLARINI DAHA DA DÜŞÜRECEK Mİ?
Avrupa Merkez Bankası bu hafta faiz oranlarını daha da düşürecek mi?

03 Mart 2025 Pazartesi 14:18
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomik kaygılar nedeniyle bu hafta faiz oranını daha da düşürmeye hazırlandığı düşünülüyor. Trump, AB'ye yüzde 25 gümrük vergisi uygulama sözü vererek büyümenin daha da yavaşlayacağı endişelerine yol açtı.
Ekonomik kaygıların inatçı enflasyona ağır basması nedeniyle ECB'nin Perşembe günü faiz oranlarını daha da düşürmesi bekleniyor.
Bu indirim, geçen yılki yüzde tam indirimin ve ocak ayındaki yüzde 0,25'lik indirimin ardından temel gösterge faiz oranı olan mevduat kolaylığını yüzde 2,5'e düşürecek.
Avrupa daha fazla ekonomik ve siyasi zorlukla karşı karşıya
Faiz kararı, Kanada ve Meksika'ya uygulanan yüzde 25'lik gümrük vergilerinin yürürlüğe gireceği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına yüzde 10'luk ek vergi koyarak toplam ithalat vergisini yüzde 20'ye çıkarma kararı aldığı bir haftada geldi. Bu tarifelerin, küresel piyasalara geniş ölçüde maruz kalması nedeniyle Avrupa ekonomisini ağır bir şekilde etkileyeceği düşünülüyor.
Trump ayrıca, AB ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunarak, Euro Bölgesi ekonomisinin 2024'ün son çeyreğinde durgunlaşmasının ardından büyümenin daha da yavaşlayacağı endişelerine yol açtı.
Trump'ın Beyaz Saray'da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile yaşadığı sert tartışma da Avrupa'nın karşılaştığı zorlukları arttırdı. Kiel Enstitüsü, AB'ye uygulanacak yüzde 25'lik gümrük vergisinin AB'nin reel GSYH'sini ilk yıl yüzde 0.4 oranında azaltacağını tahmin ediyor. Avrupa Komisyonu'na göre, sadece çelik ve alüminyuma uygulanacak yüzde 25'lik gümrük vergisi 28 milyar euro değerinde ihracatı etkileyecek.
Avrupa'nın en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2024'ün son çeyreğinde daraldı. Almanya ekonomisi 2024 yılında üst üste ikinci kez küçüldü. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan en çok etkilenen ekonomi olurken, artan enerji fiyatları da imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Halihazırda baskı altında olan Alman otomobil üreticileri de Trump'ın gümrük vergilerinden özellikle etkilenecek gibi görünüyor.
AB'nin enflasyon verileri odak noktasında
Bu hafta açıklanacak olan mart ayı öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ECB'nin faiz kararını şekillendiren kritik bir ekonomik gösterge olacak. Soğuk havanın enerji talebini arttırması ve fiyatları yükseltmesiyle Euro Bölgesi'nde enflasyon ocak ayında üst üste dördüncü ay yüzde 2,5'e yükseldi. Buna rağmen ECB Başkanı Christine Lagarde enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedef seviyesine ulaşma yolunda olduğunu belirtti. Lagarde ayrıca, Euro Bölgesi ekonomisinin "yakın vadede zayıf kalmaya devam edeceği" uyarısında bulundu.
Yıllık enflasyonun, ılıman hava koşulları nedeniyle enerji fiyatlarının gerilemesiyle şubat ayında yüzde 2,3'e düşmesi bekleniyor. Enerji ve gıda gibi değişken kalemlerin hariç tutulduğu çekirdek TÜFE'nin ise ocak ayındaki yüzde 2,7'den şubat ayında yüzde 2,6'ya gerileyeceği tahmin ediliyor. Her iki rakamın da ECB'nin yeni bir faiz indirimine gitmesini desteklemesi bekleniyor. Reuters'ın konsensüs tahminine göre, Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta beklenen indirimin ardından faiz oranlarını 50 baz puan daha düşürerek mevduat faizini yılsonuna kadar yüzde 2'ye indirmesi bekleniyor.
Euro zayıflıyor, Avrupa borsaları daha iyi performans gösteriyor
Euro geçtiğimiz cuma günü ABD doları karşısında 1,0375'e gerileyerek, 13 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.
Trump'ın gümrük vergisi tehditleri, enflasyonun yükseleceği beklentisiyle doları desteklemeye devam etti. ECB'nin Federal Rezerv'e kıyasla daha güvercin politika duruşu da ortak para birimi üzerinde baskı yarattı. Piyasa katılımcıları, EUR/USD paritesinin bu yıl bir noktada pariteye ulaşabileceğini öngörüyor. Ancak bir ticaret savaşı iki tarafa da fayda sağlamayacak, bunun yerine enflasyonist baskıyı artıracak ve merkez bankalarının faiz kararlarını zorlaştıracaktır.
Öte yandan, Avrupa hisse senedi piyasaları bu yıl ABD'deki benzerlerinden daha iyi performans gösterdi: Euro Stoxx 600 endeksi yaklaşık yüzde 10 ve DAX yüzde 13 yükselirken, S&P 500 sadece yüzde 1,5 değer kazandı.
Ekonomik ve siyasi zorluklara rağmen daha düşük faiz oranlarına yönelik beklentiler piyasadaki yükselişte önemli bir etken oldu. Buna ek olarak, Trump'ın Rusya ile barış görüşmelerine başlaması ve Avrupa'yı askeri harcamaları artırmaya çağırmasından bu yana Avrupa savunma hisseleri yükseldi ve bu da piyasa kazançlarına güçlü bir şekilde katkıda bulundu.
Ercan’da uyuşturucu ve yeşil reçeteli hap ele geçirildiErcan Havalimanı’nda narkotik dedektör köpeği Pamir’in tepki vermesi üzerine iki ayrı yolcunun üzerinde uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile yeşil reçeteye tabi haplar bulunarak emare olarak alındı; iki kişi tutuklandı.14 Mart 2026 Cumartesi 11:40KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı: Taşınmaz Mal Komisyonu üyeliği için başvurular 18 Mart’ta sona eriyorCumhurbaşkanlığı, Taşınmaz Mal Komisyonu'na atanacak üye adaylığı başvuru sürecinin devam ettiğini duyurdu. Hukukçu veya kamu yönetimi tecrübesi olan adaylar 18 Mart mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilecek.14 Mart 2026 Cumartesi 11:38KIBRIS
Sürücüler dikkat: Sağanak yağış sürüş güvenliğini olumsuz etkiliyorPolis, sağanak yağış nedeniyle sürücülerin yavaş ve dikkatli seyretmeleri gerektiğini bildirdi.14 Mart 2026 Cumartesi 11:35KIBRIS
İskele Belediyesi’nin 15. Kültür ve Sanat Günleri devam ediyor…İskele Belediyesi 15. Kültür ve Sanat Günleri, dün sabah, “Gastronomi Sohbetleri & Workshop ve Yemek Yarışması, akşam ise Eskiden Kıbrıs (Esgiden Gıbrız) söyleşisiyle devam etti.13 Mart 2026 Cuma 19:19KÜLTÜR/ SANAT
*Karma evlilikler konusu AİHM gündemine alındı*Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, karma evliliklerden doğan çocukların hak mücadelesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine alındığını açıkladı.13 Mart 2026 Cuma 19:16KIBRIS
LTB’den yol kapatma duyurusuLefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Kanlıdere Bisiklet Yolu Drenaj projesi kapsamında yapılacak çalışmalar nedeniyle Müfit Güleroğlu Sokak'ın yarın 08.00'den iş bitimine kadar trafiğe kapatılacağını duyurdu.13 Mart 2026 Cuma 19:14LEFKOŞA
LTB Halk Sağlığı Şubesi’nin Gece Denetimleri SürüyorLefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şubesi’nin iş yerlerine yönelik hijyen, gıda güvenliği ve çalışma koşullarını kapsayan denetimleri hem gündüz hem de gece saatlerinde aralıksız devam ediyor.13 Mart 2026 Cuma 19:13LEFKOŞA
Yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi’nin 14-20 Mart tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre; bölge alçak basınç sistemi ile soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.13 Mart 2026 Cuma 19:02KIBRIS
DAÜ-SEN Genel Kurulu... Hoşkara ve ekibine %73 ile yeniden güven oyu.. İşte kazananlarDAÜ-SEN Genel Kurulu... Hoşkara ve ekibine %73 ile yeniden güven oyu13 Mart 2026 Cuma 13:29DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Erhürman: “Akıl ve barış diliyle konuşmaya devam edeceğim”Tufan Erhürman, Tahsin Ertuğruloğlu’nun kendisine yönelik eleştirilerine sosyal medya üzerinden yanıt verdi.13 Mart 2026 Cuma 13:06KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.