“ASRIN PROJESİ” TÖRENLE AÇILDI
Proje 4 yılda tamamlandı..

17 Ekim 2015 Cumartesi 18:13
“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi hayat buldu.
Dünyada askılı sistem üzerinde boru sistemi ile deniz geçilerek su aktarılan ilk proje olma özelliğini taşıyan Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin Anamur’daki açılışının ardından KKTC’deki Geçitköy Barajı ve tesisinin açılışı Çamlıbel’deki İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde gerçekleştirildi.
Alaköprü Barajının açılışının ardından Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Akıncı ile Başbakan Ömer Kalyoncu helikopter ile 14.25 sularında Çamlıbel İçme suyu Arıtma Tesisindeki tören alanına geldi. Tören alanına gelişlerde ve belli noktalarda vatandaşlar ve araçlar polisler tarafından aranarak geniş güvenlik önlemleri alındı.
TC ve KKTC bayraklarının asıldığı alanda Recep Tayyip Erdoğan’ı bekleyen kalabalık “milletin gururu Tayyip Erdoğan dik dur eğilme bu millet seninle” ve “Mücahit Erdoğan” şeklinde slogan attı.
KKTC, TC ve Güney Kıbrıs’tan çok sayıda basın mensubunun izlediği töreni beklerken bayılan bazı vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti.
Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, İkinci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Türkiye ve KKTC Bakanlar da törenleri izleyenler arasındaydılar. Töreni 1974 Barış Harekatına katılan bir grup gazi de izledi.
Yapılan konuşmaların ardından Çamlıbel İçme suyu arıtma tesisinin açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Akıncı tarafından gerçekleştirildi.
PROJE 4 YILDA TAMAMLANDI
KKTC’ye “can suyu” taşıyan projenin temelleri 7 Mart 2011’de Anamaur’daki Dragon çayı üzerinde Alaköprü Barajı’nın temelinin atılmasıyla başladı.
Bundan tam bir yıl sonra 30 Mart 2012’de Geçitköy Barajı’nın temeli atıldı. 500 metrelik borularının ilki ise Aralık 2013’te döşendi. Her iki barajın yapımı 7 Mart 2014 yılında tamamlandı.
Geçitköy Barajı’na ilk su 9 Ekim 2015 tarihinde akmaya başladı.
İnşa edilen barajlardan Alaköprü 99 metre ve 130,5 milyon metreküp su kapasitesine; Geçitköy Barajı ise 26,5 milyon metre küp su kapasitesine sahip.
106 KİLOMETRELİK HATTIN 80 KİLOMETRESİ DENİZ GEÇİŞİ
1 milyar 600 milyon TL’ye mal olan proje; Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km, bunun 66,5 km askılı borulu sistem ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hattan oluşuyor.
Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpü sulama suyuna tahsis edilecek.
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, projenin deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda borularla sağlanıyor.
Deniz geçişi, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı’na veriliyor.
Suyun gelecek yılın ilk yarısında KKTC genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak.
Güney Kıbrıs’ı sarsan seri cinayetler belgesel olduGüney Kıbrıs’ta 2016-2018 yılları arasında 7 kadın ile 1 kız çocuğunu öldüren Rum Milli Muhafız Ordusu Teğmeni Nikos Metaxas’ın işlediği seri cinayetler belgesel oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:09GÜNEY KIBRIS
Fileleftheros: Erhürman metodoloji konusunda BM’yi ikna ettiFileleftheros’ta yayımlanan analizde, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın Kıbrıs sorununda izlenecek metodoloji konusunda kendi çizgisini Birleşmiş Milletler’e kabul ettirmeyi başardığı ileri sürüldü.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:08KIBRIS SORUNU
Arıklı, Dr. Bibi’nin YDP’ye katıldığını duyurduArıklı, yaklaşık 30 yıldır ailesiyle birlikte KKTC’de yaşayan Pakistan asıllı Dr. Nargis Zakaria Bibi’nin YDP’yi tercih ettiğini açıkladı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:06KIBRIS
Seçime doğru... Meclis 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak!Seçime doğru... Edinilen bilgilere göre Cumhuriyet Meclisi 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak ve erken Milletvekilliği Genel Seçimi ile ilgili yasalar görüşülecek.08 Ağustos 2026 Cumartesi 17:52KIBRIS
TDP’de eski vekiller devreye girdi: 6 ilçede ve Gönyeli’de aday çıkarılması gündemdeİki seçimin aynı anda yapılma ihtimali ve CTP ile özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) özelinde yaşanan sıkıntılar, TDP’de adaylık stratejisinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:38KIBRIS
Tarım Bakanlığı: Zararlılara karşı doğal mücadelede büyük ilerleme sağlandıTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sürdürülebilir tarım ve çevre dostu üretim hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Asya Turunçgil Pisillidi ve Kaktüs Koşnili zararlılarına karşı doğal mücadele yöntemlerinin başarıyla uygulandığını ve08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:26KIBRIS
Erhürman, Alagadi Fest'e katıldıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, eşi Nilden Bektaş Erhürman ile Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Alagadi Fest'e katıldı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:22KIBRIS
Barçın: Hükümet hayat pahalılığını tam yansıtmayı garanti etmiyorCTP Milletvekili Devrim Barçın, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 2027-2029 Orta Vadeli Mali Plan üzerinden hükümete eleştirilerde bulundu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:46KIBRIS
Redif Ekinci’den seçim mesajı: “TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, partinin Meclis’teki sandalye sayısına bakılarak küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “TDP tabela partisi değildir. Çok yakında bu ülkede, TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak” dedi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:42KIBRIS
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ile mutabakatın uygulanmasını destekliyoruzİran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile 14 Haziran'da varılan mutabakatın uygulanmasını desteklediklerini söyledi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:41ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs














Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.