ANNE ADAYLARINA 'ÜÇÜNCÜ DOZ AŞIYI İHMAL ETMEYİN' ÖNERİSİ
Prof. Dr. Buyru, hiç aşı yaptırmamış anne adaylarının, hamileliğin her döneminde aşı yaptırabileceklerini belirterek, iki doz Sinovac aşısını yaptıranların, üçüncü dozu yeni mutasyonlara etkili Biontech aşısıyla yaptırmaları önerisinde bulundu.

03 Kasım 2021 Çarşamba 19:34
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı yazılı açıklamada bilimsel çalışmaların, yeni mutasyonlarla koronavirüsün, gebelerde daha ağır seyrettiğini ve ölümcül olabildiğini ortaya koyduğunu belirtti.
Geçen yıla göre 2021'de, yüzde 50'den daha fazla hamilenin koronavirüsten hayatını kaybettiği aktaran Buyru, hastalığın, özellikle hamileliğin son aylarında daha ağır seyredip anne ve doğacak bebeği olumsuz etkileyebildiğini, hamilelikte bağışıklığın baskılanması, son aylarda akciğer kapasitesinin azalması gibi nedenlerle ölümcül olabildiğini vurguladı.
Hayatını kaybeden hamilelerin yüzde 99'unun aşısız veya aşıları tamamlanmamış kişiler olduğuna işaret eden Buyru, "Yüz binlerce gebeyi kapsayan çalışmalarda, gebelik döneminde yapılan koronavirüs aşılarının anne ve bebek sağlığı açısından hiçbir olumsuz etkisinin olmadığı, koruyuculuğunun epeyce yüksek oranda olduğu ortaya çıktı. Aşılı olanlarda hastalık ortaya çıktığı taktirde de oldukça hafif geçtiği ve ölümcül seyretmediği kanıtlanmış durumda. Bütün bunlara rağmen birtakım ön yargılarla yanlış bilgilerle gebeler aşı yaptırmaktan kaçınabiliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Buyru, hamilelik döneminde geçirilen koronavirüsün hem anne hem de bebek açısından ciddi sonuçlar doğurabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Anne ve bebek ölümlerine yol açabiliyor. Annede tansiyon yüksekliğine ve erken doğuma da neden olabiliyor. Bebekte gelişme geriliği ortaya çıkabiliyor. Hastalıktan dolayı anneyi erken doğuma almak zorunda kalabiliyoruz. Dolayısıyla bu durumdan doğacak bebek de olumsuz etkileniyor. Bütün bu olumsuz etkiler nedeniyle gebeliğin her döneminde aşı yaptırılmasını ve hastalıktan korunmak için diğer önlemleri ısrarla öneriyoruz."
"Sağlık Bakanlığının "aşı yaptırın" söylemi önemli"
Sağlık Bakanlığının, aşıyı önerdiğine dair açıklamalarının hamilelerde aşılamayı artıracağına işaret eden Buyru, şunları kaydetti:
"Birtakım kişiler, aşının hamilelerde olumsuz etki yapabileceğini, düşüğe, olumsuz sonuçlara yol açabileceğini dile getiriyorlar. Bu kişiler popüler olmak için belki biraz da bilgisizlikten sürekli yanlış bilgilerle hamileleri etkiliyorlar. Kadın doğum hekimlerinin çoğu aşı yapılmasını öneriyor, ama bir kısım aşıyı hamilenin kendi inisiyatifine bırakmak durumunda kalıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının söylemi oldukça önemli. Çünkü Sağlık Bakanlığının verdiği bu güvence ile tüm hekimler aşıyı hamilelere önerecektir. Gebelere çok daha kolaylıkla 'Aşı yaptırın, bunun olumsuz etkisi yok, hem kendinizi hem bebeğinizi hem de çevrenizi korumak için aşı yaptırmalısınız' şeklinde bir vurgulama içine girebilirler."
Prof. Dr. Faruk Buyru, iki doz Sinovac aşısı yaptırmış ve üçüncü doz zamanı gelmiş anne adaylarına, "Biliyoruz ki Sinovac aşısının etkisi 6 aydan sonra azalmaya başlıyor, antikor düzeyi düşüyor ve bu da koruyuculuğu düşürüyor. Bu nedenle üçüncü dozun yapılması çok önemli. Hiç aşı yaptırmamış kişiler, hamileliğin her döneminde aşı yaptırabilir. İki doz Sinovac aşısını yaptıranlar, üçüncü dozu yeni mutasyonlara etkili Biontech aşısıyla yaptırmalı." önerisinde bulundu.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.