ANASTASİADİS’TEN CUMHURBAŞKANI AKINCI’YA “YANIT”...
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

28 Aralık 2018 Cuma 12:40
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamalara yanıt verdi.
Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün RMMO’ya ait bir kışlayı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorununa ilişkin önceki günkü sözlerine yanıt verdiğini yazdılar.
Gazete: “Başkan’dan Akıncı’ya Siyasi Eşitlik Konusunda Yanıt – Bana Örnek Bir Devlet Göster” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın siyasi eşitlik konusundaki sözlerine; “Siyasi eşitlik başka şey, dünyadaki federal sistemlerde mevcut unsurların, bir toplum tarafından, mekanizmalar yoluyla diğer topluma empoze edilmek istenmesi başka şey” şeklinde yanıt verdiğini yazdı.
Habere göre Anastasiadis, Akıncı’ya, istediği şekilde olan dünyada bir devleti örnek göstermesi çağrısında bulunarak, “oluşturucu eyaletlerden birisinin, olumlu oy mekanizmasıyla bir diğerinin kaderini belirlediği bir federasyon modeli veya, federasyonu da geçtim, diğerinin topraklarını işgal eden üçüncü bir ülkenin garantörlüğü altında olan bir ülke göstersin” şeklinde konuştu.
Anastasiadis, “Azınlıktan veya çoğunluktan değil, devletin kalıcılığının, temel demokrasi ilkelerinin, uluslar arası hukuk kuralları ve AB normlarının, 44 yıldır kabul edilemez işgal, mülk yağması ve insan hakları ihlalleri yaşanan bu AB üyesi ülkede uygulanmasını sağlamak için devletin işlevselliğinden bahsediyoruz” dedi.
Akıncı’nın Kıbrıs Rum tarafının düşünce şeklini değiştirmesi yönündeki sözlerine ise Anastasiadis, “Sn. Akıncı’ya, bana davranışımı değiştirmemi tavsiye etmesi yönünde telkinde bulunan mantığın değil, gerçek mantığın üstün geleceğini umut ediyorum” sözleriyle yanıt verdi.
Anastasiadis, Kıbrıs’ta kalıcı barışı istediklerini, bunun da taraflar arasında karşılıklı saygıyla başarılabileceğini de sözlerine ekledi.
AKEL ELEŞTİRİLERİNİ SÜRDÜRDÜ
Öte yandan AKEL partisi Anastasiadis’e yönelik eleştirilerini dün de sürdürdü.
AKEL’den yapılan açıklamada, Anastasiadis’in Kıbrıs Türk tarafının olumlu oy konusundaki tezlerini “şeytani göstermeye çalıştığı” ve Akıncı’nın, Kıbrıs Türk toplumunu azınlık yapmak istediği şeklindeki iddialarına yanıt vermek yerine, “Kıbrıslı Rumların her şeyde tek başına karar vermemesi için, Bakanlar Kurulu ve bazı federal organlarda talep edilen tek olumlu oyu kötü göstermeyi seçtiği” vurgulandı.
Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada ise Anastasiadis’in sözlerinde haklı olduğu, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir siyasi sistem olmadığı ancak Anastasiadis’in bu tespitlerinde geç kaldığı ifade edildi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Fileleftheros: “Ondan Örnek İstedi – Anastasiadis Akıncı’ya Taleplerinin Geçerli Olduğu Başka Bir Ülke Göstermesi Çağrısında Bulundu”.
Politis: “Gene Olumlu Oy – Başkan: Akıncı Böyle Bir Modelin Hangi Devlette Olduğunu Söylesin”
Haravgi: “Olumlu Oy Referans Şartlarında Pürüz – Hiç Kimse Azınlık-Çoğunluk İlişkisi İstemiyor Ancak…”
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacakBaşbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacak05 Aralık 2025 Cuma 13:10KIBRIS
Basketbol U16 liglerinde heyecan sürüyorKKTC Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen U16 liglerine oynanan iki karşılaşma ile devam edildi.05 Aralık 2025 Cuma 13:03BASKETBOL
KTMMOB, 65. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlediKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) 65 yaşında… KTMMOB’nin kuruluşunun 65. yılı nedeniyle Lefkoşa’da resepsiyon düzenlendi.05 Aralık 2025 Cuma 12:33KIBRIS
Tıp-İş tüm kamu sağlık birimlerinde “imza atmama eylemi” başlatıyorHekimler Sendikası, kamu sağlık sistemindeki “liyakatsiz atama” ve “keyfi görevlendirme” iddialarına tepki olarak hafta başından itibaren tüm sağlık birimlerinde imza atmama eylemi başlatacağını duyurdu05 Aralık 2025 Cuma 12:31KIBRIS
Erhürman Holguin'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ı kabul etti.05 Aralık 2025 Cuma 12:30KIBRIS
Yunanistan, “İskele” yazılı kimlik kartını iptal ettiYunanistan’ın Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohidis, kimliğinde doğum yerine “İskele” yazılan Kıbrıs Rum asıllı Yunan kadına yeni kimlik verileceğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 12:27KIBRIS
Memur-Sen: Enflasyon rakamları piyasadaki pahalılığı yansıtmıyorÖtüken, Devlet İstatistik Kurumu’nun, ekim ayı enflasyonunu yüzde 1,09, kasım ayı enflasyonunu ise yüzde 0,81 olarak açıkladığına işaret ederek, bu enflasyon rakamlarının piyasadaki pahalılığı yansıtmadığını savundu.05 Aralık 2025 Cuma 12:26KIBRIS
Bu hafta hava nasıl olacak?5 gün boyunca yer yer sağanak bekleniyor05 Aralık 2025 Cuma 12:25HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.