“ANASTASİADİS VE AKINCI’NIN ÖNCELİKLERİ FARKLI”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Şubat’ta yapacakları gayrı resmi görüşme öncesinde Rum basını, liderlerin önceliklerinin farklı olduğunu iddia etti.

12 Şubat 2019 Salı 14:55
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Şubat’ta yapacakları gayrı resmi görüşme öncesinde Rum basını, liderlerin önceliklerinin farklı olduğunu iddia etti.
Fileleftheros gazetesi “Farklı Öncelikler - Anastasiadis Müzakere İstiyor - Akıncı İçin Konu Başkanlığı Almak” başlıkları altında verdiği yorum haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Şubat’ta yapacakları görüşme öncesinde liderlerin hedeflerine ilişkin iddialarda bulundu.
Anastasiadis’in önceliğinin müzakerelerin başlaması olduğunu ve Akıncı’yla görüşmesinde “desantralizasyon” önerisini gündeme getireceğini iddia eden gazete, Akıncı’nın önceliğinin ise kendi şartlarının karşılanması ve federal devletin başkanlığının garanti edilmesi sonrasında müzakerelerin yeniden başlaması olduğu iddiasında bulundu.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Guterres çerçevesinde yer alan tüm konuların tartışılması ve müzakerelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden devam etmesi görüşünde olduğunu, Kıbrıs Türk tarafının ise konuları bütünüyle ele almayı istemediğini, seçili konuların görüşülmesini arzuladığını da savundu.
Öte yandan gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun karşılıklı açıklamalarla birbirlerini suçlamayı ve eleştirmeyi dün de sürdürdüklerini yazdılar.
Alithia gazetesi, “Sözcü: Crans-Montana Önerilerimi Geri Çekmedik” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromu’nun dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in 5 Temmuz 2017’de, nihai bir çözüm şartıyla öneriler sunduğunu ve bu önerileri asla geri çekmediğini söylediğini yazdı.
Habere göre Prodromu, Anastasiadis’in Guterres çerçevesinin belirlenmesinin akabinde, nihai bir çözüm şartıyla bazı öneriler sunduğunu ve bu önerileri hiçbir zaman geri çekmediğini iddia etti.
Prodromu, “Eğer nihai bir çözüm olursa öneriler geçerlidir, eğer olmazsa geçerli değildirler” şeklinde konuştu.
“Guterres’in altı parametresinin hepsi hakkında Kıbrıs Türk tarafının da tezlerini, nihai bir çözüm şartı altında, bilseydik çok faydalı olurdu” ifadesini kullanan Prodromu, söz konusu altı parametrenin hepsinin esas olduğunu ve müzakerelerin, bunlardan bazılarına değinilerek yeniden başlamasının mümkün olmadığını savundu.
Kıbrıs Türk tarafının da Crans-Montana’da öneriler sunduğunun hatırlatılması üzerine ise Prodromu, “6 parametre hakkında da öneriler gerekli” yanıtını verdi.
Akıncı ve Anastasiadis arasında 26 Şubat’ta gerçekleştirilecek görüşmede referans şartları hakkında daha ileri düzeyde bir uzlaşıya varılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade eden Prodromu, BM Genel Sekreteri’nin de müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacak referans şartları üzerinde uzlaşıya varılmasını istediğini sözlerine ekledi.
KİPRİANU VE STEFANU’DAN ELEŞTİRİ
Gazete, haberinin devamında, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna yönelik sert eleştirilerine yer verdi.
Habere göre Kiprianu dünkü açıklamasında, “Bunca zamandır dayanağı olmayan şeyleri söylediğimizi kabul etmek yerine olmayan komplo teorilerini açığa çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Kiprianu şunları söyledi:
“Biz Guterres çerçevesinin Crans-Montana’da 30 Haziran’da sunulan çerçeve olduğunu söyledik ancak bazıları 4 Temmuz çerçevesinin var olduğunda ısrar ediyorlar. 4 Temmuz görüşmesinde tutanaklar olup olmadığı konusundaki tartışmalar her şeyden önce BM Genel Sekreteri’ne hakaret etmektir. Eğer Guterres’in bazı çalışanları böyle bir belgeyi yok etmiş olsaydı Guterres bunu en nihayetinde öğrenir ve cezai veya en azından disiplin soruşturması başlatırdı. Bunca zamandır dayanağı olmayan şeyler iddia ettiğimizi kabul etmek yerine komplo teorileri keşfetmeye çalışıyoruz.”
Kiprianu ayrıca, “BM Genel Sekreteri’nin tüm raporlarında da vurguladığı gibi, 30 Haziran çerçevesinin var olduğunu kabul etmemiz ve bunun üzerine inşa etmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
Kiprianu ayrıca, “AB, ekonomi, yönetim, mülkiyet, toprak ve güvenlik konularından oluşan altı başlığın paket halinde görüşülmesi önerisini” de yineledi.
Öte yandan AKEL Sözcüsü Stefanu ise Rum sözcünün açıklamalarına yanıt verdi ve “artık gerçeği söylemesi” çağrısında bulundu.
Prodromu’nun, “Anastasiadis’in önerilerini hiçbir zaman müzakere masasından çekmediği” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Stefanu, “Prodromu’nun sanki seçim döneminde Anastasiadis’in yaptığı açıklamaları görmemiş ve duymamış gibi olduğunu” belirtti.
Stefanu, Anastasiadis’in seçim öncesi dönemde merkez ve aşırı sağın oylarını çekmek adına, “önerileri geri çektiğini her şekilde dile getirdiğini, şimdi ise önerilerini çekmediği ve hatta karşı tarafın önerilerini beklediğini söylemekte olduğunu” vurguladı ve yalana dayalı politikaların çökeceği uyarısında bulundu.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Ucuz Edebiyat Tartışması – AKEL ve Başkanlık Crans-Montana Konusunda Savaşta”
Haravgi: “AKEL Genel Sekreteri: ‘Guterres Çerçevesi Kaybolmadı – Hükümet Sözcüsü: Başkan Önerilerini Geri Çekmedi”
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.