ANASTASİADİS SPEHAR GÖRÜŞMESİ
Anastasiadis Spehar Görüşmesi

16 Temmuz 2020 Perşembe 11:50
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la görüştü.
Alithia gazetesi: “Spehar İyice Dinledi” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la görüştüğünü, görüşmede Anastasiadis’in Spehar’a, şikayetlerini de dile getirdiğini yazdı.
Gazete, Anastasiadis-Spehar görüşmesinin “sıradan” olmaktan çıkarak başka bir yönde gerçekleştiğini, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin raporuna ilişkin görüşlerini sunmasının yanı sıra, gerek Spehar gerekse BM’nin tutumu konusunda şikayetlerini bizzat Spehar’ın yüzüne söylediğini iddia etti.
Habere göre Anastasiadis, Genel Sekreter’in raporu konusunda Kıbrıs Rum tarafının görüşlerini yazılı sunmanın yanı sıra bazı düşüncelerini sözlü de dile getirirken, akabinde Spehar’ın, UNFICYP’in ve hatta BM’nin çeşitli olaylar karşısındaki tavrının “tarafsız olmadığı” iddiasında bulundu.
Gazete Anastasiadis’in, sınır kapılarının kapatılması ve salgın sürecinin yönetilmesi konularında Kıbrıs Türk tarafının tutumu karşısında BM’nin sesiz kalmasından ile kapalı bölge Maraş ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki eylemleri konusundaki “eylemsizliğinden” duyduğu rahatsızlığı güçlü bir şekilde dile getirdiğini vurguladı.
Görüşme sonrasında ise Anastasiadis’in yaptığı açıklamada, “BM Genel Sekreteri’nin raporuna ilişkin düşüncelerini dile getirmenin yanı sıra, uluslararası toplumun ve özellikle de Barış Gücünün tarafsız olma zorunluluğuna vurgu yaptığını” söylemekle yetindiğini belirten gazete, toplantıda hazır bulunanlardan biri olan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına ise geniş yer verdi.
HRİSTODULİDİS: “GERÇEK OLMAYAN AÇIKLAMALAR MEVCUT”
Hristodulidis açıklamasında, Anastasiadis’in Spehar’a şikayetlerini dile getirdiğini belirtirken “Barikatlar konusunda gerçekleri yansıtmayan açıklamalar yapılamaz. Sn. Akıncı’nın da aslında Anastasiadis’in söylediklerini doğrulayan açıklamaları var” şeklinde konuştu.
BM’nin, sınır kapıları ve “Spitfire (Cafe)” konularında açıklamalarda bulunduğu halde, "kapalı bölge Maraş konusunda açıklama yapmamasının söz konusu olamayacağını” iddia eden Hristodulidis, Maraş konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin çok net kararları olduğunu ifade etti.
YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ
Hristodulidis, Spehar’ın toplantıda, “Kıbrıs Türk tarafının Yeşil Hat Tüzüğü’ne ilişkin herhangi bir şikayetini kendilerine iletmediğini” de belirterek “yapılmış bazı belirli açıklamalara veya Sn. Özersay tarafından gönderilen mektuplara dair bir değinmede bulunmadığını” iddia etti.
Hristodulidis, “salgınla ilgili alınan önlemlerin bazıları tarafından kasıtlı olarak farklı gösterildiği ve siyasi anlamlar yüklenmeye çalışıldığını” savunarak “özellikle sınır kapılarına ilişkin kararlarda hiçbir siyasi amaç güdülmediğini” öne sürdü.
Salgının henüz geçmediğini ve yeni bir dalgadan kaçınılması adına sürekli hazır olma mecburiyetleri bulunduğunu dile getiren Hristodulidis, Anastasiadis’in Spehar’la görüşmesinin “çok iyi ve yapıcı bir ortamda geçtiğini, açık ve samimi bir diyalog yapıldığını” sözlerine ekledi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Spehar Tarafsız Olunmaması Konusunu Anastasiadis’ten Bir Kez Daha Dinledi – Anastasiadis BM’nin Tutumunu Protesto Etti”.
Fileleftheros: “Suçlu Spehar – Olayların Raporda Tarafsız Aksettirilmemesi Konusunda Başkanlığın Hoşnutsuzluğu – Anastasiadis Spehar’a Raporda Nelere Değinmeyi Unuttuğunu Hatırlattı”.
Güney Kıbrıs’ı sarsan seri cinayetler belgesel olduGüney Kıbrıs’ta 2016-2018 yılları arasında 7 kadın ile 1 kız çocuğunu öldüren Rum Milli Muhafız Ordusu Teğmeni Nikos Metaxas’ın işlediği seri cinayetler belgesel oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:09GÜNEY KIBRIS
Fileleftheros: Erhürman metodoloji konusunda BM’yi ikna ettiFileleftheros’ta yayımlanan analizde, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın Kıbrıs sorununda izlenecek metodoloji konusunda kendi çizgisini Birleşmiş Milletler’e kabul ettirmeyi başardığı ileri sürüldü.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:08KIBRIS SORUNU
Arıklı, Dr. Bibi’nin YDP’ye katıldığını duyurduArıklı, yaklaşık 30 yıldır ailesiyle birlikte KKTC’de yaşayan Pakistan asıllı Dr. Nargis Zakaria Bibi’nin YDP’yi tercih ettiğini açıkladı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:06KIBRIS
Seçime doğru... Meclis 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak!Seçime doğru... Edinilen bilgilere göre Cumhuriyet Meclisi 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak ve erken Milletvekilliği Genel Seçimi ile ilgili yasalar görüşülecek.08 Ağustos 2026 Cumartesi 17:52KIBRIS
TDP’de eski vekiller devreye girdi: 6 ilçede ve Gönyeli’de aday çıkarılması gündemdeİki seçimin aynı anda yapılma ihtimali ve CTP ile özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) özelinde yaşanan sıkıntılar, TDP’de adaylık stratejisinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:38KIBRIS
Tarım Bakanlığı: Zararlılara karşı doğal mücadelede büyük ilerleme sağlandıTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sürdürülebilir tarım ve çevre dostu üretim hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Asya Turunçgil Pisillidi ve Kaktüs Koşnili zararlılarına karşı doğal mücadele yöntemlerinin başarıyla uygulandığını ve08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:26KIBRIS
Erhürman, Alagadi Fest'e katıldıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, eşi Nilden Bektaş Erhürman ile Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Alagadi Fest'e katıldı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:22KIBRIS
Barçın: Hükümet hayat pahalılığını tam yansıtmayı garanti etmiyorCTP Milletvekili Devrim Barçın, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 2027-2029 Orta Vadeli Mali Plan üzerinden hükümete eleştirilerde bulundu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:46KIBRIS
Redif Ekinci’den seçim mesajı: “TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, partinin Meclis’teki sandalye sayısına bakılarak küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “TDP tabela partisi değildir. Çok yakında bu ülkede, TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak” dedi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:42KIBRIS
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ile mutabakatın uygulanmasını destekliyoruzİran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile 14 Haziran'da varılan mutabakatın uygulanmasını desteklediklerini söyledi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:41ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.