"ANASTASİADİS DESANTRALİZASYONU GÖRÜŞMEYE HAZIR OLDUĞUNU İLETECEK" İDDİASI...
Gazete, Lute’un Atina temasları sonrasında Türkiye ve Kıbrıs’ta da temaslar gerçekleştirmesinin büyük olasılık olduğunu vurguladı.

24 Şubat 2019 Pazar 13:40
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla 26 Şubat Salı günü gerçekleştirilecek görüşmeye federasyon çözümünde merkezi hükümetin yetkilerinin uzaklaştırılması, yani desantralizasyon konusunu görüşmeye hazır olduğunu ileteceği iddia edildi.
Fileleftheros gazetesi; “Rahat Sohbet – Anastasiadis Desantralize Hükümetin Yetkilerini Akıncıyla Birlikte Oluşturmaya Hazır Olduğunu Açıklayacak” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştireceği görüşmede, merkezi hükümetin yetkilerinin azaltılması konusunu görüşmeye hazır olduğunu ileteceğini iddia etti.
Gazete, Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk tarafının desantralizasyon ilkesini kabul etmesi durumunda merkezi hükümetin ve kurucu devletçiklerin yetkilerinin neler olacağı konusunu Akıncı’yla görüşmeye hazır olduğunu öne sürerek, Anastasiadis’in görüşmeye bu tezle gideceğini savundu.
Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ve doğal gaz arama-çıkarma çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin izlediği tutum ve Guterres Çerçevesi konusunun müzakere sürecinin önündeki mevcut zorluklardan bazıları olduğunu öne süren gazete, BM Genel Sekreteri’nin geçici olarak atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un bu hafta Atina’ya gideceğini de hatırlattı.
Gazete, Lute’un Atina temasları sonrasında Türkiye ve Kıbrıs’ta da temaslar gerçekleştirmesinin büyük olasılık olduğunu vurguladı.
Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini; “Desantralizasyon Bulmacanın Bir Parçası – Anastasiadis-Akıncı Gayrı Resmi Görüşmesi Salı Günü” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından okuyucusuna aktardı.
Gazete, liderlerin 26 Şubat görüşmesine desantralizasyon konusuna farklı yaklaşımlara sahip bir şekilde geleceklerini iddia ederek, Anastasiadis ve Akıncı’nın “olası desantralizasyon ilkesi konusunda aynı fikirde olmalarına karşın görüşmenin zorlu olacağını” vurguladı.
Görüşmenin gayrı resmi olmasından ötürü müzakere gerçekleşmeyeceğini de öne süren gazete, buna karşın “desantraliazasyonun, referans şartları bulmacasının bir parçası mı olacağı yoksa sıfır noktasında mı bulunulduğunun ortaya çıkacağı” yorumunda bulundu.
Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini; “Lute Yeniden Geliyor” başlığı altında manşetten verdi ve Akıncı-Anastasiadis görüşmesinin olumlu sonuçlanması durumunda Lute’un hafta sonuna kadar yeniden Kıbrıs’a gelme ihtimalinden söz etti.
Lute’un Atina ve ardından Ankara’ya ziyaret gerçekleştireceğini ifade eden gazete, Lute’un Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşeceğini ancak bu görüşmenin henüz kamuoyuna açıklanmadığını iddia etti.
Kathimerini gazetesi ise; “Lute 4 Temmuz Görüşmesi Konusunda Bilgilendirildi” başlığını kullanarak verdiği haberinde, Lute’un geçen yıl 4 Temmuz’da gerçekleşen görüşme hakkında bilgilendirildiğini yazdı.
Haberde, Kıbrıs Rum tarafının girişimleri sonrasında Lute’un 4 Temmuz tarihinde yapılan görüşme hakkında bilgilendirildiği ve bu bilgilendirmenin doğrudan değil üçüncü şahıslar aracılığıyla yapıldığı iddia edilirken, elde edilen bilgilere göre; bilgilendirme sonrasında Kıbrıs Rum tarafının haklılığının ortaya çıktığı da öne sürüldü.
Gazete ayrıca, Anastasiadis-Akıncı görüşmesine de değindi ve Anastasiadis’in görüşmede desantralizasyon konusunun yanı sıra mobil iletişim gibi Güven Yaratıcı Önlemler konusunu da gündeme getirmesinin beklendiğini iddia etti.
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyorTeminat gereksinimlerinin artırılması ve Trump'ın Federal Rezerv adayıyla ilgili politikaların beklenmesi nedeniyle altın fiyatlarında büyük bir zorunlu satış dalgası yaşandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:00PARA BORSA
Yalancı bahar geliyor...Hava hafta boyunca parçalı bulutlu, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkacak02 Şubat 2026 Pazartesi 15:58HAVA DURUMU
Sıla Usar İncirli: 26 Nisan için erken seçim önerisi sunacağızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümeti “devlete itibar suikastı” yapmakla suçlayarak, yaşanan çöküş ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ve 26 Nisan için erken seçim çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:56KIBRIS
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
Gazze'nin Refah Sınır Kapısı yeniden açıldıGazze ile Mısır arasındaki önemli sınır kapısı Refah, bugün resmen yeniden açıldı. İnsani yardımların Gazze'ye geçişi planlanıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:51ORTADOĞU
Basketbol U14 Karmalarımız Türkiye’deBasketbol Federasyonu’na bağlı Levent U 14 kızlar ve U 14 erkekler karmalarımız, Türkiye Basketbol Federasyonu U 14 Bölge Şampiyonası’nda mücadelelerine başlıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 14:00BASKETBOL
Mehmetali Güröz: Hayat pahalılığı ödenmezse 11 Şubat’tan itibaren süresiz greve gideceğizKoopbank iştiraklerinde çalışanların maaşlarına Toplu İş Sözleşmesi gereği yansıtılması gereken yüzde 21,66’lık hayat pahalılığı oranının ödenmedi02 Şubat 2026 Pazartesi 13:56KIBRIS
Yeşil Barış Hareketi: İskele’de denize sıfır 21 dönüm orman rant uğruna yok ediliyorİskele’de denize sıfır 21 dönümlük orman alanının imar planına aykırı şekilde kiralandığını, planlama onayı ve inşaat ruhsatı verilmesine rağmen ağaç kesiminin yasak olduğu sahada yaklaşık 10 dönümlük ormanın tamamen söküldüğünü ifade etti.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:54İSKELE
Girne-Tatlısu anayolunda takla atan araç sürücüsü yaralandıGirne-Tatlısu Anayolu’nda dikkatsiz seyreden bir aracın kavşakta başka bir araçla çarpışması sonucu LJ 328 plakalı araç takla attı; sürücü Kemal Numan Mehmet, kaburga kırığıyla hastanede müşahede altına alındı.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:52KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.