ANASTASİADİS: "BARBAROSUN ÇEKİLMESİ OLUMLU AMA..."

02 Nisan 2015 Perşembe 16:21
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin bölgeden çekilmesini müzakerelere geri dönmek için yeterli bulmadı.
Fileleftheros, BM’nin müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili ana senaryosunu ileri götürmekte olduğunu ve projelerini bozabilecek herhangi bir hareketten kaçınılması için birçok perde gerisi faaliyet yürütüldüğünü yazdı.
Anastasiadis’in konuyla ilgili açıklamasının tam da böyle bir döneme denk geldiğine işaret eden gazete, haberi “‘Barbaros’–NAVTEX Yetmez... Lefkoşa Egemenlik Haklarının Görmezden Gelinmemesi Gerektiği Mesajını Veriyor... Başkan BM’nin İyimserliğine Mesafeli Duruyor” başlığıyla aktardı.
Gazeteye göre Barbaros Hayreddin Paşa ile ENI’nin sondaj gemisi Saipem 10000’in bölgeden çekilmesini ve Türkiye’nin NAVTEX’ini yenilememe beklentisi uluslararası unsur açısından müzakere yolunu açan kazanım görülürken Rum Yönetimi bu yaklaşımı paylaşmıyor.
Anastasiadis, “Barbaros’un ayrılması olumlu adımdır. Geriye, NAVTEX’in yenilenmemesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (MEB’deki) egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi kaldı” diyerek aslında Rum tarafının enerji programının kesintisiz devamıyla alakalı ek bir unsur ortaya koydu.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ada’ya müzakerelerin yeniden başlama ilanını yapmak için mi geleceği sorusuna karşılık Anastasiadis, “Hayır. Neden dönüyor bilmiyorum. Elbette perspektiflerin oluşup oluşmadığını yoklamak için dönüyor. Bunu olgular gösterecek, biz de karar vereceğiz” dedi. Gazete Anastasiadis’in bu cevabını, Eide’nin gelişini “müzakerelerin muhtemel başlama olasılığına” bağlamadığı iması olarak yorumladı.
Anastasiadis, müzakerelere kalınan noktadan mı başlanacağı sorusuna ise “prosedür başlayana kadar daha kat edilecek çok yol var mantığında" bir cevap verdi. Rum lider, “Diyaloğun yeniden başlama şartlarının oluşmasına müsaade edin. Şartlar oluşursa, elbette ülke siyasi güçleriyle, danışmanlarla ve müzakereci ile böyle bir istişare yapılacak” dedi.
Gazete bundan sonraki adımları, Eide’nin Ada’da yapacağı görüşmelerin belirleyeceğine işaret ederek özetle şunları yazdı:
“Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre BM yetkilisi Ada’ya müdahil taraflardan, müzakerelerin yeniden başlayacağı teyidini alma kararlılığıyla geliyor. Mesele, Eide’nin Kıbrıs suları dışında ama geniş bölgede bulunan Barbaros’un geri gelmeyeceğini veya Türkiye’nin yeni edindiği Turkuaz’ı bölgeye göndermeyeceğini sağlayıp sağlayamayacağıdır.”
Simerini haberi “Başkan Geri Dönmek İçin Şart Koşuyor... Eide Müzakerelerin Yeniden Başlamasını Mühürlemeye Koşuyor” başlığıyla manşete çekti.
Gazete masaya geri dönmek için NAVTEX’in yenilenmemesini ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi” şartlarını koşan Anastasiadis’in, herhangi yeni bir harekette bulunmadan önce Türkiye’den taahhüt istediğini yazdı.
Gazete Anastasiadis’in, EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümü nedeniyle Salı akşamı düzenlenen bir etkinlikte “Vatanımızı kurtarmayı, işgalden kurtulmayı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşmesiyle diğer Avrupa ülkeleriyle eşit, AB ilke ve değerlerine saygılı bir devlet kurmayı barışçıl prosedürlerle başarmamız gerekiyor. Savaş vermekte kararlıyız” dediğini yazdı.
Politis haberi “Ayrılması Olumlu Adım... Anastasiadis Vurguluyor, Geriye NAVTEX’in Yenilenmemesi Kaldı” başlığıyla aktardı.
Alithia manşet haberine “Başkan Eide’nin Gelişi Arifesinde İddialı... Barbaros’un Çekilmesi Yetmez... Egemenlik Haklarımız Görmezden Gelinmesin” başlığını attı.
Haravgi’nin başlığı da “Egemenlik Haklarına Saygı Da Şart... Barbaros’un Ayrılması Olumlu Ama Kıbrıs Rum Tarafı Yetmez Diyor”.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.