ANASTASİADİS: "BARBAROSUN ÇEKİLMESİ OLUMLU AMA..."

02 Nisan 2015 Perşembe 16:21
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin bölgeden çekilmesini müzakerelere geri dönmek için yeterli bulmadı.
Fileleftheros, BM’nin müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili ana senaryosunu ileri götürmekte olduğunu ve projelerini bozabilecek herhangi bir hareketten kaçınılması için birçok perde gerisi faaliyet yürütüldüğünü yazdı.
Anastasiadis’in konuyla ilgili açıklamasının tam da böyle bir döneme denk geldiğine işaret eden gazete, haberi “‘Barbaros’–NAVTEX Yetmez... Lefkoşa Egemenlik Haklarının Görmezden Gelinmemesi Gerektiği Mesajını Veriyor... Başkan BM’nin İyimserliğine Mesafeli Duruyor” başlığıyla aktardı.
Gazeteye göre Barbaros Hayreddin Paşa ile ENI’nin sondaj gemisi Saipem 10000’in bölgeden çekilmesini ve Türkiye’nin NAVTEX’ini yenilememe beklentisi uluslararası unsur açısından müzakere yolunu açan kazanım görülürken Rum Yönetimi bu yaklaşımı paylaşmıyor.
Anastasiadis, “Barbaros’un ayrılması olumlu adımdır. Geriye, NAVTEX’in yenilenmemesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (MEB’deki) egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi kaldı” diyerek aslında Rum tarafının enerji programının kesintisiz devamıyla alakalı ek bir unsur ortaya koydu.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ada’ya müzakerelerin yeniden başlama ilanını yapmak için mi geleceği sorusuna karşılık Anastasiadis, “Hayır. Neden dönüyor bilmiyorum. Elbette perspektiflerin oluşup oluşmadığını yoklamak için dönüyor. Bunu olgular gösterecek, biz de karar vereceğiz” dedi. Gazete Anastasiadis’in bu cevabını, Eide’nin gelişini “müzakerelerin muhtemel başlama olasılığına” bağlamadığı iması olarak yorumladı.
Anastasiadis, müzakerelere kalınan noktadan mı başlanacağı sorusuna ise “prosedür başlayana kadar daha kat edilecek çok yol var mantığında" bir cevap verdi. Rum lider, “Diyaloğun yeniden başlama şartlarının oluşmasına müsaade edin. Şartlar oluşursa, elbette ülke siyasi güçleriyle, danışmanlarla ve müzakereci ile böyle bir istişare yapılacak” dedi.
Gazete bundan sonraki adımları, Eide’nin Ada’da yapacağı görüşmelerin belirleyeceğine işaret ederek özetle şunları yazdı:
“Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre BM yetkilisi Ada’ya müdahil taraflardan, müzakerelerin yeniden başlayacağı teyidini alma kararlılığıyla geliyor. Mesele, Eide’nin Kıbrıs suları dışında ama geniş bölgede bulunan Barbaros’un geri gelmeyeceğini veya Türkiye’nin yeni edindiği Turkuaz’ı bölgeye göndermeyeceğini sağlayıp sağlayamayacağıdır.”
Simerini haberi “Başkan Geri Dönmek İçin Şart Koşuyor... Eide Müzakerelerin Yeniden Başlamasını Mühürlemeye Koşuyor” başlığıyla manşete çekti.
Gazete masaya geri dönmek için NAVTEX’in yenilenmemesini ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi” şartlarını koşan Anastasiadis’in, herhangi yeni bir harekette bulunmadan önce Türkiye’den taahhüt istediğini yazdı.
Gazete Anastasiadis’in, EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümü nedeniyle Salı akşamı düzenlenen bir etkinlikte “Vatanımızı kurtarmayı, işgalden kurtulmayı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşmesiyle diğer Avrupa ülkeleriyle eşit, AB ilke ve değerlerine saygılı bir devlet kurmayı barışçıl prosedürlerle başarmamız gerekiyor. Savaş vermekte kararlıyız” dediğini yazdı.
Politis haberi “Ayrılması Olumlu Adım... Anastasiadis Vurguluyor, Geriye NAVTEX’in Yenilenmemesi Kaldı” başlığıyla aktardı.
Alithia manşet haberine “Başkan Eide’nin Gelişi Arifesinde İddialı... Barbaros’un Çekilmesi Yetmez... Egemenlik Haklarımız Görmezden Gelinmesin” başlığını attı.
Haravgi’nin başlığı da “Egemenlik Haklarına Saygı Da Şart... Barbaros’un Ayrılması Olumlu Ama Kıbrıs Rum Tarafı Yetmez Diyor”.
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.