ALTINAY İÇİN MECLİS’TE TÖREN DÜZENLENDİ
Hayatını dün kaybeden Kurucu Meclis Üyesi, eski Bakan ve Milletvekili Mehmet Altınay için Cumhuriyet Meclisi’nde tören düzenlendi.

22 Şubat 2025 Cumartesi 14:46
Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bakanlar, milletvekilleri, Mehmet Altınay’ın ailesi, sevenleri ve bazı eski siyasiler ile bürokratlar katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan anma töreni, Mehmet Altınay’ın özgeçmişinin okunmasıyla devam etti.
Törende, aile adına Mehmet Altınay’ın oğlu Levent Altınay, Cumhuriyet Meclisi Başkan Ziya Öztürkler ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yaptı.
-Tatar: "Altınay, akademik başarıları ve entelektüel birikimiyle toplum için önemli bir isimdi”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, Altınay’ın ülkeye ve eğitime olan katkılarına vurgu yaparak, onun çalışkanlığı, akademik başarıları ve entelektüel birikimiyle toplum için önemli bir isim olduğunu ifade etti.
"Mehmet Altınay, milletvekilliği, bakanlık, kurucu meclis üyeliği, komisyon başkanlığı ve öğretim görevliliği gibi birçok önemli görev üstlenerek ülkemize büyük hizmetler sundu. Milli eğitime verdiği hizmetlerle, akademik çalışmalarıyla ve yetiştirdiği evlatlarıyla büyük bir değerdi. Son ana kadar okuyup yazan, düşünen ve üreten bir insandı.” diye konuşan Tatar, Altınay’la hayatının anlatıldığı bir seminerde, hasta yatağından canlı yayında konuşma fırsatı bulduğunu belirtti.
“Ona şöyle seslendim: İşte böyle bir hayat, böyle bir mücadele… Hepimizin mücadelesi ortak. Mücadelemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daha da yücelebilmesi, bu topraklarda daha üretken, daha verimli, refahımızın artırılmasıyla daha güvenli bir yaşama kavuşabilmemizdir.” diyerek kendisine teşekkür ettiğini söyleyen Tatar, Altınay’ın eğitim alanındaki katkılarına ve başarılarına dikkat çekti.
Altınay’ın akademik yönüyle değerli bir isim olduğuna da değinen Tatar, “Üç evladı da profesör, kendisi de bir profesördü. Eşi de öğretmendi. Böylesine akademik çalışmaları, entelektüel kapasitesi ve topluma kazandırdığı değerlerle aramızdan ayrılıyor. Mekânı cennet olsun, ruhu şad olsun,” ifadelerini kullandı.
-Öztürkler: “Mehmet Altınay, topluma büyük değerler katan bir devlet adamıydı"
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ise konuşmasında, Mehmet Altınay’ın devlet adamı kimliğiyle topluma ve ülkeye büyük değerler kattığını dile getirdi.
Merhum Altınay’ın Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı gibi kritik görevlerde bulunarak ülkeye önemli katkılar sağladığına vurgu yapan Öztürkler, Altınay’ın özellikle eğitim camiasının ve toplumun sevgiyle andığı bir isim olduğunu ve ölçme değerlendirme sistemlerinden soru bankalarına, okul öncesi eğitimden teknolojinin eğitime entegrasyonuna kadar pek çok alanda değerli bir miras bıraktığını ifade etti.
Merhum Mehmet Altınay’ın ailesinin de Kıbrıs Türk halkına değerli hizmetlerde bulunduğunu söyleyen Öztürkler, “Kendisini kaybetmiş olsak da değerlerini ve mirasını yaşatmaya devam edeceğiz. Ruhu şad olsun,” diyerek sözlerini tamamladı.
- Altınay: "Babamızın değerleriyle yaşayacağız"
Mehmet Altınay’ın oğlu Levent Altınay ise konuşmasında bunun hayatındaki en zor konuşma olduğunu ifade etti.
Babasının kendisine ve ailesine aşıladığı değerleri anlatan ve onun mirasını gelecek nesillere taşıyacaklarını vurgulayan Altınay, çocukluk yıllarında babasıyla yaşadığı bir anıyı paylaştı.
Gazimağusa Koleji’ni kazandığı dönemde sınıf öğretmeninin bir sunum yapmalarını istediğini ve büyük bir heyecanla babasına danıştığını söyleyen Altınay, sunumunu tuttuğu takımla ilgili yapmak istediğini ancak babasının, köylerinde yetişen çamurlu bir patatesi alarak onunla ilgili konuşmasını önerdiğini anlattı.
Babasının kendisine toprak, emek ve değerler üzerine önemli bir ders verdiğini ifade eden Altınay, bu öğretiyle Altınay ailesi olarak ülkelerine ve toplumlarına sıkı sıkıya bağlı kalarak yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.
Babasının kendilerine “temsiliyet” kavramını da aşıladığını belirten Altınay, her bireyin önce kendini temsil etmeyi öğrenmesi gerektiğini, ardından ailesini, toplumunu ve ülkesini en iyi şekilde temsil etmesi gerektiğini söyledi.
Babasına hitaben yaptığı konuşmada, her platformda ailesinin ve toplumunun gurur duyacağı şekilde hareket edeceğine söz veren Altınay, babasının mirasını yaşatmaya devam edeceklerini bir kez daha dile getirdi.
Konuşmaların ardından Altınay’ın naaşı önünde protokol sırasına göre saygı geçişi yapıldı.
79 yaşında hayatını kaybeden Altınay, Beyarmudu’nda kılınacak ikindi namazına müteakip toprağa verilecek.
- Mehmet Altınay’ın özgeçmişi
1946 yılında Beyarmudu'nda doğan Mehmet Altınay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. 1972 yılında Kıbrıs’a dönmesinin ardından, bir süre Türk Bankası’nda çalıştı, 1974’ten sonra Cypfruvex'in Mağusa Bölgesi Müdürlüğü’ne tayin edildi.
1976 genel seçimlerine, Ulusal Birlik Partisi Mağusa Bölgesi adayı olarak katıldı ve milletvekili seçildi, ilk kurulan kabinede Ekonomi ve Maliye Bakanı olarak görev aldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı üzerine, Aralık 1983’te oluşan Kurucu Meclis Üyeliği yaptı.
1981 ve 1985 genel seçimlerinde Toplumcu Kurtuluş Partisi’nden Mağusa Bölgesi milletvekili seçildi ve Ulusal Birlik Partisi-Toplumcu Kurtuluş Partisi Koalisyonu döneminde (1985-1986), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atandı.
1990 genel seçimlerinde, Demokratik Mücadele Partisi’nden adaylığını koyarak milletvekilliği kazandı ancak partisinin boykot kararı üzerine Meclis’e girmedi.
12 Aralık 1993 erken genel seçimlerinde yeniden Toplumcu Kurtuluş Partisi’nden aday olmakla beraber, bu kez milletvekilliği kazanamadı.
1998-2001 yılları arasında, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı da yapmış olan Altınay, evli ve üç çocuk babasıydı.
Bilim kurgu gerçek oluyor: Beyni gençleştiren o madde ilk kez görüntülendiSingapur Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, beyindeki kök hücrelerin yenilenme yeteneğini geri kazandıran özel bir protein belirledi.13 Şubat 2026 Cuma 14:49YAŞAM
Taçoy: “UBP layık olmadığı yakışıksız durumlara düşürüldü”Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Hasan Taçoy, partinin layık olmadığı yakışıksız durumlara düşürüldüğünü savunarak, “Temennimiz mevcut yönetimin bir an önce parti tabanının beklentilerini karşılayacak adımlar atmasıdır” dedi.13 Şubat 2026 Cuma 14:31KIBRIS
Ünal Üstel İskele pazar yerini açtıBaşbakan Ünal Üstel İskele pazar yerini açılışını gerçekleştirdi13 Şubat 2026 Cuma 14:20İSKELE
Kadın Girişimciliğine Akademik Destek!Yakın Doğu Üniversitesi ile Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, kadın girişimciliğini güçlendirmek amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.13 Şubat 2026 Cuma 14:08YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Göbeklitepe’nin Ötesi: 12 Bin Yıllık Medeniyet Ağı Ortaya ÇıktıŞanlıurfa’da Göbeklitepe ile başlayan gizem, çevredeki 12 farklı noktada yapılan yeni keşiflerle bambaşka bir boyuta taşındı.13 Şubat 2026 Cuma 13:44YAŞAM
İncirli: Üstel Hükümetini Götürmek İçin UBP’li Muhaliflerle Görüşecekİncirli, hükümetin bir an önce gitmesi için güvensizlik önergesi üzerinde çalıştıklarini belirterek, yakında gündeme getireceklerini söyledi.13 Şubat 2026 Cuma 12:47KIBRIS
UBP’de Kurultay Baskısı Artıyor: Taçoy ve Altuğra’dan Erken Kurultay ÇağrısıUlusal Birlik Partisi’nde (UBP) kurultay tartışmaları yeniden gündemin merkezine oturdu. Parti içerisinde erken kurultay çağrıları artarken, bazı UBP’li isimlerin yaptığı açıklamalar dikkat çekti.13 Şubat 2026 Cuma 12:45KIBRIS
Özkızan: EKTAM’da Çözüm Boykot Değil, Kamulaştırmadır!Bağımsızlık Yolu Omorfo Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, EKTAM’da yaşanan sendikal hak ihlalleri ve kamuoyunda gündeme gelen boykot çağrılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.13 Şubat 2026 Cuma 12:13EMEK
CTP’den DİSİ’ye ziyaret: Kıbrıs’ta çözümün yolu siyasi eşitliğe dayalı federasyonCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Sıla Usar İncirli ve beraberindeki heyet, Kıbrıs’ın güneyinde DİSİ Partis’ini ziyaret etti.13 Şubat 2026 Cuma 12:08KIBRIS SORUNU
Simon Aykut Cuma günü İsrail'e iade ediliyorGüney Kıbrıs'ta tutuklu Simon Aykut Cuma günü İsrail'e iade ediliyor13 Şubat 2026 Cuma 12:01KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.