ALTI AYDA KANSERİ YOK EDEN YENİ YÖNTEM: NOVARTİS’TEN RADYOLİGAND DEVRİMİ
Klinik deneylerde bazı hastalarda vücuttaki kanseri altı ayda tamamen yok eden radyoligand tedavisi, Novartis’in kanserle mücadelede öncülüğünü güçlendirdi.

02 Eylül 2025 Salı 09:30
İsviçre merkezli ilaç devi Novartis’in geliştirdiği hedefe yönelik yeni bir radyoterapi türü, klinik deneylerde beklenmedik derecede çarpıcı sonuçlar verdi. Financial Times’ın haberine göre, bazı hastalarda yalnızca altı ay içinde vücuda yayılmış kanser hücrelerinin tamamen yok olduğu görüldü.
New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden Onkolog Michael Morris, bu sonuçları “inanılmaz” ve “daha önce hiç görülmemiş” olarak nitelendirdi. Morris’in çalıştığı ilk klinik deneyde katılımcıların yaklaşık %9’unda taramalar tamamen temiz çıkarken, ikinci denemede bu oran %21’e yükseldi. Morris, “Metastatik hastalığı tedavi edemiyoruz. Çoğu zaman tedaviler, hastalığın görüntüleme sonuçlarına bile etki etmiyor. Burada ise çok farklı bir şey var” dedi.
İZOTOPLAR DAMAR YOLUYLA VERİLİYOR
Novartis, radyoligand tedavisinde öncülüğe 2017’de CERN bilim insanlarının kurduğu Advanced Accelerator Applications şirketini satın alarak başladı. Ardından 2018’de ABD merkezli Endocyte’ı 2,1 milyar dolara bünyesine kattı.
Radyoterapi, kanser hastalarının yarısından fazlasında uygulanan bir yöntem olsa da genellikle sağlıklı dokular da zarar görüyor. Radyoligand tedavisinde ise radyoaktif izotoplar bir ligand molekülüne bağlanarak damar yoluyla veriliyor. Bu ligand, doğrudan kanser hücrelerindeki reseptörlere tutunarak hedefli bir şekilde ışınlamayı mümkün kılıyor.
Novartis’in bu alandaki ilk onayı, 2017’de mide-bağırsak tümörleri için kullanılan Lutathera ile geldi. 2022’de ise prostat kanseri için Pluvicto ABD’de onay aldı.
7 FARKLI TEDAVİ BULUNUYOR
Novartis CEO’su Vas Narasimhan, radyoligand tedavisinin pazar büyüklüğünün gelecekte 25-30 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor. Şirketin şu anda 15 klinik çalışmada 7 farklı radyoligand tedavisi bulunuyor. Denemeler akciğer, meme, pankreas ve kolon kanserlerini de kapsayacak şekilde genişletiliyor.
Ancak sürecin ciddi lojistik engelleri var: radyoizotopların nükleer reaktörlerde üretilmesi, ilaçların birkaç gün içinde hazırlanıp hastalara ulaştırılması gerekiyor. Novartis bu zorlukları aşmak için ABD, Avrupa, Çin ve Japonya’da üretim tesislerini genişletiyor.
“BASİT DEĞİL, EŞSİZ ÇÖZÜMLER GEREKLİ”
Narasimhan, her kanser türünün farklı bir çözüm gerektirdiğini vurgulayarak, “İnsan vücudu basit bir yapboz değil, her hedef için özgün yollar geliştirmek zorundayız” dedi.
Novartis’in operasyon başkanı Steffen Lang ise üretim sürecinin titizliğini şöyle özetledi: “İzotop, hedef moleküle doğru konsantrasyonda bağlanmalı. Hızlı olmalı ama ilk seferde doğru yapılmalı.” Şirket, ilaçların hastalara zamanında ulaşabilmesi için GPS takibi ve yapay zekâ destekli lojistik çözümleri kullanıyor.
DİĞER İLAÇ DEVLERİ DE HAREKETE GEÇTİ
Radyoligand tedavisinin yükselen potansiyeli, diğer ilaç devlerini de harekete geçirdi. 2023 ve 2024’te Lilly, AstraZeneca ve Sanofi, bu alanda çalışan girişimleri satın aldı. Ancak uzmanlar, Novartis’in beş yıllık bir avantajla önde olduğunu düşünüyor.
Vontobel yatırım şirketinden portföy yöneticisi Carla Baenziger, “Bu tür hedefli tedaviler kanserin geleceği. Novartis özellikle üretim ölçeğini büyütmede birçok engeli aştı. Bu da rakipler için yüksek bir giriş bariyeri oluşturuyor” dedi.
Financial Times’ın haberinde, radyoligand tedavisinin kısa vadede zorluklarla dolu olsa da kanser tedavisinde yeni bir dönemin kapılarını aralayabileceği yorumu öne çıkıyor.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.