AKINCI: HERKESİN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM

11 Nisan 2015 Cumartesi 15:50
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin diğer seçimlerden farklı olduğunun altını çizerek, “önemli bir karar arifesindeyiz, çünkü tüm toplumu temsil eden cumhurbaşkanını seçeceğiz” dedi
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı uzun bir maratonun sonuna yaklaşıldığını, Kıbrıs Türk toplumunun çok önemli bir kararın arifesinde bulunduğunu vurguladı.
Akıncı dün sabah Lapta Yavuzlar Lisesi’ni ziyaret ederek okul müdürü ve öğretmenlerle bir araya geldi. Öğretmenlerle sohbet eden Akıncı soruları da cevapladı; daha sonra bölgede esnafı ziyaret etti, akşam ise Haspolat’ta yurttaşlara hitap etti.
“Cumhurbaşkanı uzmanlardan yararlanma becerisini gösterebilmeli”
Lapta Yavuzlar Lisesi’ndeki ziyaretinde eğitimcilerle sohbet eden Akıncı, seçilmesi halinde iç konularla mı yoksa Kıbrıs sorunuyla mı daha fazla ilgileneceği ile ilgili soruya verdiği cevapta Cumhurbaşkanı’nın asli görevinin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Zamanın çoğunu Kıbrıs sorununun alacağı açık. Özellikleönümüzdeki süreçte müzakerelerin başlaması bekleniyor. Yeni bir süreç başlayacak; bu süreç akılcı kullanılabilirse,var olan çözüm dinamiklerini yaşama geçirebiliriz. On yıl önce AB dinamiği vardı, ancak bu fırsat kaçırıldı. Şimdi doğal gazdan yeni bir dinamik oluştu. Güneydeki ekonomik kriz de çözüm için bir potansiyeldir.
KıbrısTürk halkının seçilmiş lideri olması nedeniylemüzakerelerden sorumlu elbette Cumhurbaşkanıdır. Ancak hayat durmuyor ve hayatın şekillenmesinde,yaşamın daha güzel kılınmasındacumhurbaşkanının oynayacağı önemli roller vardır. Cumhurbaşkanı’nın kırk sözleşmeli uzmanbulunuyor. Bu kadrolar ne yazık ki bugüne doğru dürüst kullanılmadı. Oysa alanında uzman kişilerin, eğitim, çevre, hukuk, yerel yönetimlervs. gibi daha birçok konuda hazırlayacakları bilimsel raporlarla cumhurbaşkanının rehberlik görevi yapmasına yardımcı olabilirler. Cumhurbaşkanı’nın her alanda kendisinin uzman olması beklenemez, ama bir cumhurbaşkanı, uzmanlardan yararlanma becerisini gösterebilmeli.”
“Kamudaki adaletsizlik huzursuzluk yarattı”
2011 yılında geçirilen yasayla kamu çalışanları arasında oluşanuçurumun yarattığı huzursuzluğun hemen her ziyaret ettiği kamu kuruluşunda dile getirildiğinin altını çizen Akıncı, çalışma yaşamında iki anomali olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“bunlardan biri özel sektörle kamu sektörü arasındakianomalidir. Özel sektörde maaşlar kamu sektörüne oranla düşük olduğu gibi, bu kesimde sosyal haklar,genellikle düşük düzeyde ve sendikalaşma hemen hemen yok gibi. Öte yandan 2011’den bu yana kamu kesiminin kendi içinde adaletsizlik doğdu ve işe bir kaç gün arayla giren personel arasında bbüyük maaş farkı oluştu. Bu, büyük bir huzursuzluğa neden oldu. Hatta göreve yasanın yürürlüğe girmesinden önce başlayan kişiler bile, meslektaşlarıyla aralarında oluşan bu uçurum nedeniyle huzursuz. Yasada kesinlikle tadilat yapılması gerekiyor. Yasayı “göç yasası” olarak adlandıran sendikaların uzun bir süredir eylemler yapmasına karşın bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Bu anomaliyi cumhurbaşkanı tek başına gideremez. Bu, ancak mecliste, yasayla giderilebilir. Ben bu konuda elimden gelen katkıyı yapmaya hazırım. Hükümet dâhil tüm paydaşların bu durumun ciddi bir çalışma yaşamı huzursuzluğu yarattığını görmesi gerek. ‘Giderleri azaltalım’ derken huzur bozuluyor, verim azalıyor.”
“Önemli bir kararın arifesindeyiz”
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Haspolat’taki toplantıda ise uzun bir maratonun sonunda önemli bir karar arifesine gelindiğini vurguladı. Diğer seçimlerden farklı olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde tüm toplumun oy kullandığını ifade eden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dolaysıyla herkesitemsil eden cumhurbaşkanını seçeceğiz. Halkımız, kimi uygun görür, kimi seçerse saygımız sonsuz. Bizler halkımıza en iyi hizmeti verebileceğimize inanarak yola çıktık. Değişik kesimlerden değişik siyasal partilere mensup insanlardan ‘aday ol seni destekleyelim’ mesajını çok net bir şekilde aldığıma; halkımızın, verdiği mesajda ne kadar samimiyse,sandıkta dao kadarsamimi olacağına inanıyor, halkımıza barışın ve huzurun, sosyal adaletin, çözümün gelebilmesi, işsizliğin belinin kırılması için elimden geleni yapma sözü veriyorum. Seçildiğim takdirde de her rengi kucaklayan herkesin Cumhurbaşkanı olacağımın bilinci içerisinde davranacağım kuşkusuzdur ”
Akıncı, her iki ziyaretinde de 14 Nisan Salı akşamı19.30’daLefkoşa’da İnönü MeydanıGirne Kapısı’nda “Cevap Meydanda” şöleninin yapılacağını hatırlatarak, “Orada, sesimizle sözümüzle birlikte olalım, barışa, çözüme, iradeye, hakka, hukuka, adalete, temiz siyasete onay verelim” diye konuştu.
Tacan Reynar: Yargı kararlarını idarenin takdirine bırakan anlayışı kabul etmiyoruzToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Tacan Reynar, Cezaevi Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirterek, mahkeme kararlarının sonuçlarını idarenin takdirine bırakacak düzenlem03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:46KIBRIS
Katle teşebbüs! İşte detaylar...Metropol Süpermarket'te bıçaklama olayı... Polisten açıklama!03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:29KIBRIS
Akıncılar'da Yangın: 4 Dönümlük Alan Zarar GördüAkıncılar köyünde çıkan yangında yaklaşık 4 dönümlük alandaki kuru otlar, molozlar ve bazı ağaçlar zarar gördü.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:09KIBRIS
Karşıyaka'da 14 Yaşındaki Çocuk Havuzda Boğulma Tehlikesi GeçirdiKarşıyaka'da bir evin bahçesindeki havuzda yüzerken boğulma tehlikesi geçiren 14 yaşındaki çocuk hastanede tedavi altına alındı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Korkuteli'nde Araç Tamiri Tartışması Kavgaya Dönüştü: 2 Kişi TutuklandıKorkuteli'nde araç tamiri nedeniyle çıkan tartışma kavgayla sonuçlandı. Olayda iki kişi tutuklanırken, taraflardan birinin alkollü olduğu belirlendi.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Gazimağusa'da Süpermarketten Hırsızlık: 44 Yaşındaki Zanlı TutuklandıGazimağusa'da faaliyet gösteren bir süpermarkette meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili 44 yaşındaki bir kişi tutuklandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:05GAZİMAĞUSA
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.