AKINCI, "ALTERNATİF ENERJİ BİZİ DAHA GÜZEL BİR DÜNYAYA ULAŞTIRACAK"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü Güneş Enerjisi Santrali açıldı. Santralin açılışını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptı.

29 Nisan 2016 Cuma 18:50
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü Güneş Enerjisi Santrali açıldı. Santralin açılışını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptı.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Güneş Enerjisi Santrali’nin açılış törenine, Cumhurbaşkanı Akıncı eşi Meral Akıncı ile katıldı. Açılış törenine, milletvekilleri, belediye başkanları, üniversite yöneticileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Mütevelli Heyet Başkanı ve Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, 1 megavat gücündeki elektrik enerjisi santralinin açılışına katılanlara teşekkür ederek, yenilenebilir enerjinin önemine işaret etti.
2010'da başlayan çalışmaların bugüne kadar sürdüğünü, rüzgar ve güneş enerjileri için veriler aldıklarını anlatan Tümer, ülkede yenilenebilir enerji konusunda yapılan yasal çalışmaların ardından üniversite olarak kendilerinin de 1 megavatlık bir santral kurduklarını söyledi.
Üniversitenin minimum elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak güçte bir kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Tümer, yıllık yüzde 20 ihtiyacın sağlanacağını kaydetti.
Tümer, bu santralin kuruluş, ihale, destek çalışmalarını anlatarak, ihaleyi alıp projeyi yürüten iki şirkete teşekkür etti, 2 yıl süreyle ihaleyi yürüten şirketlerin çalışmalarını sürdüreceğini ve 2 yıl sonunda kendilerine teslim edeceğini anlattı.
Buranın açık hava laboratuvarı olarak da kullanılacağını, ayrıca akıllı şebeke gibi de düşünülebileceğini ifade eden Tümer, Türkiye'nin önemli şirketlerinden Aselsan ile de ileriki dönemde sürdürülebilir enerji konusunda çalışma amaçlı rüzgar türbini kurmayı planladıklarını kaydetti.
Amacın bu bölgeyi yenilenebilir enerji merkezi haline getirmek olduğunu söyleyen Tümer, santralde 4 bin panel bulunduğunu, her birinin 250 watt gücünde olduğunu, alanın 2 futbol sahası büyüklüğünde ve toplamda 16 bin 500 m2 olduğunu belirtti.
Tümer, yatırımın 4 milyon TL'ye mal olduğunu ve bu yatırımın 6-7 yılda amorti edileceğini ifade ederek, yatırımın çevre açısından da büyük bir yatırım olduğunu kaydetti ve örnek olarak santralin doğaya 50 bin ağaç dikilmiş gibi kabul gördüğünü söyledi.
Tümer, yenilenebilir enerji konusunda ülkenin rüzgar ve güneş bakımından çok büyük önem ve avantaj taşıdığını işaret ederek, bu alanda ülkeye yapılacak yatırımların doğaya da çok büyük katkıları olacağını söyledi, santralin oluşturulmasında emeği geçen herkesi kutladı.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da, yatırımın hem üniversitenin enerji tasarrufu hem de çevre bakımından büyük önem taşıdığını belirterek, bu yatırımın ODTÜ'nün Ankara'daki kampüsünden de önde olduğunu söyledi.
Acar, üniversitenin sosyal sorumluluk, eğitim, araştırma ve uygulama bakımından da bu projenin önem taşıdığını belirterek, rüzgar enerjisi konusunda Aselsan ile yapılacak çalışmaların da üniversite için güzel adımlar olduğunu ifade etti, tüm çalışmalara destek belirtti.
AKINCI
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, santralin kurulmasında emeği geçen ve katkı koyan herkesi tebrik ederek, ülkeye yenilenebilir enerji konusunda güzel bir örnek yaratıldığını kaydetti.
Akıncı, "enerji" denince Kıbrıs'ta hep deniz altının akıllara geldiğini ancak bugün doğanın kendilerine bahşettiği büyük kaynağı gördüklerini belirterek, yer altındaki petrol yüzünden bölgede ve dünyada canlar, kanlar gittiğini ama insanlık daha farklı baksa ve güneş ile rüzgar gibi enerjileri ön plana çıkarsa daha güzel dünyaya ulaşılabileceğine işaret etti.
Kıbrıs'ın geleceğindeki enerji haritasına baktığında Kıbrıs sorununun çözümünü öncelikli gördüğünü ifade eden Akıncı, bölgede kurulacak iyi ilişkilerin ve İsrail-Türkiye sorununun aşılması durumunda bölgedeki doğal gaz kaynaklarının, Kıbrıs gazıyla da birleşerek, Kıbrıs üzerinden Girit ve Yunanistan’dan Avrupa'ya götürülmesi yerine, çok daha yakın olan Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının en hızlı yol olacağına inanç belirtti.
İsrail'den Avrupa'ya kadar elektrik konnekte sistemi kurulması planı da olduğunu, ancak Kıbrıs sorunu çözülürse buradan Girit'e oradan Yunanistan’a değil, Türkiye üzerinden bunun sağlanmasının daha akılcı olacağına işaret eden Akıncı, Kıbrıs'ta Güney ve Kuzey arasında elektrikte enterkonnekte yaptıklarını ama Rum tarafının son bir uzman kontrol istediğini, bunun da yapılmasının ardından sürekliliğin sağlanacağını kaydetti.
Bölgede, İsrail Kıbrıs Türkiye ve Avrupa'nın çok büyük bir enterkonnekte sistem yaratabileceğine işaret eden Akıncı, yenilenebilir enerjinin de bu yönde önemli bir potansiyel yaratacağına inanç belirtti.
Akıncı, bu bölgenin güneş yanında rüzgar bakımından da büyük avantaj taşıdığını, bu yüzden rüzgar türbini bakımından da büyük avantaj olduğunu belirtti, çalışmalara destek verdi ve emek, katkı koyan herkesi tebrik etti.
Konuşmaların ardından santralin açılışı yapıldı ve resepsiyon düzenlendi.

"İHTİYACIN YÜZDE 20'SİNİ KARŞILAYACAK"
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden verilen bilgiye göre, üniversitenin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yüzde 20’sini karşılayacak olan santral sayesinde hem yenilenebilir enerji üretimi sağlanacak hem de elektrik harcamalarından tasarruf edilecek.
Santralden üretilecek yıllık enerjinin, 4 kişilik yaklaşık 540 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda olduğu, bu üretim sayesinde yıllık yaklaşık 1 milyon kilogram karbondioksitin atmosfere salınmasının önüne geçileceği ifade edildi. Bu miktardaki karbondioksiti doğadan kaldırmak için 52 bin 700 yetişkin ağaca ihtiyaç olduğu da vurgulandı.
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacakBaşbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacak05 Aralık 2025 Cuma 13:10KIBRIS
Basketbol U16 liglerinde heyecan sürüyorKKTC Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen U16 liglerine oynanan iki karşılaşma ile devam edildi.05 Aralık 2025 Cuma 13:03BASKETBOL
KTMMOB, 65. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlediKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) 65 yaşında… KTMMOB’nin kuruluşunun 65. yılı nedeniyle Lefkoşa’da resepsiyon düzenlendi.05 Aralık 2025 Cuma 12:33KIBRIS
Tıp-İş tüm kamu sağlık birimlerinde “imza atmama eylemi” başlatıyorHekimler Sendikası, kamu sağlık sistemindeki “liyakatsiz atama” ve “keyfi görevlendirme” iddialarına tepki olarak hafta başından itibaren tüm sağlık birimlerinde imza atmama eylemi başlatacağını duyurdu05 Aralık 2025 Cuma 12:31KIBRIS
Erhürman Holguin'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ı kabul etti.05 Aralık 2025 Cuma 12:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.