AFRODİT'İ TUTANKHAMUN'A BAĞLIYORLAR
Gizlilik içinde imzaladılar...

17 Şubat 2015 Salı 11:23
TÜRKİYE’NİN TEPKİSİNDEN ÇEKİNİLDİ, BÜYÜK BİR GİZLİLİK İÇERİSİNDE DÜN KARŞILIKLI ANLAYIŞ MEMORANDUMU İMZALANDI
“AFRODİT”-MISIR BORU HATTI İNŞASIYLA İLGİLİ ÇÖZÜMLER İNCELENECEK, ARDINDAN TİCARİ BOYUTU MÜZAKERE EDİLECEK
BAĞLAYICI ANLAŞMA İMZALANANA KADAR 1-2 YILA İHTİYAÇ VAR, BORU HATTI İNŞASI DA 3 YIL SÜRECEK
Güney Kıbrıs ile Mısır dün Kahire’de, 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağını doğrudan Mısır’a bağlayacak karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı.
Güney Kıbrıs ile Mısır’ın, Türkiye’nin tepkisinden çekinildiği için perde gerisinde büyük bir gizlilikle hareket ettiği, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in dünkü imza için Mısır’a yıldırım ziyarette bulunduğu haber veriliyor.
Fileleftheros haberi, “Mısır İle Anlaşma Mat Hareketi... ‘Afrodit’ten İtku’ya Direkt Boru Hattı... Türkiye Yetişip Tepki Gösteremedi... Kıbrıs Mısır’a Doğal Gaz Satışı Yarışında Birinci... Anlaşmanın İcrası Kıbrıs’a Da Doğal Gaz Yolunu Da Açıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazete “Afrodit” yatağının direkt boru hattı ile Mısır’a, büyük olasılıkla da İtkut’a bağlanmasıyla sözde Rum doğal gazının ihraç ve satışının temel taşını teşkil eden anlaşmanın dün Kahire’de, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail tarafından imzalandığını yazdı.
İmza töreninde Mısır Başbakanı İbrahim Mahlab’ın da hazır bulunduğuna işaret eden gazete şu detayları aktardı:
BORU HATTI İNŞASIYLA İLGİLİ ÇÖZÜMLER İNCELENECEK, ARDINDAN TİCARİ BOYUTU MÜZAKERE EDİLECEK
“Geçen Eylül ayında büyük bir ihtiyatla başlayan memorandum, Mısır Doğalgaz Şirketi (Egyptian Natural Gas Holding Company/EGAS) ile Kıbrıs Hidrokarbon Ltd Şirketi’ne, doğal gazın Afrodit yatağından, deniz altından boru hattı ile direkt Mısır’a taşınmasıyla ilgili teknik çözümleri incelemek üzere yetkilendiriyor.
Bu incelemenin önümüzdeki 6 ay içerisinde yapılması, hemen ardından da meselenin ticari yönü, yani altyapı maliyetlerinin paylaşılması, oran ve satış fiyatlarının belirlenmesi için temas ve müzakerelerin başlaması öngörülüyor.
PROJEYE KATILACAK ŞİRKETLER...
Proje denizaşırı (off shore) hidrokarbon faaliyetlerine ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) faaliyetlerine katılan şirketlerin işbirliğinde yürütülecek. Yani Kıbrıs tarafından Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi dışında Noble ve Delek ile Avner; Mısır tarafından da devlet şirketi EGAS (Yüzde 12), yine bir devlet şirketi olan EGPC (Yüzde 12), BG şirketi (Yüzde 38) ve Petronas (Yüzde 38) katılacak. Hedef, karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun imzalandığı gün (dün) itibarıyla 6 ay içerisinde anlaşmaya varmaktır.
Söz konusu Karşılıklı Anlayış Memorandumu Mısır ile Kıbrıs arasındaki hidrokarbon alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi açısından, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini daha da derinleştiren önemli bir adımdır.
Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Mısır’a yıldırım ziyaretinin hemen ardından yaptığı açıklamada Memorandum’un, direkt boru hattıyla ilgili ve iki hükümet arasında işbirliği anlaşması olduğunu söyledi. Projenin ileri götürülmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirten Lakkotripis ‘Çünkü detayları üzerinde uzlaşma sağlanması gereken çok ciddi ticari şartlardan söz ediyoruz’ dedi. Libya’da 21 Mısırlı işçinin öldürüldüğü zor bir dönemde Mısır Başbakanı’nın imza töreninde hazır bulunmasının da önemine vurgu yaptı.
Mısır Petrol Bakanı da Kahire’de yaptığı açıklamada Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun Mısır ve Kıbrıs arasında doğalgaz ihracıyla ilgili önemli bir başlangıç olduğunu, direkt boru hattına ilişkin teknik çözümlerle ilgili incelemenin 6 ay içerisinde hazır olacağını ve hemen ardından meselenin ticari yönünün masaya yatırılacağını kaydetti.
Dün imzalanan memorandum şu nedenlerden dolayı da büyük önem taşıyor:
TÜRKİYE’NİN TEPKİSİNDEN ÇEKİNDİLER
Öncelikle, hazırlanmasından imzalanmasına kadar her şey büyük bir ihtiyatla gerçekleştirildi çünkü Türkiye’nin Kıbrıs ile Mısır arasındaki her türlü işbirliğine sert tepki gösterdiği biliniyor. Yine Kıbrıs artık Mısır’a bölgemizden doğalgaz tedarikinin iplerini eline alıyor. Direkt boru hattı, gelecekte İsrail MEB’indeki yataklardan da doğal gaz sağlanması konusunda da muhtemel işbirliği anlamına geliyor. Ayrıca ‘Afrodit’in Kıbrıs’a 6-7 yıl düşük maliyetle da doğalgaz sağlanacak şekilde geliştirilmesi ve yataktan ticari doğalgaz akışının başlaması’ anlamını taşıyor.”
Simerini haberi “İşbirliği Temelleri Atıldı... ‘Afrodit’ Yatağı Boru Hattıyla Mısır Terminallerinden Birine Bağlanacak” başlığıyla aktardı.
Gazeteye göre dün imzalanan memorandumun ardından Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’e, Rum tarafında doğalgaz sıvılaştırma terminali inşa edilip edilmeyeceği soruldu. “Afrodit yatağını mümkün olan en kısa sürede nasıl kullanabileceğimize ve en iyi şartları nasıl elde edebileceğimize bakıyoruz” diyen Lakkotripis şunları ekledi:
GÜNEY’DE TERMİNAL DİĞER SİSMİK ARAŞTIRMALARIN SONUCUNA BAĞLI
“Bu itibarla herhangi başka bir altyapıya ihtiyaç duyulacaksa bu yürütülmekte olan veya yakın gelecekte yürütülecek sismik araştırmaların sonuçlarına bağlı olacak.”
Politis, “Memorandumlarda İyi Gidiyoruz... Afrodit’ten Doğalgazın Satışıyla İlgili Yeni Adım” başlıklı haberinde “Afrodit” yatağındaki doğalgazın ticari açıdan değerlendirilmesi için bağlayıcı anlaşmalar beklenirken, Rum Yönetimi’nin dün Mısır ile karşılıklı anlayış memorandumu imzaladığını yazdı.
Gazete, “Her şey yolunda giderse Noble Energy’nin de Afrodit’le ilgili geliştirme planını sunmasıyla (Mart ayı içerisinde) devlet ile anlaşma imzalanması gerekiyor, baharda da ilgili taraflar (artık Noble-Delek’in de katılacağı) arasında niyet mektubu (letter of intent) imzalanacak. Bununla, Kıbrıs MEB’inden doğalgazın Mısır kıyılarına tapınması yönünde bir adım daha atılmış olacak” ifadelerine yer verdi.
BAĞLAYICI ANLAŞMA İMZALANANA KADAR 1-2 YILA İHTİYAÇ VAR, BORU HATTI İNŞASI DA 3 YIL SÜRECEK
Gazeteye göre en iyi durumda, karşılıklı anlayış memorandumu gibi bağlayıcı olmayan anlaşmalar imzalanmasından bağlayıcı kararlara kadar 1-2 yıl gerekiyor. Rum Enerji Bakanı daha önce, “Afrodit” yatağını Mısır sahillerindeki iki büyük doğalgaz terminalinden birine bağlayacak boru hattının döşenmesi için nihai yatırım kararının (FID) 2016 içinde imzalanabileceğini söyledi.
Boru hattı inşaatının 3 yıl kadar süreceğinin tahmin edildiğini belirten gazete şu ana kadarki temaslardan hedefin, 12’nci parselin British Gas’ın yönetiminde olan Intku terminaline bağlanması olduğu anlaşılıyor. Piyasa ve boru hattının döşenme maliyetinin alıcılara yükleneceği çünkü Noble Energy’nin sadece doğalgaz geliştirme (sondajlar, denizaltı boruları, yüzer üretim ünitesi, gazı gemilere depolama ve teslim etme) yatırım yapmak niyetinde olduğu kaydedildi.
Alithia haberi “Mısır’a Direkt Boru Hattı... ‘Afrodit’in Değerlendirilmesine Başlanıyor” başlığıyla okurlarına aktardı.
Haravgi “12’den Mısır’a Direkt Boru Hattı... Afrodit Yatağı’nın Kullanılması Hedefiyle” başlığını kullandı.
Erhürman, temaslarda bulunmak üzere bugün New York’a gidiyorCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Kurulu Açılış Haftası kapsamında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşecek23 Eylül 2026 Çarşamba 08:58KIBRIS
Bugün ve perşembe yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve perşembe günü yer yer kısa süreli hafif sağanak ve fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:57HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı? 23 Eylül 2026 Çarşamba23 Eylül 2026 Çarşamba 08:52KIBRIS
Vicdani retçi Hasan Rahvancıoğlu cezaevi yolunda!Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “Kanatlı – Türkiye (2024)” kararında, Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkının tanınmamasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kararlarında da vicdani ret hakkı açıkça tanındı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:42KIBRIS
Futbolun Sağlığı Yeni Sezonda da Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Güvencesinde!Sponsorluk kapsamında geçen sezon 2 bin 260 hasta başvurusu karşılandı; 1.700’ün üzerinde görüntüleme işlemi ve 52 ameliyat gerçekleştirildi.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:32YAŞAM
CMIRS Anketine göre CTP açık ara önde... Tek Başına iktidara doğru...İşte sonuçlar...6 Aralık seçimlerine doğru anketler açıklanamaya başlandı... CMIRS Anketinde de CTP açık ara önde çıktı... Vatandaş tek başına iktidar istiyor.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:20KIBRIS
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol 41. Dönem Raporunu Meclis Başkanı Ziya Öztürkler'e sundu.Varol, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 16. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hazırlanan 1 Ocak 2026 – 30 Haziran 2026 (birinci altı aylık) 41. Dönem Raporunu KKTC Meclis Başkanı Ziya Öztürkler’e sundu.22 Eylül 2026 Salı 22:46KIBRIS
TDP'den Üstel'e: "Uzay üssü kuracağız" göndermesi!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci katıldığı TV programında TDP'nin uzay üssü kuracağını, KTHY açıklaması ile hükümetin insanları aptal yerine koyduğunu belirtti. Bunun olacak iş olmadığını belirtti.22 Eylül 2026 Salı 22:17KIBRIS
Mehmet Kale Kişi: Halkın değişim talebi gerçekleşiyorKişi, “Son üç ankette, Ağustos’ta yaptığımız ankette de sorduk. Burada görüyoruz ki karma oy kullanma eğiliminde olan kişilerin birinci tercihi yine Cumhuriyetçi Türk Partisi’dir” dedi. 22 Eylül 2026 Salı 17:08KIBRIS
Rahvancıoğlu’nun Türkiye’ye giriş yasağı AİHM’e taşınıyorBağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’nun, N-82 tahdit kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye girişinin engellenmesine ilişkin başlattığı hukuk sürecinde iç hukuk yolları tamamlandı.22 Eylül 2026 Salı 15:18KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.