ADİL ONALT: “ÜRETİRKEN BATAN İLK SEKTÖR” OLARAK TARİHE GEÇMEK İSTEMİYORUZ
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, hükümetin yerli üretimi desteklemediğini belirterek, planlı üretim yapılmazsa bir yıl içinde birçok üreticinin batacağını açıkladı.

25 Haziran 2025 Çarşamba 16:23
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, yerli üretimin hükümet tarafından yeterince desteklenmediğini kaydederek, planlı ve sürdürülebilir üretim yapılmadığı takdirde 1 yıl içerisinde çoğu üreticinin batacağını açıkladı.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adil Onalt ve birlik yönetimi bugün düzenlediği basın toplantısında, kuzu ithalatı, et fiyatları, süt ve hayvancılık sektöründe yaşadıkları sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"BARCELONA'DN YOLA ÇIKACAK KUZULAR AĞUSTOS'TA MAĞUSA'DA OLACAK"
Onalt yaptığı konuşmada, ülkede “üretirken batan ilk sektör” olarak tarihe geçmek istemediklerini kaydederek, damızlık ithal kuzu konusu için bir heyetin 10 Temmuz’da İspanya’ya gideceğini ve Barcelona’dan yola çıkacak ithal kuzuların Ağustos başında Gazimağusa Limanı'nda olacağını belirtti.
Adil Onalt ayrıca fiyatını 300 TL’de tuttukları canlı kuzunun devletin denetim yapmaması sebebiyle marketlerde 1200 TL’den satılmasını “beceriksizlik” olarak niteledi.
Binboğa Yem Fabrikas konusuna da değinen Onalt, “Binboğa bizim namusumuzdur, biz temizleyeceğiz” dedi. Binboğa tesislerinin içini temizlediklerini dile getiren ONalt, Binboğa olmazsa özel sektörün yem konusunda üreticiyi bitireceğini ifade etti.
Kendilerinin üreticiler olarak ellerini taşın altına soktuklarını fakat tarafların tümünün bunu yapmadığını savunan iOnalt, 30 Haziran’ın son gün olarak belirlendiğini, bu tarihten sonrasında yeni bir yol haritasının belirleneceğini söyledi.
Onalt ayrıca, ülkede bulunan 30 bin yabancı işçinin maaşlarını harcamayıp, memleketine yollamasını eleştirerek, bu kişilerin maaşlarından her ay 1000 TL kesilmesi halinde yerli üretimde hiçbir sorun kalmayacağını da iddia etti.
Adil Onalt’ın ardından söz alan diğer birlik yetkilileri yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmeler yapıp, çözüm önerilerinde bulundu. 21 aylık son süreçte hayvancıların maliyetlerinin artmaya devam ettiğini belirten üreticiler, buna karşın süt fiyatının asgari ücret karşısında erimeye devam ettiğini kaydetti. Üreticiler, “süt fazlası var” açıklaması yapıldığına işaret ederek, şu an süt üretiminin rantabl olmadığını söyledi.
“LİMİT BELİRLESİNLER ONA GÖRE ÜRETİM YAPALIM”
Süt imalatçılarının sür üretimi artırılsın baskısına rağmen yetkililerin ısrarla süt fazlası var açıklaması yaptığına dikkati çeken üreticiler, “kota - limit” uygulamasıyla kendilerine ne kadar süt üretilmesi gerektiğinin söylenmesini talep ederek, “Limit belirlesinler ona göre üretim yapalım” dedi.
Büyük şirketlerin ve ortakların sektöre zarar verdiği savunan bazı üreticiler öncelikle “gerçek hayvancı"nın saptanması gerektiğini belirtti. Üreticiler ayrıca kurak bir yıldan geçilmesinden dolayı ekstra teşvik verilmesi ve yem ihtiyacının giderilmesine katkı sağlanmasını talep etti.
Üreticilerin yüzde 12 ile kredi aldığı Kalkınma Bankası'nın bugün faizi yüzde 35-36’lara çekmesini de eleştiren üreticiler, faizin yüzde 21’e alınması için girişimlerini sürdürdüklerini belirtti.
Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler konusunda bir sıkıntı olmadığını, ada çapındaki tüm bürolarla temas halinde olduklarını kaydeden üreticiler, birliğin yasa ve tüzük yenileme çalışmalarının sürdüğüne de işaret etti. “Başıboş köpek” sorununa da değinen üreticiler, büyük belediyelerden biriyle iş birliği içinde sorunun çözülebileceğine vurgu yapıldı.
Girne’de 3 el silah sesi!Girne'de "Dur" İhtarına Uymayan Sürücüye Polis Ateş Açtı29 Haziran 2026 Pazartesi 21:06GİRNE
Solyalı: Bu yıl iki seçim yapılacağı kesinleştiCTP Milletvekili Ürün Solyalı, Seçim ve Halkoylaması Yasa’nın herhangi bir yasa olmadığını vurgulayarak, ortak akıl aranmasının önemine vurgu yaptı.29 Haziran 2026 Pazartesi 20:57KIBRIS
Serdar Denktaş: "Türkiye ile hiçbir zaman kavga etmedim, etmem de"Serdar Denktaş, Annan Planı sürecindeki rolünden Türkiye ile ilişkilerine, koalisyon tercihlerinden siyasi duruşuna kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.29 Haziran 2026 Pazartesi 15:50KIBRIS
Meral Eroğlu’ndan Sevgül Uludağ’a duygusal veda3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu, yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ için kaleme aldığı duygusal mesajda, yıllara dayanan dostluklarını ve Uludağ’ın kayıp şahısların bulunması için verdiği mücadeleyi anlattı.29 Haziran 2026 Pazartesi 15:33KIBRIS
Kallas: Kıbrıs meselesinde barışçıl çözüme ulaşılması birçok sorunun önünü açacakKallas, Türkiye-AB ilişkileri, NATO Ankara Zirvesi ve Orta Doğu’daki gelişmeler konusunda Brüksel’de AA muhabirine açıklamalarda bulundu.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:56KIBRIS SORUNU
Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanacakÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hür-İş'in başvurusu doğrultusunda Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun bu yıl normal takvimden önce, yarın toplanacağını açıkladı.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:50KIBRIS
Meteoroloji Dairesi: Hava sıcaklığı 39 dereceye kadar yükselecekMeteoroloji Dairesi, 30 Haziran-6 Temmuz döneminde bölgenin sıcak ve nispeten nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacağını açıkladı.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:49KIBRIS
Güzelyurt-Kalkanlı yolunda çıkan yangında 18 zeytin ağacı zarar gördüGüzelyurt-Kalkanlı yolu üzerinde yol kenarında çıkan yangında yaklaşık 12 dönümlük alan ile 18 zeytin ağacı zarar gördü.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:16KIBRIS
Karaoğlanoğlu'nda ruhsatsız zıpkınla avlanan iki kişiye para cezasıKaraoğlanoğlu'nda denizde ruhsatsız ve şamandırasız şekilde zıpkınla balık avladıkları tespit edilen iki kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:13GİRNE
Demirhan'da meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili aranan zanlı tutuklandıOlayın polisin bilgisine gelmesinin ardından yürütülen ileri soruşturmada, hırsızlık olayının zanlısı olarak aranan R.T. (30), 28 Haziran 2026 tarihinde Metehan Kara Geçiş Kapısı'ndan KKTC'ye giriş yaptığı sırada tespit edilerek tutuklandı.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:12KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.