ABD, VENEZUELA LİDERİ MADURO'YU 'UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI SUÇLAMASIYLA' YARGILAYACAK
ABD'nin Venezuela'ya saldırılar düzenlemesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun gemiyle New York'a götürülmekte olduğunu ve burada yargılanacağını açıkladı.

03 Ocak 2026 Cumartesi 20:29
ABD 2 Ocak'ı 3'üne bağlayan gece Venezuela'da birden fazla noktaya saldırı düzenledi.
Başkent Caracas'ta arka arkaya patlamalar meydana geldi, şehir üzerinde helikopterlerin uçtuğu görüldü.
Pek çok yerde elektrik kesintisi yaşandı.
Hedef alınan yerler arasında askeri üsler ve havaalanları da var.
Bu gelişmelerin ardından bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Venezuela'ya karşı "büyük çaplı" bir saldırı başlattığını duyurdu.
Trump, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşininin de "yakalayarak ülke dışına çıkarıldığını" kaydetti.
Trump'ın Maduro'nun yakalandığına dair açıklamasında önce Venezuela Devlet Başkanı, "ABD'nin ülkesinin petrolünü ve madenlerini ele geçirme girişimi" olarak nitelendirmiş ve olağanüstü hâl (OHAL) ilan etmişti.
Venezuela hükümeti ABD'den Maduro ve eşinin hayatta olduğuna dair kanıt istedi ve halka yönetime güvenme çağrısı yaptı.
İlerleyen saatlerde ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, Maduro'nun New York'ta "uyuşturucu ve silah kaçakçılığı suçlamalarıyla" yargılanacağını duyurdu.
Bondi, "Maduro, Amerikan topraklarında ve Amerikan mahkemelerinde, Amerikan adaletinin gazabıyla yüzleşecek" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Maduro'nun yakalanmasının ardından Venezuela'ya karşı başka bir müdahale beklemediğini söylediği aktarıldı.
ABD'nin Maduro operasyonu hakkında neler biliniyor?
Trump Fox News'a yaptığı açıklamada Maduro'nun "evden çok kale gibi bir yerde yakalandığını" ve New York'a götürüldüğünü belirtti.
"Çok fazla insanı öldürdüler, çok fazla Amerikalıyı, hatta kendi ülkelerindeki insanları da" dedi.
Trump, Maduro'ya bir hafta önce "teslim ol" çağrısı yaptığını söyledi.
BBC'nin ABD'deki ortağı CBS News'a konuşan Amerikalı yetkililer, Maduro'nun ABD ordusunun Delta Gücü tarafından "yakalandığını" bildirdi.
Delta Gücü, ABD ordusunun en üst düzey terörle mücadele birimi.
CBS News'a göre, Venezuela hükümetindeki bir CIA ajanı, ABD'nin Maduro'nun yerini tespit etmesine yardımcı oldu.
ABD operasyonunda CIA ajanının rol oynadığını ilk olarak New York Times duyurmuştu.
Muhalefet lideri: 'Özgürlük saati geldi'
Venezuela İçişleri Bakanlığı vatandaşları sakin olmaya ve ülkenin lider kadrosuna güvenmeye çağırırken, ülke dışında olan muhalefet lideri María Corina Machado'dan bir açıklama geldi.
Nobel Barış Ödülü sahibi Machado, X hesabından ABD'nin müdahalesine destek verdi ve "Venezuelalılar özgürlük saati geldi" mesajını paylaştı.
Maduro'nun müzakere yoluyla ayrılmayı reddettiği için iktidardan uzaklaştırıldığını söyleyen Machado, 2024 seçimlerinde muhalefetin adayı olan Edmundo Gonzalez'in artık başkanlık görevini "üstlenmesi" gerektiğini savundu.
Fox News'a verdiği röportajda Machado'nun Venezuela liderliğine getirilip getirilmeyeceği sorusuna Trump, "Şimdi buna bakmamız gerekecek" yanıtını verdi.
BBC Mundo muhabiri Norberto Paredes sosyal medya kullanıcılarının, son gelişmelerin yıllardır siyasi, ekonomik ve sosyal krizle karşı karşıya olan ülkeyi daha fazla istikrarsızlığa sürüklemesinden korktuğunu söylüyor.
Venezuela'da muhalefet uzun yıllardır yönetimi demokrasiyi ve insan haklarını ayaklar altına almakla suçluyor.
Machado, Maduro'nun 2024'teki seçimleri "çaldığını" iddia ediyor. Machado bu seçimlere katılmaktan men edilmişti.
Venezuela: 'Hayatta olduklarına dair kanıt istiyoruz'
Trump'ın "Maduro ve eşinin yakalandığı" açıklamasının ardından, Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, devlet televizyonundan yayınlanan ses kaydıyla ikilinin nerede olduğunun bilinmediğini açıkladı.
Rodriguez, "Başkan Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores'in hayatta olduğuna dair acil kanıt talep ediyoruz" dedi.
Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello vatandaşları sakin olmaya ve ülkenin lider kadrosuna güvenmeye çağırdı.
Savunma Bakanı Vladimir Padrino'dan ülkenin yabancı birliklerin varlığına "direneceği" açıklaması geldi.
Ordu birliklerinin ülkede konuşlandırılacağı açıklandı.
Padrino saldırıların sivil bölgeleri hedef aldığını da söyleyerek, hükümetin ölü ve yaralı sayısını belirlemeye çalıştığını belirtti.
Hükümet Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.
'Venezuela'nın siyasi bağımsızlığına son vermek isteniyor'
Trump'ın Maduro'nun ülke dışına çıkarıldığına ilişkin duyurusundan önce Venezuela hükmetinden yapılan açıklamada, "Venezuela, Amerika Birleşik Devletleri'nin mevcut hükümeti tarafından Venezuela topraklarına karşı gerçekleştirilen son derece ciddi askerî saldırıyı uluslararası toplum nezdinde reddediyor, kınıyor ve şiddetle protesto ediyor" denildi.
Hükümet ayrıca ülkedeki tüm güçlere, "emperyalist saldırıyı kınama" çağrısı yaptı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da ülkede olağanüstü hâl (OHAL) ilan etti.
Nicolas Maduro saldırıları, "ABD'nin ülkesinin petrolünü ve madenlerini ele geçirme girişimi" olarak nitelendirerek kınadı.
Maduro, ABD'nin, "Venezuela'nın stratejik kaynaklarını ele geçirerek ülkesinin siyasi bağımsızlığına güç kullanarak son vermek" istediğini savundu ve seferberlik ilanı kararı aldı.
ABD içerisinde de Trump'ın bu adımının yasalara uygunluğu da tartışılmaya başlandı.
X platformu paylaşımında Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee, "Savaş ilanı veya askeri güç kullanımına yetki verilmediği durumlarda, bu eylemi anayasal olarak meşru kılabilecek bir şey varsa, bunu öğrenmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin "silahlı saldırı eyleminden" derin endişe duyduğunu açıkladı.
Açıklamada, "Venezuela'ya, dışarıdan herhangi bir yıkıcı, askeri müdahale olmadan kendi kaderini belirleme hakkı tanınmalıdır" denildi.
Komşu ülke Kolombiya da Venezuela sınırına asker konuşlandırıcağını duyurdu.
Maduro 'ABD'yle görüşmeye açığız' demişti
Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Perşembe günü ABD ile "nerede ve ne zaman isterse" görüşmeye açık olduğunu söylemişti.
Venezuela Devlet Televizyonu'na konuşan Maduro, Trump'ın, CIA tarafından gerçekleştirildiği bildirilen ve ülke içindeki ilk saldırı olarak kayda geçen, Venezuela'daki bir tesisin vurulduğuna dair açıklamasına yanıt vermekten kaçınmıştı.
Maduro'nun röportajından birkaç gün önce Trump, ABD'nin Venezuela'ya ait olduğu iddia edilen uyuşturucu botlarıyla bağlantılı bir "rıhtım bölgesine" saldırı düzenlediğini, "botları uyuşturucuyla doldurdukları yerde büyük bir patlama" meydana geldiğini söylemişti.
ABD, Venezuela üzerinde haftalardır baskıyı artırıyorsu.
Trump, Maduro'yu "Venezuela'nın hapishanelerini ve akıl hastanelerini boşaltmakla" ve mahkûmları ABD'ye göç etmeye "zorlamakla" suçlamıştı.
Trump, Maduro'yu ayrıca, petrol gelirlerini uyuşturucu bağlantılı suçları finanse etmek için kullanmakla itham etmişti.
ABD, Eylül ayında, Pasifik ve Karayipler'deki gemileri hedef alarak, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen botlara yönelik 30 saldırı düzenledi.
2 Eylül'de uluslararası sularda bir tekneye düzenlenen ilk saldırıdan bu yana bu saldırılarda 110'dan fazla kişi hayatını kaybetti.
Avrupa kavruluyor: Paris'te alkol satış ve tüketimi kısıtlandıFransız yetkililer, aşırı sıcak hava dalgası sırasında başkentteki hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla başkent Paris'te kamusal alanlarda alkol tüketimini ve satışını yasakladı.26 Haziran 2026 Cuma 17:17AVRUPA
Haftalık gıda denetimleri...Yerli ve ithal ürünlerin tümü temizTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haftalık gıda denetimlerinde yerli ve ithal ürünlerin tümünün temiz olduğunu açıkladı.26 Haziran 2026 Cuma 17:16YAŞAM
ABD Başkan Yardımcısı Vance, Trump'ın "derin devlet" tarafından hedef alındığını iddia ettiABD Başkan Yardımcısı JD Vance, eski ABD Başkanı Richard Nixon ile Başkan Donald Trump'ın "derin devlet" tarafından hedef alındığını öne sürdü. 26 Haziran 2026 Cuma 15:38AMERİKA
Kişi: ‘’Lefkoşa’da Harmancı'yı Desteklemek Önemli Olasılıklardan Biri’’Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Mehmet Kale Kişi, Lefkoşa'da mevcut belediye başkanını desteklemenin güçlü seçeneklerden biri olduğunu söyledi.26 Haziran 2026 Cuma 15:32KIBRIS
Kamacıoğlu: Sanayi, hükümet programlarında somut hedeflerle yer almalıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu, seçimlere katılacak tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak, sanayinin ülke ekonomisindeki öneminin hükümet programlarında somut politikalarla yer almasını talep etti.26 Haziran 2026 Cuma 15:31KIBRIS
Hava sıcaklığı 35-38 derece dolaylarında seyredecek...Meteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının 35 -38 derece dolaylarında seyredeceğini, hafta sonu sabah saatlerinde yer yer sis beklendiğini duyurdu.26 Haziran 2026 Cuma 15:10KIBRIS
Haldun Taner’in epik şaheseri Lefkoşa’da dakikalarca alkışlandıİstanbul Şehir Tiyatroları,“Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”oyununu YDÜ AKKM’de sahneledi26 Haziran 2026 Cuma 14:51KÜLTÜR/ SANAT
Esentepe'de Traktör Uçuruma Yuvarlandı: 1 YaralıEsentepe’de isimsiz toprak yolda seyreden bir traktör, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yaklaşık 7 metrelik derinliğe düşerek devrildi. Kazada yaralanan traktör sürücüsü hastanede müşahede altına alındı.26 Haziran 2026 Cuma 13:03GİRNE
Lefkoşa'da Seri Bisiklet ve Scooter Hırsızı YakalandıLefkoşa’da son üç ayda meydana gelen seri bisiklet ve elektrikli scooter hırsızlıklarının faili, polis ekiplerinin yürüttüğü başarılı soruşturma neticesinde yakalandı. Olayla ilgili 22 yaşındaki bir zanlı tutuklandı.26 Haziran 2026 Cuma 13:02LEFKOŞA
Gazimağusa'da Zehir ve Silah Operasyonu: 1 Kişi TutuklandıGazimağusa’da polis ekipleri tarafından bir ikametgaha düzenlenen operasyonda, önemli miktarda uyuşturucu madde, ateşli silah ve canlı mermi ele geçirildi. Olayla ilgili 40 yaşındaki bir kişi tutuklandı.26 Haziran 2026 Cuma 13:01GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.