ABD, 2019 "ULUSLARARASI DİNİ ÖZGÜRLÜKLER RAPORUNU" YAYIMLADI
ABD, 2019 "Uluslararası Dini Özgürlükler Raporunu" Yayımladı

11 Haziran 2020 Perşembe 15:00
ABD Dışişleri Bakanlığı, birçok ülkedeki dini kısıtlamalar ve azınlıkların durumunu değerlendirdiği “Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nun 2019 yılı sayısını yayımladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, bu yıl 22'incisi yayımlanan Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda, yaklaşık 200 ülkedeki “dini azınlıklara yapılan kısıtlamaları” inceledi.
Raporun sunumunu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback yaptı.
Pompeo, sunumunda, özellikle Çin, İran ve Rusya'daki azınlık guruplara yapılan dini baskılara vurgu yaptı.
Diğer yandan 2019'da dünya genelinde işlenen dini özgürlük ihlallerinin 2018'e göre düşüş gösterdiğini ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Pompeo, özellikle Gambiya'nın Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlarla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı'na dava açmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARA BASKI DEVAM EDİYOR
Raporda da, Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanlara yönelik baskı ve şiddet eylemlerine devam ettiği belirtilirken, Myanmar hükümetinin bu baskıların sona ermesi için hiçbir girişimde bulunmadığı ve Arakan halkının 2017 öncesi zorlu hayat koşulları içinde yaşamaya devam ettiği vurgulandı.
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"ABD olarak, Başkan, Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, ABD'nin Myanmar Büyükelçisi ve çeşitli kıdemli yetkililer düzeyinde Myanmar'da dini özgürlüklerin sağlanması, diğer azınlıklara yapılan ayrımcılığın bitirilmesi ve Arakanlılara uygulanan baskı politikaları ile Müslüman karşıtı söylemlerin sonlandırılması çağrısında bulunmaktayız."
Bununla birlikte Suudi Arabistan'daki dini baskılara da geniş yer ayrılan raporda, ülkede özellikle farklı dinlere ait hiçbir uygulamaya izin verilmediği, Suudi Kralı ile Veliaht Prensi sorgulayan herkesin suçlu muamelesi gördüğü ifade edildi.
Ayrıca farklı mezheplere mensup Müslüman azınlıkların da ülkede büyük baskı gördüğü belirtilirken, tutuklanan bu kişilerin adil olmayan mahkemelerde ağır cezalara çarptırıldığına dikkat çekildi.
Diğer yandan ise Suudi yönetiminin din ve fikir özgürlüğü kapsamında bazı reformlar uygulamaya çalıştığı savunulan raporda, ABD'nin bu reformları memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
MISIR'A SINIRLI ELEŞTİRİ
Bunun yanı sıra Mısır'a da değinilen raporda, Mısır yönetiminin ülke genelinde bazı kiliseleri kapattığı ve Hristiyanlara ibadet edebileceği bir yer tesis etmediği vurgulanırken, ülkedeki Şii mezhebine bağlı vatandaşların ise askeriye, güvenlik ve istihbarat birimlerine alınmadığı kaydedildi.
Öte yandan raporda, Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin tutukluluk sürecinde yaşadığı kötü şartlar nedeniyle hayatını kaybetmesine ve darbe sonrası tutuklanan veya hayatını kaybeden Müslüman Kardeşler mensuplarına yer verilmemesi dikkati çekti.
RAPORUN TÜRKİYE BÖLÜMÜ
Raporun Türkiye bölümünde ise geçen yıllara kıyasla Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında herhangi bir değerlendirmeye yer verilmemesi dikkati çekerken, ülke genelinde Hristiyan ve Yahudi dinine mensup azınlıkların çeşitli zorluklarla karşılaştığı öne sürüldü.
Protestan kiliselere bağlı Hristiyanların ülkeye girişinin yasaklanması, ikamet izni verilmemesi veya kiliselerin faaliyetlerine özgür bir şekilde devam etmekte zorluk çekmesine vurgu yapılan raporda ayrıca, Ayasofya'nın camiye çevrilmesine ilişkin söylemlere de değinildi.
ABD, RAPORA KENDİNİ DAHİL ETMİYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nda ABD sınırları içerisinde yer alan dini özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik olaylara yer verilmiyor.
ABD'de özellikle Başkan Donald Trump, yönetime geldikten sonra İslamofobik söylemlerin artışı ve Müslümanlara yönelik kısıtlamalar dikkat çekiyor.
Trump, seçim kampanyasında Müslümanların ülkeye girişini engellemeyi vadetmiş ve göreve geldikten sonra da bu konuda sert adımlar atarak nüfusunun çoğunluğu Müslüman bazı ülkelerin vatandaşlarına vize sınırlaması getirmişti.
DAÜ-SEN: Bir Bakan Kaç Kere Yanılabilir ve Yanıltabilir"Sayın Nazım Çavuşoğlu 7 ay önce tüm DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) üyelerini görevden almak için büyük bir çaba göstermiş ve mali sorunları bu değişiklikle çözeceğini iddia etmişti."23 Eylül 2026 Çarşamba 15:21KIBRIS
Arıklı'dan Üstel'e HavaYolu salvosu! Sebep; “KTHY yi UBP batırdı, YDP yeniden kurdu” denilmesinYDP genel Başkanı Erhan Arıklı Ünal Üsteli topa tuttu...23 Eylül 2026 Çarşamba 15:09KIBRIS
Erhürman, temaslarda bulunmak üzere bugün New York’a gidiyorCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Kurulu Açılış Haftası kapsamında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşecek23 Eylül 2026 Çarşamba 08:58KIBRIS
Bugün ve perşembe yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve perşembe günü yer yer kısa süreli hafif sağanak ve fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:57HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı? 23 Eylül 2026 Çarşamba23 Eylül 2026 Çarşamba 08:52KIBRIS
Vicdani retçi Hasan Rahvancıoğlu cezaevi yolunda!Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “Kanatlı – Türkiye (2024)” kararında, Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkının tanınmamasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kararlarında da vicdani ret hakkı açıkça tanındı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:42KIBRIS
Futbolun Sağlığı Yeni Sezonda da Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Güvencesinde!Sponsorluk kapsamında geçen sezon 2 bin 260 hasta başvurusu karşılandı; 1.700’ün üzerinde görüntüleme işlemi ve 52 ameliyat gerçekleştirildi.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:32YAŞAM
CMIRS Anketine göre CTP açık ara önde... Tek Başına iktidara doğru...İşte sonuçlar...6 Aralık seçimlerine doğru anketler açıklanamaya başlandı... CMIRS Anketinde de CTP açık ara önde çıktı... Vatandaş tek başına iktidar istiyor.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:20KIBRIS
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol 41. Dönem Raporunu Meclis Başkanı Ziya Öztürkler'e sundu.Varol, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 16. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hazırlanan 1 Ocak 2026 – 30 Haziran 2026 (birinci altı aylık) 41. Dönem Raporunu KKTC Meclis Başkanı Ziya Öztürkler’e sundu.22 Eylül 2026 Salı 22:46KIBRIS
TDP'den Üstel'e: "Uzay üssü kuracağız" göndermesi!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci katıldığı TV programında TDP'nin uzay üssü kuracağını, KTHY açıklaması ile hükümetin insanları aptal yerine koyduğunu belirtti. Bunun olacak iş olmadığını belirtti.22 Eylül 2026 Salı 22:17KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.