AB, KİEV İÇİN ALARMDA

20 Şubat 2014 Perşembe 10:49
Fransa, Almanya ve Polonya dışişleri bakanları, bu sabah Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile Kiev'de görüşecek. AB bakanları ise Brüksel'de bir araya gelerek, Birliğin Ukrayna'ya yaptırım uygulayıp uygulamayacağına karar verecek.
Kiev'de salı günü parlamento yakınlarında başlayan, daha sonra Bağımsızlık Meydanı'na sıçrayan ve tüm gece süren çatışmalarda en az 28 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.
Çatışmaların ardından muhalefete diyalog çağrısını yineleyen Devlet Başkanı Yanukoviç, dün akşam muhalefet liderleri ile bir araya geldi ve toplantıdan ateşkes kararı çıktı.
Yanukoviç, toplantının ardından yaptığı açıklamada, daha fazla kan dökülmemesi ve ülkede istikrarın sağlanması için görüşmelerin derhal başlayacağını belirtti.
Toplantıya muhalefetten Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Klişenko ve Oleg Tyaknibok katıldı. Yatsenyuk, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmaya vardıklarını doğruladı ve en önemli şeyin insan yaşamını korumak olduğunu belirtti.
Hükümet ile muhalefet arasındaki görüşmelerin bugün devam etmesi bekleniyor.
Ateşkes kararına karşı başkent Kiev'de göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar perşembe sabahı da devam ediyor. Göstericilerin yanan kamplarından dumanlar yükseliyor. Güvenlik güçleri, molotofkokteyli ve taş atan göstericilere tazyikli su ile karşılık veriyor.
Halk, bugün kasım ayından bu yana devam eden gösteriler sırasında ölenler için yas tutacak.
Orduda değişiklik
Yanukoviç, Genelkurmay Başkanı General Volodimir Zamana'yı görevden aldı, yerine Donanma Komutanı Amiral Yuriv İlyin'i atadı. Devlet Başkanı, ordunun tepesindeki görev değişikliğinin nedenini açıklamadı. Ancak basın, ordunun diğer kentlere de sıçrayan çatışmalara son vermek için operasyon düzenleyebileceğini ileri sürdü.
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, terörle mücadele kanunu kapsamında ordunun operasyon yapmaya yetkisi olduğu vurgulandı ve direniş gösteren eylemcilerin gerekli durumlarda askerler tarafından gözaltına alınabileceği uyarısında bulundu.
Çatışmalar, dünya liderlerinin de tepkisini çekti
Meksika'nın Toluca kentindeki Kuzey Amerika Zirvesi'nde Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve Kanada Başbakanı Stephen Harper ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, taraflar arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve şiddetin önlemesinde asıl sorumluluğun Devlet Başkanı Yanukoviç ile hükümete ait olduğunu vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna kabinesinin 20 üyesine vize yasağı uyguladığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şiddet olaylarını "darbe girişimi" olarak niteledi.
AB, devrede
Gerilimin tırmanmasının ardından Kiev'e giden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sabah Devlet Başkanı Yanukoviç ve hükümet etkililerinin yanı sıra muhalefet liderleri ile bir araya gelecek.
Kiev'e gitmeden önce tarafları diyalog sürecine dönmeleri çağrısında ulunan ve şiddet olaylarını "kabul edilemez" olarak niteleyen Fabius, sorumluların cezasız kalmaması gerektiğine dikkati çekti.
Steinmeier, Fabius ve Sikorski, görüşmelerin ardından AB bakanlarının riz toplantısına katılmak için Brüksel'e gidecek. krayna'daki yönetim karşıtı gösteriler, 21 Kasım'da Yanukoviç'in Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmesinin ardından başlamıştı.
Üç aydır devam eden gösteriler sırasında yaşanan en kanlı çatışmalar ise salı günü Ukrayna Parlamentosu'nda iktidar partisi milletvekillerinin devlet başkanının yetkilerinin sınırlandırılması için oylama yaptırmaya çalışan muhalif grupları engellemeye çalışması ile başlamıştı. Muhalif milletvekilleri, parlamentoda kürsüyü işgal etmiş binlerce protestocu da parlamento binasını kuşatmıştı.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.