AB, KİEV İÇİN ALARMDA

20 Şubat 2014 Perşembe 10:49
Fransa, Almanya ve Polonya dışişleri bakanları, bu sabah Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile Kiev'de görüşecek. AB bakanları ise Brüksel'de bir araya gelerek, Birliğin Ukrayna'ya yaptırım uygulayıp uygulamayacağına karar verecek.
Kiev'de salı günü parlamento yakınlarında başlayan, daha sonra Bağımsızlık Meydanı'na sıçrayan ve tüm gece süren çatışmalarda en az 28 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.
Çatışmaların ardından muhalefete diyalog çağrısını yineleyen Devlet Başkanı Yanukoviç, dün akşam muhalefet liderleri ile bir araya geldi ve toplantıdan ateşkes kararı çıktı.
Yanukoviç, toplantının ardından yaptığı açıklamada, daha fazla kan dökülmemesi ve ülkede istikrarın sağlanması için görüşmelerin derhal başlayacağını belirtti.
Toplantıya muhalefetten Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Klişenko ve Oleg Tyaknibok katıldı. Yatsenyuk, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmaya vardıklarını doğruladı ve en önemli şeyin insan yaşamını korumak olduğunu belirtti.
Hükümet ile muhalefet arasındaki görüşmelerin bugün devam etmesi bekleniyor.
Ateşkes kararına karşı başkent Kiev'de göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar perşembe sabahı da devam ediyor. Göstericilerin yanan kamplarından dumanlar yükseliyor. Güvenlik güçleri, molotofkokteyli ve taş atan göstericilere tazyikli su ile karşılık veriyor.
Halk, bugün kasım ayından bu yana devam eden gösteriler sırasında ölenler için yas tutacak.
Orduda değişiklik
Yanukoviç, Genelkurmay Başkanı General Volodimir Zamana'yı görevden aldı, yerine Donanma Komutanı Amiral Yuriv İlyin'i atadı. Devlet Başkanı, ordunun tepesindeki görev değişikliğinin nedenini açıklamadı. Ancak basın, ordunun diğer kentlere de sıçrayan çatışmalara son vermek için operasyon düzenleyebileceğini ileri sürdü.
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, terörle mücadele kanunu kapsamında ordunun operasyon yapmaya yetkisi olduğu vurgulandı ve direniş gösteren eylemcilerin gerekli durumlarda askerler tarafından gözaltına alınabileceği uyarısında bulundu.
Çatışmalar, dünya liderlerinin de tepkisini çekti
Meksika'nın Toluca kentindeki Kuzey Amerika Zirvesi'nde Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve Kanada Başbakanı Stephen Harper ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, taraflar arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve şiddetin önlemesinde asıl sorumluluğun Devlet Başkanı Yanukoviç ile hükümete ait olduğunu vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna kabinesinin 20 üyesine vize yasağı uyguladığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şiddet olaylarını "darbe girişimi" olarak niteledi.
AB, devrede
Gerilimin tırmanmasının ardından Kiev'e giden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sabah Devlet Başkanı Yanukoviç ve hükümet etkililerinin yanı sıra muhalefet liderleri ile bir araya gelecek.
Kiev'e gitmeden önce tarafları diyalog sürecine dönmeleri çağrısında ulunan ve şiddet olaylarını "kabul edilemez" olarak niteleyen Fabius, sorumluların cezasız kalmaması gerektiğine dikkati çekti.
Steinmeier, Fabius ve Sikorski, görüşmelerin ardından AB bakanlarının riz toplantısına katılmak için Brüksel'e gidecek. krayna'daki yönetim karşıtı gösteriler, 21 Kasım'da Yanukoviç'in Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmesinin ardından başlamıştı.
Üç aydır devam eden gösteriler sırasında yaşanan en kanlı çatışmalar ise salı günü Ukrayna Parlamentosu'nda iktidar partisi milletvekillerinin devlet başkanının yetkilerinin sınırlandırılması için oylama yaptırmaya çalışan muhalif grupları engellemeye çalışması ile başlamıştı. Muhalif milletvekilleri, parlamentoda kürsüyü işgal etmiş binlerce protestocu da parlamento binasını kuşatmıştı.
Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?Almanya'ya iltica eden bir ailenin kızı olan Elif Eralp, Berlin'de bir ilki başardı. Sol Parti'yi başkentte zafere taşıyan Türkiye kökenli Elif Eralp kimdir ve Berlinlilere neler vadediyor?20 Eylül 2026 Pazar 21:14AVRUPA
Sermet Nereli’ye Ötüken’de büyük ilgi“Şeffaf, ulaşılabilir ve çözüm odaklı bir belediyecilik anlayışıyla çalışacağız”20 Eylül 2026 Pazar 21:07KIBRIS
Birikim Özgür yazdı... Peki, çözümsüzlüğün hesabını kim verecek?Maliye eski Bakanı ve eski CTP Milletvekili Birikim Özgür yazdı...20 Eylül 2026 Pazar 12:57KIBRIS
Seçime doğru.. Görevden alma ve atamalar...İçişleri Bakanlığı’nda görev değişimi20 Eylül 2026 Pazar 10:31KIBRIS
DAÜ'de MAİL BLOKLAMA iddiası! Neler oluyor?DAÜ’de kriz derinleşiyor: Bora’nın “süreci anlatan” mesajına engel iddiası19 Eylül 2026 Cumartesi 18:09DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Gönyeli’de 12 bin 150 sterlinlik müstahdem hırsızlığıGönyeli’de, çalıştığı işletme adına yedi ayrı ikametgahtan tahsil ettiği toplam 12 bin 150 sterlin kira bedelini ev sahiplerine teslim etmeyerek tasarrufuna geçirdiği tespit edilen 44 yaşındaki M.İ. tutuklandı.19 Eylül 2026 Cumartesi 17:48LEFKOŞA
Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Pediatri Diyetisyeni Doç. Dr. Taygun Dayı, çocukların okulda ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini desteklemek için beslenme çantalarında neler olması gerektiğini anlattı.19 Eylül 2026 Cumartesi 17:29YAŞAM
Atatürk Stadyumu ve Çok Amaçlı Spor Kompleksi Projesi tanıtıldıYılmaz: “Su projesi bir mühürdü, bu proje de yeni bir mühürdür. Mühürleri daha da çoğaltacağız”19 Eylül 2026 Cumartesi 17:09FUTBOL
İskele’de iki ayrı uyuşturucu operasyonunda 5 kişi tutuklandıUyuşturucu soruşturmasında insan kaçakçılığı bağlantısı19 Eylül 2026 Cumartesi 17:08KIBRIS
Trafik denetimlerinde 248 sürücü rapor edildi, 24 araç trafikten men edildiÜlke genelinde dün gerçekleştirilen trafik denetimlerinde 2 bin 122 araç sürücüsü kontrol edildi, 248 sürücü çeşitli trafik suçlarından rapor edildi, 24 araç ise trafikten men edildi.19 Eylül 2026 Cumartesi 17:07KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.