2015'DE BARIŞ MÜMKÜN!

22 Nisan 2015 Çarşamba 16:37
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde Kıbrıs sorununa değinerek, çözüm için umutlu konuştu.
“MÜZAKERELERİ DESTEKLİYORUZ”... Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. İki bakan, görüşmelerinden önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda basına açıklama yaptı. Kıbrıs konusunun da görüşmedeki gündem maddelerinden olduğunu dile getiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Türkiye’nin, adayı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleştirmeyi amaçlayan BM öncülüğündeki müzakereleri desteklediğini söyledi.
ÇÖZÜM, BÖLGE İÇİN OLUMLU OLACAK... Kıbrıs sorununu “fazlasıyla uzayan bir sorun” diye nitelendiren Kerry, “Tarafların 2015 yılında gerçek ve kalıcı ilerleme sağlayabileceklerine inanıyoruz. Bulunacak çözüm, bölge için çok olumlu olacaktır ve tüm Kıbrıslılara daha iyi yaşam fırsatları açısından da müthiş etki sağlayacaktır” dedi. Çavuşoğlu ise “Kıbrıs’ta çözüm için ihtiyaç duyulan şey, gerçek manada siyasi irade. Eğer Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, benzer bir güçlü siyasi irade gösterirse, çözüme varmamak için hiçbir neden yok” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kıbrıs’ta tarafların 2015 yılında gerçek ve kalıcı ilerleme sağlayabileceklerine inandığını söyledi. Kerry, bulunacak çözümün, bölge için çok olumlu olacağını ve tüm Kıbrıslılara daha iyi yaşam fırsatları açısından da müthiş etki sağlayacağını vurguladı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. İki bakan, görüşmelerinden önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda basına açıklama yaptı.
Çavuşoğlu, Kerry ile görüşmelerinde, ticaret, ekonomik işbirliği ve siyasi işbirliğinin daha da geliştirilmesi gibi ikili hususların yanı sıra, Yemen'deki durum, Suriye, Irak, Ukrayna krizi, Kıbrıs ve “kanlı terör örgütü” DAEŞ'in oluşturduğu tehdit gibi konuları masaya yatıracaklarını, tüm bu konularda aralarındaki operasyonel işbirliğini daha da ileriye taşıyacak somut adımlara odaklanacaklarını bildirdi.
Kıbrıs'ta bu yıl kalıcı bir çözüme ulaşmayı umduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu noktada Türkiye ve KKTC'de siyasi irade var ve müzakere masasında bekliyoruz” diye konuştu. ABD'nin de aktif rolü ve dahiliyetinin önemine işaret eden Çavuşoğlu, ABD'ye bu konudaki çabaları için teşekkür etti.
“Fazlasıyla uzayan bir sorun”
Kıbrıs konusunun da görüşmedeki gündem maddelerinden olduğunu dile getiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, ABD ve Türkiye'nin, adayı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleştirmeyi amaçlayan BM öncülüğündeki müzakereleri desteklediğini söyledi.
“Bu, fazlasıyla uzayan bir sorun” diyen Kerry, “Tarafların 2015 yılında gerçek ve kalıcı ilerleme sağlayabileceklerine inanıyoruz. Bu, bölge için çok olumlu olacaktır ve tüm Kıbrıslılara daha iyi yaşam fırsatları açısından da müthiş etki sağlayacaktır” dedi.
Kerry, kasım ayında dünya genelindeki liderlerin Türkiye'nin dönem başkanlığında G20 Zirvesi'nde Antalya'da bir araya geleceğini hatırlatarak, Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin son 10 yılda iki katına çıktığını, ticari bağların geliştirilmesi adına daha fazlasının yapılacağından da emin olduğunu kaydetti.
Kerry, “ABD ve Türkiye'nin, ifade özgürlüğü ile bağımsız yargı ve medya gibi iki ülkenin anayasasında da yüceltilen temel haklar ve sorumluluklar dahil olmak üzere demokrasilerini güçlendirmek için çalıştığında en iyi durumda olacağını” ifade etti.
“Çözüm için siyasi irade şart”
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, “Çözüm için ihtiyaç duyulan şey, gerçek manada siyasi irade. Eğer Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, benzer bir güçlü siyasi irade gösterirse, çözüme varmamak için hiçbir neden yok” dedi.
ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında, düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'de “Çalkantılı Bir Ortadoğu'da Türkiye'nin Rolü” konulu konferansta konuşan Çavuşoğlu, Ortadoğu'da istikrar ve barışın köşe taşı olarak Mısır'ın bölgede diğer risk ortaya çıkaran ülkelerden biri olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, 50 yılı aşkın süredir var olan Kıbrıs sorununa siyasi çözüm bulmak için fırsat penceresine sahip olduklarını belirterek, 2015'in bu noktada önemli bir yıl olduğuna inandıklarını söyledi.
Çözüme olan bağlılıklarının her zamanki gibi güçlü olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, müzakerelerin yakın zamanda yeniden başlamasını beklediklerini ifade etti.
“Tango için iki kişi gerekir”
Çavuşoğlu, Türk tarafının, yılsonundan önce kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için ekstra çaba ortaya koymaya hazır olduğunu ancak neticede “tango için iki kişinin gerektiğini” dile getirdi.
“Çözüm için ihtiyaç duyulan şey, gerçek manada siyasi irade. Eğer Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, benzer bir güçlü siyasi irade gösterirse çözüme varmamak için hiçbir neden yok” diyen Çavuşoğlu, önlerindeki kritik dönemde ABD'nin aktif mevcudiyetinin de önemli olacağını kaydetti.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.