100 YIL ÖNCE MARS'TAN GELEN GİZEMLİ SİNYAL
Gökbilimci David Todd ve ekibinin keşfi bugün Dünya dışı yaşam arayışına öncülük ediyor.

26 Ağustos 2024 Pazartesi 12:51
Amerikalı astronom David Todd ve ekibinin 100 yıl önce Mars'tan aldığı gizemli sinyal, bugün bilim insanlarının Dünya dışı yaşam arayışıyla yaptığı deneylere öncülük ediyor.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta Cuma günü yayınlanan bir makaleye göre, Todd ve ekip arkadaşları Ağustos 1924'te Mars'tan bir sinyal yakalamayı başardı.
Makalede o dönemde Mars'ta yaşam olabileceği, hatta Dünya dışı yaşam için en olası yerin Kızıl Gezegen olduğu görüşünün hakim olduğu hatırlatıldı.
Buna göre Todd ve ekibi, söz konusu sinyali o tarihte tam da Mars'ın karşıt konumda olduğu sırada yakaladı.
Mars'ın karşıt konumda olması, gezegenin Dünya ve Güneş'in tam zıt tarafına geçmesi anlamına geliyor. Bu durumda Mars, Dünya'ya en yakın konumunu alıyor ve Güneş'in aydınlattığı tarafı teleskoplarla Dünya'dan tam anlamıyla görülebiliyor. Kızıl Gezegen bu konumda Dünya'da 54 milyon kilometre yaklaşmış oluyor.
Tüm radyo istasyonları sessize alındı
Washington Post makalesine göre Amerikalı gökbilimci, Mars'ın karşıt konuma yerleştiği esnada oradan sinyal alabilmek için Dünya'daki tüm radyo sinyallerinin kapatılmasını istedi.
Uzun çabalar sonucunda ABD donanmasını ülke çapında aralıklı radyo sessizliği uygulamaya ikna eden bilim insanı, bir zeplin üzerindeki antenle 21-24 Ağustos arasındaki üç gün boyunca belirli aralıklarla Mars'ı dinledi.
Bilim insanı, ilk televizyonların geliştirilmesinde önemli rol oynayan mucit Charles Francis Jenkins'i de araştırmasına dahil etti. Jenkins yakalanan sinyallerden gelen verileri kağıda basacak bir cihaz tasarladı.
'Açıklayamadığımız bir tuhaflık'
Sonunda Todd ve Jenkins'in çabaları başarıyla sonuçlandı ve Kızıl Gezegen'den son derece ilginç bir sinyal yakalandı.
Kağıda basılan sinyal, "kabataslak çizilmiş bir yüze" benziyordu. Bu durum, insanların hayali Mars'lılarla ilgili fikirlerini güçlendirdi ve bilimkurguda sık rastlanan "küçük yeşil Marslılar"ı yarattı.
Ancak bilim insanları sinyalin kaynağının ne olduğunu tespit edemedi. O dönemde medyaya konuşan Jenkins, bu sinyali "açıklayamadığımız bir tuhaflık" diye niteledi.
Sonunda keşfin kamuoyundaki büyük yankısından endişelenen Jenkins, sinyalin "Marslılarla ilgisi olmadığını" dile getirdi.
Keşiflerle dolu bir yaşam
O dönemde heyecanla Marslı bulmayı bekleyenler için sonuç hayal kırıklığıydı. Ancak Todd ve ekibinin çalışmaları bir asır sonra halen Dünya dışı yaşam arayışına ilham veriyor.
Smith College ve Amherst College gibi saygın kurumlar da dahil olmak üzere birçok yerde gözlemevi tasarlayıp inşa eden gökbilimci, yaşamı boyunca çok sayıda keşfe imza attı.
1907'de Peru'da Standart Saati kuran bilim insanı, 1882'de Lick Gözlemevi'nde baş astronomken Venüs'ün bilinen ilk görsellerini oluşturdu.
Ayrıca birçok önemli astronomik keşif gezisinin organizatörü ve lideri olan Todd, 1939'da 84 yaşında hayatını kaybetti.
Rum Basını: “Türkiye Kıbrıs’ı New York’taki organizasyonundan dışladı”Kıbrıs Cumhuriyeti’nin COP31 hazırlıklarıyla ilgili bilgilendirme toplantısına davet edilmemesini ele aldı.29 Mayıs 2026 Cuma 16:04KIBRIS
Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu, Youth Council UK’e tam üye olduBirleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu, Birleşik Krallık’ın resmî ulusal gençlik konseyi olan Youth Council UK’e tam üye olarak kabul edildi.29 Mayıs 2026 Cuma 15:56İNGİLTERE
Güney Kıbrıs’ta ev kiraları yükseldiGüney Kıbrıs’ta ev kiralarının yüksekliği Rum basınında geniş yer buldu.29 Mayıs 2026 Cuma 15:55KIBRIS
Sahte ehliyet ağı soruşturmasında 8 tutuklu mahkemeye çıkarıldıGirne’de sahte sürüş ehliyeti düzenlenerek KKTC ehliyetine çevrildiği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 8 zanlı mahkemeye çıkarıldı.29 Mayıs 2026 Cuma 15:53GİRNE
Sınırüstü’nde izinsiz yakılan ateş 5 dönümlük araziyi kül ettiSınırüstü köyünde izinsiz yakılan ateşin kontrolden çıkması sonucu yaklaşık 5 dönümlük arazi zarar gördü.29 Mayıs 2026 Cuma 15:49İSKELE
Yarın ve pazar günü yer yer yağmur bekleniyorMeteoroloji yarın iç ve doğu kesimler, pazar günü ise iç kesimlerde kısa sürekli sağanak beklendiğini duyurdu.29 Mayıs 2026 Cuma 15:37KIBRIS
LAÜ’de Hemşirelik Yüksekokulu yemin töreni gerçekleştirildiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hemşirelik Yüksekokulu tarafından, 2025-2026 Akademik Yılı mezunları için Hemşirelik Yemin Töreni düzenlendi.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:44LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
Guinness rekoru kırdı: Dünyanın en büyük duvar resmiMeksikalı sanatçılarca hazırlanan, futbol temalı duvar resmi 203,46 metrekare. Meksika basınına göre resmi, Carlos Alberto Badillo Cruz liderliğindeki bir grup sanatçı 90 gün içinde yaptı.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:39YAŞAM
CTP'den Gönyeli'ye çok güçlü başkan adayıYerel seçim sürecine girilirken, siyasi partiler belediye başkan adaylarını netleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Gönyeli-Alayköy Belediyesi için kulisleri hareketlendiren yeni bir isim gündeme geldi.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:15LEFKOŞA
Kötüyü düşünmeyi bırakmak için üç soruStresli dönemlerde sürekli kötüyü düşünme alışkanlığının önüne geçmek için bazı yöntemler var.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:12YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.