29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

‘ZORLA ÇALIŞTIRILIYORLAR'

‘Zorla çalıştırılıyorlar'

11 Ekim 2013 Cuma 18:20

273061[1]Foxconn'un Çin'de öğrencileri çalıştırdığı iddiaları Çin'i karıştırdı.

Çin basını yeni bir skandalı konuşuyor. İddialara göre Apple’ın montajcısı olarak bilinen Tayvanlı parça üreticisi Foxconn Sony PlasyStation 4 konsollarının üretiminde öğrencileri çalıştırıyor, firma işçi haklarını çiğniyor.

Hong Kong’ın Oriental Daily gazetesine göre, Xi’an Teknoloji Enstitüsü’nün bilişim teknolojileri mühendisliği programında yer alan öğrenciler, Foxconn’un üretim hatlarında çalıştırılıyor.

Oyunseveler, Kasım ayında Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde satışa sunulacak PlayStation 4 konsollarını bekliyor. Çin basını ise konsolun montajını yapan Foxconn’un talepleri karşılamak için öğreci çalıştırdığını belirtti.

Venture Beat sitesinin haberine göre, öğrencilerin Foxconn’un Yantai fabrikasında çalışmaları, 4-6 kredilik derse karşılık geliyor. Öğrenciler üretimde yer almayı reddetmeleri halinde mezun olamamakla tehdit ediliyor.

Öğrencilerin bağlı olduğu enstitü staj eğitimi sunsa da, Çin basını fabrikada yapılan üretimin eğitimle bağlantılı olmadığını öne sürdü. Finans öğrencilerine bile montaj yaptırıldığını belirten Oriental Daily, Foxconn’un asıl iş alanı olan dağıtım ve nakliyatla bağlantılı bir eğitim yapılmadığını belirtti.

SKANDALLARIN SONU GELMİYOR

Foxconn, Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada, ‘iddialar hakkında iç soruşturma başlatılacağını ve gereken önlemlerin en kısa zamanda alınacağını’ belirtti.

Çalışanları çok zor şartlar altında çalıştırdığı ve işçi haklarını çiğnediği için uluslararası baskı altında kalan Foxconn, birçok yeniliğe gitse de adını skandallardan uzak tutamıyor. Şirketin, geçtiğimiz yıl benzer bir programda 16 dolar karşılığında öğrenci çalıştırdığı ortaya çıkmıştı. Foxconn, bu yıl içinde çocuk işçi çalıştırıldığını da itiraf etmiş ve özür dilemişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA