28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, MÜHENDİS VE HAYVAN ÜRETİCİLERİNE SEMİNER VERDİ

KTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mühendis ve Hayvan Üreticilerine Silajlık Mısır yetiştiriciliği ve kaliteli silaj yapımı konulu seminer düzenledi.

Ziraat Mühendisleri Odası, Mühendis ve Hayvan Üreticilerine seminer verdi

19 Haziran 2016 Pazar 22:42

Seminer Cuma, saat 10:00’da KTMMOB Salonu’nda gerçekleşti.

Seminerde kaliteli slaj yapımının nasıl olduğunu, ülkemizde son günlerde büyük sıkıntıya yol açan sütlerdeki yağ oranlarının düşük çıkma nedenlerini ve bunların nasıl giderileceği konusunda bilgiler verildi.

Seminerde ilk olarak hayvancılığın ve hayvan beslemede mısır silajının  önemine vurgu yapan  Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Zir. Yük. Müh. Mehmet Ercilasun, silajlık mısırın ülkemizdeki durumu hakkında üreticilere bilgiler aktardı.

Kaiteli mısır yetiştirmenin ve silajlık mısır yetiştiricilerinin ülkemiz koşullarında karşılaştığı sıkıntıları, çözüm yollarını ve Silajlık mısır yetiştirecek olan üreticilerin çeşit seçerken dikkat etmeleri gereken hususları anlatan ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Zir.Yük.Müh. Hüseyin Varoğlu yaaptığı konuşmada ülkemizdeki slajlık mısır yetiştiriciliğinde yaşanan sorunları ele aldı.

Varoğlu, ülkemizde silajlık mısır yetiştiriciliğinde yaşanan en büyük sıkıntıların başında doğru çeşit seçememenin geldiğini ve üreticilerin aklında olan hep çok koçanlı mısır çeşitlerinin iyi olduğu algısına vurgu yaparak, bunun yanlış olduğunu, silajlık mısırın yetiştirilme amacının kaliteli KABA YEM elde etmek olduğuna dikkati çekti. İyi bir silaj ve yüksek yeşil yem kazanmak için 1 ve ya 2 koçanlı fakat bol yapraklı ve tatmin edici düzeyde kalın saplı mısır çeşitlerinin tercih edilmesinin önemine değinen Varoğlu, üreticilere bu konuda detaylı bilgiler aktardı.

Daha sonra silajlık mısır yetiştiriciliği yapan üreticilerin ülkemiz koşullarında sıcaklık ve kuraklık stresinin oldukça sık olduğuna değinen ve bunlardan meydana gelecek kayıpları en alt seviyeye indirmenin yolları anlatıldı.

Silaj yapımı tekniklerini ve sütteki yağ oranı kayıplarının neden meydana geldiğini, bunları aşmanın yollarını anlatan Hayvancılık Dairesi Ziraat mühendislerinden Ersin Gözenler ise kaliteli silaj yapımı teknikleri ve silaj yaparken üreticilerin bilmeden yaptığı hatalar hakkında bilgiler verdi.

Gözenler, Alfatoksin artıklarına neden olan hatalara vurgu yaprak bunun önlenmesi için yapılması gerekenleri vurguladı.  1 veya 2 koçanlı çeşitleri tercih etmenin ve mısır hasat zamanının doğru zamanda yapılarak bunlarla birlikte de hastalık ve zararlılarla mücadelenin eksiksiz yapılması gerektiğine vurgu yapan Gözenler, süt’te meydana gelen yağ oranı azalmalarına değindi.

Seminer soru ve cevaplarla sona erdi.

ZMO

MEHMET ERCİLASUN

BAŞKAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA