25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa19°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

ZİKA VİRÜSÜ ALMANYA’YA ULAŞTI!

Bebeklerde baş gelişiminin durmasına yol açan Zika virüsünün Danimarka ve Birleşik Krallık’ın ardından Almanya’da da 5 hastada tespit edildiği açıklandı.

Zika virüsü Almanya’ya ulaştı!

30 Ocak 2016 Cumartesi 11:14

Almanya Sağlık Bakanlığı, Orta ve Güney Amerika’da yayılan Zika virüsünün, ülkedeki 5 kişide tespit edildiğini duyurdu. Almanya’nın bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve önlenmesinden sorumlu kurumu Robert Koch Enstitüsü, perşembe günü yaptığı açıklamada, Aralık ayında 2 kişide Zika virüsü tespit edildiğini duyurmuş ve virüsün yayılmasının ‘çok çok küçük bir ihtimal’ olduğu belirtmişti.

Özellikle hamile kadınlar için tehdit oluşturan Zika virüsü Avrupa’da daha önce Danimarka ve Birleşik Krallık’ta görüldü. Danimarka Devlet Televizyonu DR, Güney Amerika’yı ziyaret etmiş bir Danimarka vatandaşının virüs taşıdığının doğrulandığını belirtirken, İngiltere Kamu Sağlığı Merkezi, Birleşik Krallık’ta üç kişinin Zika taşıdığının tespit edildiğini duyurmuştu. Virüsün şimdiden 21 ülkede görüldüğü biliniyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets, Güney Amerika’nın ardından ABD’ye ve Avrupa’ya geçen Zika virüsünden Rus vatandaşlarının korunabilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığını söyledi. Golodets “Havaalanı girişlerinde ülkemize bulaşmalarını önlemek her türlü hastalığın için tüm semptomları kontrol ediyoruz. Ebola virüsüne yönelik aldığımız tedbirler çerçevesinde yürütülen çalışmalar, vatandaşlarımızın genel anlamda salgından uzak tutulmasını garanti ediyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Margaret Chan de Cenevre’de yaptığı açıklamada, Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Komitesi’nin de Zika virüsünün yayılmasını değerlendirmek için 1 Şubat’ta acil bir toplantı yapacağını duyurmuştu. Zika virüsünün bütün dünyaya yayılmasından endişe ettiklerini belirten Chan, olağanüstü toplantıda salgının ‘küresel kamu sağlığını tehdit eden olağanüstü hal’ statüsüne erişip erişmediğine karar verileceğini ifade etmişti.

WHO’nun Amerika kolu PAHO yöneticilerinden Marcos Espinal de Zika virüsünün, Brezilya’daki 1,5 milyon kişi de dahil olmak üzere Amerika kıtasında 3-4 milyon insanı etkileyeceğini söylemişti.

1454134445-f2a741

Zika virüsünün yayılması, bu yıl Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Brezilya’da paniğe neden oldu. Yaklaşık 500 bin kişinin Olimpiyatlar için Rio de Janeiro’ya gelmesi bekleniyor. Bunlardan 200 bininin ABD vatandaşı olacağının tahmin edildiğini belirten uzmanlar, hastalığın oyunların ardından ABD geneline yayılması ihtimalinin güçlendiği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar tüm anne adaylarını Rio Olimpiyatları’ndan uzak durmaları konusunda da uyardı.

Uzmanlar, hastalığın Brezilya’ya da 2014’te düzenlenen Dünay Kupası sırasında ulaştığını tahmin ediyor. Kayıtlı vakaları inceleyen doktorlar, virüsün Brezilya’ya Pasifik’teki Polinezya Adaları’ndan geldiğini gösteren delillere ulaştı. Hastalık o tarihten bu yana Brezilya’da 1.5 milyon insana bulaştı.

ABD’de, 11 eyalette 31 kişide sivrisineklerden geçen ve anneye bulaşması halinde bebekte beyin hasarına neden olan Zika virüsü görüldüğü bildirildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Müdür Yardımcısı Anne Schuchat, 11 eyalette 31 kişide Zika virüsüne rastlandığını açıkladı. Schuchat, virüs görülen Amerikalıların hepsinin Karayipler ve Latin Amerika’ya seyahat ettiğini belirterek virüsün bu bölgelerde bulaştığının tahmin edildiğini kaydetti. Anne Schuchat, ABD’ye bağlı özerk bölge statüsündeki Porto Riko’da 19 ve Karayipler’deki Virjin Adaları’nda da bir kişide Zika virüsü tespit edildiğini duyurdu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA