20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa19°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

YÜZDE 53.1 BAŞKANLIK SİSTEMİNE ‘HAYIR’ DİYOR: MUHALEFETTE EN ÇOK İSTEYENSE MHP

Metropoll Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Şirketi Başkanı Prof. Özer Sencar, yaptıkları son anketin sonuçlarına göre halkın çoğunluğunun başkanlık sistemini istemediğini belirtti.

Yüzde 53.1 başkanlık sistemine ‘hayır’ diyor: Muhalefette en çok isteyense MHP

02 Haziran 2016 Perşembe 10:23

Sencar, ‘Evet oyu veririm’ diyenlerin oranı yüzde 41.9 görünüyor.‘Hayır’ diyenlerse yüzde 47.5 görünüyor. ‘Fikrim/Cevabım Yok’diyenlerin oranıysa yüzde 10.5 bandında. Kararsızların dağılımı yapıldığında Türkiye yüzde 53.1 ile ‘Başkanlığa hayır’ diyor” dedi.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) ayda bir düzenlediği toplantıya konuk olan Sencar, 2005’ten bu yana her ay yaptıkları‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmalarında 18 yaş üstü 1200 ila 3 bin  vatandaşla yüz yüze görüştüklerini söyledi.

‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmalarının sonuncusuna göre Sencar, başkanlık sistemi için yapılacak referanduma katılım oranının yaklaşık yüzde 87 olacağını öngördüğünü açıkladı.

Sencar sözlerine şöyle devam etti: “Katılım, muhalefet tabanında düşük görünüyor. Örneğin HDP seçmeninin yüzde 22.5’i, ‘Sandığa gitmem’ diyor. MHP’de bu oran yüzde 17.6, CHP’de yüzde 6, AKP’de ise yüzde 3.3 görünüyor.”

‘Başkanlık sistemini muhalefette en çok MHP istiyor’

Başkanlık sistemine desteğin en önemli nedeninin yüzde 45.8 gibi büyük bir oranla ‘Erdoğan sevgisi’ olduğunu savunan Sencar, destek verenlerin arasında, “Çünkü ekonomi iyileşecek. Güçlü ve istikrarlı bir yönetim olacak” diyenlerin oranınınsa yüzde 30.9 olduğunu kaydetti.

Sencar, başkanlık sistemini desteklemeyenlerle ilgiliyse şu yorumu yaptı:“Yüzde 51.7’si ‘Diktatörlüğe yol açacağını düşündüğüm için desteklemiyorum’ diyor. Yüzde 12’lik bir kesim de, ‘Erdoğan’ın başkan olmasını istemediğim için desteklemiyorum’ seçeneğini işaretliyor.”

Yaptıkları araştırmada başkanlık sistemine muhalefetten en büyük desteğin yüzde 12.8 ile MHP tabanında olduğunu belirten Sencar, “CHP seçmeninin yüzde 6.7’si, HDP seçmeninin ise yüzde 3.2’si başkanlık sistemine destek veriyor. İlginçtir AKP seçmeni arasında yüzde 9.9’luk bir kısımsa ‘başkanlığa hayır’ diyor” dedi.

diken

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA