19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

“YÜRÜRLÜKTE OLUP UYGULANMAYAN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN”

“Yürürlükte olup uygulanmayan toplu iş sözleşmesi uygulansın”

30 Mayıs 2014 Cuma 12:19

BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na iletilmek üzere BAY-SEN’in “İş Güvencesi” ve Toplu İş Sözleşmesi değişiklik önerileri ile ilgili yazısını 31 Mart tarihinde Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan’a yollandığını ve Başbakan’ın konudan haberdar olmuş olması gerektiğini kaydetti.

Sakallı, Başbakanlık önünde çadır eylemi süren BAY-SEN’in eylemi sırasında basın açıklaması yaptı ve “iş güvencesi” ile “ödenmeyen ek ödenekler“ konuları arasında ilişki olmadığını ifade etti.

Sakallı, açıklama öncesinde Başbakanlığa gönderilen Toplu İş Sözleşmesi maddelerindeki bazı değişiklik önerileri ve “İş güvencesi” ile ilgili maddeleri basın mensuplarına verdi.

Sakallı, yürürlükte olup uygulanmayan Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi ve topun BRT Yönetim Kurulu ile Başbakanlık’ta olduğunu söyledi.

Latifoğlu

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu da, Başbakan’ın önceki günkü tavrıyla, sendikalarla  artık basın aracılığıyla görüşeceğini ima ettiğini savundu.

Latifoğlu, daha önce Başbakan Yorgancıoğlu’yla makamında yüz yüze de görüşüldüğünü ve esas sorunun 18-20 yıldır akitli/kaşiyeli, geleceği iki dudak arasında olan personele iş güvencesi verilmesi ve Toplu İş Sözleşmesinin uygulanmaması olduğunun söylendiğini aktardı.

Söz konusu personele TİS’de iş güvencesinin nasıl sağlanabileceğinin konuşularak ayrıca yazılı olarak da Başbakana aktarılacağı yönünde mutabakatla görüşmenin tamamlandığını anımsatan Latifoğlu, 31 Mart’ta konu yazıyı Özel Kalem Hüseyin Gürşan’a ilettiklerini ve daha sonra Başbakan’la görüşme fırsatları olmadığını anlattı.

Konunun sürekli BRT Müdürü ve Yönetim kurulu arasında gidip geldiğini, zaman zaman bir tarafın, diğer zamanlar da öteki tarafın söz konusu taleplere “evet” demesinden dolayı sonuç olarak hiçbir şey elde edilemediğini kaydetti.

Başbakanın ilk görüşmede “bilmiyorum” şimdi de “anlamadım” demesinin konuyu bildiği fakat içeriğini kavramadığı yönünde yorumlanması gerektiğini  savunan Latifoğlu, bunu da bir gelişme olarak gördüklerini ifade ederek, sendikalar sorumluluğunu yerine getirirken BRT’nin bağlı olduğu Başbakanlığın lakayıt davranmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.

“Niyet var, icraat yok”

Her hükümet ve her partinin bugüne dek BRT’nin sorunlarını yok edecek yasal düzenlemeleri söyleyip talep edip icraata gelince unuttuğunu anlatan Latifoğlu, Başbakan’la yeniden yüz yüze görüşmek istediklerini, bunun sorunların aşılmasında önemli olduğunu ifade etti.

Latifoğlu, bunun olmaması ve Başbakanın yeniden basın aracılığıyla görüşmekte ısrar etmesi halinde , bundan sonraki sendika önerilerini basınla paylaşarak Başbakanlığı bilgilendireceklerini söyledi.

“Eyleminizden vazgeçin çalışma bakanlığı arabuluculuk yapsın”...

Değişik kişilerce aranarak “Eyleminizden vazgeçin Çalışma Bakanlığı arabuluculuk yapsın” talepleri aldıklarını kaydeden Latifoğlu, sorunlar çözümlenene kadar eyleme devam edeceklerini, eylem varken de görüşme yapılabileceğini mutabakat sağlanınca eylemin son bulabileceğini söyledi.

Latifoğlu hükümet tarafından “Eylemde olanlarla  görüşmeyiz, görüştürmeyiz” gibi bir tepki gelmesi halindeyse bunun emeğin yanında olduğunu iddia eden bir hükümetin bu tavrına anlam veremeyeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA