YUNANİSTAN’DAN BM’YE YENİ ÖNERİ
Yunanistan’ın Birleşmiş Milletlere (BM), Kıbrıs’taki garantör ülkelerin Kıbrıs sorununun çözümünün uygulanmasındaki rollerinin ne olacağını görüşmek amacıyla, garantörlerin müzakerelere başlaması önerisinde bulunduğu iddia edildi.

03 Mart 2019 Pazar 14:20
Yunanistan’ın Birleşmiş Milletlere (BM), Kıbrıs’taki garantör ülkelerin Kıbrıs sorununun çözümünün uygulanmasındaki rollerinin ne olacağını görüşmek amacıyla, garantörlerin müzakerelere başlaması önerisinde bulunduğu iddia edildi.
Fileleftheros gazetesi, “Atina’dan Garantörlere İlişkin Hareket – Anlaşmanın Uygulanmasındaki Rolleri Üzerine Görüşmelerin Başlaması Önerisi” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Yunanistan’ın, Kıbrıs’taki garantör ülkelerin, çözümün uygulanmasındaki rollerinin ne olacağını belirlemek için görüşmelere başlamaları şeklindeki bir öneriyi BM’ye sunduğunu iddia etti.
Gazete, BM Genel Sekreterinin Geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un Yunanistan ziyareti sırasında Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrugalos’un, garantör ülkelerin görüşmelere başlaması önerisinde bulunduğunu yazdı.
Türkiye’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmeleri Haziran sonuna attığı bir ortamda Yunanistan’ın bir hamle yaptığını öne süren gazete, Katrugalos’un önerisinin Yunanistan’ın “uygulama mekanizmaları” önerisiyle ilişkili olduğunu vurguladı.
Habere göre Katrugalos Lute’la görüşmesinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yakın geçmişte Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “iki ülkenin güvenlik başlığı konusunda araştırma temaslarına başlamalarını önerdiğini” Lute’a iletti.
Gazete, Türkiye’nin Haziran ayı öncesinde herhangi bir görüşme yapma niyetinde olmadığını ancak bu tarihin ne Türkiye’deki seçimler ne de Brexit’le ilişkili olmadığını iddia ederek, bu tarihin büyük olasılıkla UNFICYP’in görev süresiyle ilişkili olduğu yorumunda da bulundu.
Gazete haberinin devamında ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin iddialara yer verdi.
Anastasiadis’in görüşmede Akıncı’ya, ayrıntılarına girmeden desantralizasyon önerisini sunduğunu ve yetkileri birlikte ele almayı önerdiğini iddia eden gazete, Anastasiadis’in ayrıca, tek egemenliğin, uluslararası temsiliyetin ve vatandaşlığın sağlanması ve ülkenin AB’de tek ses olması gerektiğinin altını çizdiğini öne sürdü.
Habere göre, tam açıklık getirmemekle birlikte Kıbrıslı Türklerin etkilendiği konularda olumlu oy uygulamasını kabul ettiğini de belirten Anastasiadis, “Cenevre haritasında (Omorfo’ya işaret ederek)” uzlaşılması gerektiğinin ve “iki bölgenin idari özerkliğe sahip olacaklarının” da altını çizdi.
Gazete, Anastasiadis’in betimlediği bu modelin genel anlamda bir çeşit konfederasyon olduğu yorumunda da bulundu.
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.